BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,68
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversite tercih kılavuzu 2014! Üniversite tercihi nasıl yapılır

ÖSYM, 2014 yılına ait üniversite tercih kılavuzunu yayınladı. Dün başlayan üniversite tercihlerinde adaylar nelere dikkat etmeli?

Abone ol

Üniversite adaylarının tercih işlemleri, dün başladı. Üniversite tercih işlemleri için son gün 17 Temmuz 2014 çarşamba.

Peki üniversite adayları üniversite tercihini yaparken nelere dikkat etmeli? Üniversite adaylarının nasıl tercih yapacağı ÖSYM'nin yayınladığı Üniversite Tercih Kılavuzu'nda açıklandı.

Üniversite tercih kılavuzundaki bilgilere göre, üniversite adayları tercihleri https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifreleri ile internet üzerinden yapabilecekler. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak, ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri de geçerli olmayacak. Üniversite tercih işlemleri, 17 Temmuz saat 23.59’da sona erecek.

Öte yandan, adaylar, tercihlerini yaparken, ÖSYM’nin internet sitesinden ulaşabilecekleri 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzu’ndan yararlanabilecek.

Üniversite tercihleri yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Üniversite tercihleri nasıl yapılır? Üniversite tercihlerinde kaç tercih hakkı var? Yanlış tercih yapanlar ne yapacak. 2014 üniversite tercihleriyle ilgili tüm detaylar internethaber.com'da

ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI

ÖSYM sonuçları, https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmünde olacak.

Bu arada, 2014-2015 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde 1-5 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİRüniversite-tercihleri-üniversite-tercih-tarihleri-2014.jpg

'Üniversiteye girmek, hangi bölüm olursa olsun bir yere yerleşmek arzusu, gençlerimiz ve aileleri için meslek edinmenin birinci şartı. Mesleki yönlendirme süreçlerinde lise hayatı boyunca kişisel gelişim adına içselleştirilen ve benimsenen yol haritaları, sınav maratonunun sonucunda elde edilecek kazançların belirleyicisidir. Genç, kendini ne kadar iyi tanır, önünde yer alan kariyer seçenekleri içerisinde kendisine en uygununu belirler ve bu doğrultuda seçimler gerçekleştirirse, sınava ve sınav sonucu elde ettiği başarıya o kadar doğru anlamlar yükleyebilir. Anne ve babalar, çocuklarıyla, klişelerden uzak ilişki kurmayı, onların sınırlılıklarını bilerek güçlü yönlerine odaklanmayı ve olaylara ve durumlara kendi pencerelerinden değil, çocuklarının kişilik özelliklerini de gözeterek, kariyer planlamalarına destek olmayı başarabilmelidirler. Bu yaklaşım sınav sonrası süreci hem çocuklar hem de aileleri ile sorunsuz yaşamalarına neden olacaktır.

ÜNİVERSİTE TERCİHİNDE HİÇ BİR TERCİH ÖLÜ DEĞİLDİR!

Üniversite tercihlerinde tek bir doğru yöntem vardır. O da adayın gerçekten okumak istediği bölümleri en çok okumak istediğinden başlayarak sıralamasıdır. Yani istek sırasını yapmasıdır. Bu tip bir listede düşük bir programdan sonra ondan daha yüksek puanlı bir program gelebilir. Bir çok kişi bu durumun hatalı olduğunu, yüksek puanlı programın düşük puanlı programın üstüne yazılması gerektiğini, aksi durumunda 'ölü tercih' yapılmış olacağını söylemektedirler. Adaylar şunu bilmelidir ki hiç bir tercih ölü değildir. Böyle bir itiraz mantık alanından yapılabilir. Yani, puanınız yetmediği için düşük puanlı programa giremediğinize göre bundan sonra yazmış olduğunuz daha yüksek puanlı programa da giremeyeceksiniz demektir. Üniversite programlarının taban puanları yıldan yıla değişmektedir. Puanlar, bazı yıllar artış bazı yıllar azalış gösterebilmektedir. Bu nedenle düşük puanlı bir programdan sonra yazmış olduğunuz daha yüksek puanlı bir program, o yılki tercihlere bağlı olarak daha düşük bir puana gerileyebilir.

TERCİH YAPARKEN ŞUNLARA DİKKAT!

Sınav kadar yapacağınız tercihler de çok önemli. Tercihlerinizi yaparken ileride mutlu olabilmeniz için çok dikkatli olmanız gerekiyor. Aday, lise eğitimi ve öğretimi süresince ilgi duyduğu meslekler, üniversite ve lisans programları, kendi kişisel özellikleri, yetenek ve becerileri ile ilgili bilgi toplamalı ve bunları değerlendirmelidir. Ülkemizde üniversite lisans programlarına yerleşen birçok aday, daha sonra kazandığı bölüm veya üniversiteden memnun olmayarak tekrar sınava giriyor. Karar, fikir, beğeni ve ihtiyaçların daha sonraki bir süreçte değişmesi normaldir. Ancak tercih döneminde var olan bilgilerin, yeterince değerlendirilip adayın verebileceği en iyi kararı vermesine çalışılmalıdır. Bunun için tercih danışmanlığı veren kişinin, adayı çeşitli özellikleriyle tanıyor olması ve var olan tüm bilgileri empatik bir şekilde yorumlayarak, adayın kendisi için en doğru kararı almasına yardımcı olabilmelidir.