ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, yeni sınav sistemini anlattı. Yarımağan, çok şey değişti iddialarına ise karşı çıktı.
Abone olÖğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, “Üniversiteye giriş sınavında aslında çok şey değişmedi, ben içerik açısından hiçbir şey değişmedi diyorum” dedi.
Yarımağan, Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda lise öğrencileri, rehber öğretmenler ve okul müdürlerine yeni sınav sistemi hakkında bilgiler vereceği toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Yeni sınav sistemiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunduğunu, şimdiye kadar 10 kentte benzer toplantıları düzenlediğini ifade eden Yarımağan, şöyle konuştu:
“Sınavla ilgili bizim için bilinmeyen yok ama insanların kafasında bazı soru işaretleri kalabiliyor. Onları yanıtlıyoruz. Üniversiteye giriş sınavında aslında çok şey değişmedi, ben içerik açısından hiçbir şey değişmedi diyorum. İçeriği aynı, bir uygulama farklılığı var. İşte bir sınav yerine üç sınav, daha fazla soru, herkes kendi ilgilendiği alanlara girecek. Soru kitapçıklarını ayırıyoruz. Değişikliklerin hepsi uygulamayla ilgilidir. Amacımız da seçme ve yerleştirmeyi daha iyi yapabilmektir.”
ALAN DIŞI YERLEŞTİRMELER
Prof. Dr. Yarımağan, alan dışı yerleştirmelerle ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı karar gereği katsayıların birbirine çok yaklaştığını belirterek, şöyle devam etti:
“Böyle olduğu için de alan dışı programlara yerleşme eskisine göre çok kolaylaştı. Örneğin, sosyal bilimcinin fen bilimlerindeki programa girmesi veya endüstri meslek lisesi çıkışlı bir adayın hukuk fakültesine girmesi gibi alan dışı her yer için bu durum geçerli. Bu sadece meslek lisesi olayı gibi değerlendiriliyor ama aslında diğer liseliler de için de var. Düzenlediğimiz toplantılarda öğrencilere ve rehber öğretmenlere yönelik eğitimlerimizde kılavuzda olan bilgileri özetleyerek anlatıyoruz. Belirli yerlerini vurgulayıp yorumlar yapıyoruz.”
MÜFREDATA DAYALI SINAV
Prof. Dr. Yarımağan, bilgilendirme toplantısında sunum eşliğinde yaptığı konuşmada, öğrenci yerleştirmesinin 1974'ten sonra merkezi sistem tarafından yapıldığını, söz konusu tarihten itibaren de daha iyi olması için sistemde belli değişiklikler gerçekleştirildiğini söyledi.
Sınavla ilgili 2010'da da belli değişiklerin yapıldığına dikkati çeken Yarımağan, şunları kaydetti:
“Bunların amacı seçme ve yerleştirmeyi daha iyi yapmak, üniversitede her yüksek öğrenim programına, adaylardan başarı oranı en yüksek olanları göndermeye çalışmaktır. Sınavda en temel değişiklik 1998'de yapıldı. Bu değişiklik, lisenin belirli sınıfından sonraki yıllarda okutulan derslerin sorulmamasıydı. Sadece ortak müfredata dayalı bir sınav yapılmasıydı. Bu sistem 2005'e kadar uygulandı. Sistemin bazı sakıncaları görüldü. En büyük sakıncası 'nasılsa üniversite sınavında sorulmuyor' diye lisede okutulan derslere öğrencilerin yönelmemeleri oldu. Bu durum öğrencilerin üniversiteye bilgi açısından yetersiz gelmelerine yol açtı. Bu çok ciddi sorundu. Bunu gidermek için 2006'da lisenin son sınıfına kadar olan dersler de sınavlarda sorulmaya başlandı. 2010'daki uygulama da bunun devamı gibidir. Müfredat değişikliği 2006'da yapıldı. 2010 yılında yapılacak, sadece bunun uygulamasıdır.”
Yarımağan, öğrenci ve öğretmenlerin sorularını yanıtlayarak, sunum eşliğinde yeni sınav sistemiyle ilgiler bilgiler aktardı.