BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversite sınavı kaldırılacak mı?

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 4+4+4 sistemiyle başlayan yeni eğitim sistemi ile ilgili merak edilenleri cevapladı

Abone ol

Anadolu Ajansı "Editör Masası" toplantısına katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yeni eğitim sistemi hakkında merak edilenleri cevapladı. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: "4+4+4 sisteminin başarıyla uygulamaya konulduğunu ve işleyişini sorunsuz sürdüğünü" söyledi. Aynı zamanda Dinçer Türkiye'nin en öenmli sorunların olan YGS sınava hakkında yapılacak değişiklikleri anlattı.

Dinçer, 4+4+4 sistemine ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu ifade ederek, ''Gemi olarak gideceğiniz limanız belliyse, ara sıra motorun arızalanması veya gemideki personelin hizmetlerin aksaması, limana gitmeyi engellemez'' dedi.

YGS SINAVINDA NELER DEĞİŞECEK

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, yılda bir kez yapılan sınavın toplumda büyük bir baskı oluşturduğunu belirterek, ”Bu kadar gergin stres dolu bir imtihandan kurtulmamız lazım. YGS’yi yılda birden çok kez yaparak çocuklarımıza hayatın bir tek imtihana bağlı olmadığını anlatacağız. TOEFL’da olduğu gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde yılda birden çok kez yapılan sınavlar için randevu alarak giriş yapacak ve hangisinde daha başarılıysa onu kullanabilecek. Yaptığımız şey bu. Bu bir sistem değişikliği değil” dedi.

BÜTÜN DÜNYADA BU SİSTEM VAR

Dinçer, eğitimde dünyanın başka bir yere gittiği yerde, Türkiye'nin başka yere gitmesinin eksikliğinin daha önce hissedilmediğini söyledi.

Türkiye'de tartışmanın özünden uzaklaşarak yapıldığını belirten Dinçer, şöyle konuştu:

''66 aylık çocuk eğitime alınır mı, alınmaz mı tartışması yapılsaydı, tartışma belli noktaya gelirdi. Bütün dünya eğitime daha erken yaşlarda başlıyorken, bizim geç almamazın sebebi ne? Türkiye'de verilen kararların analitik boyutları hesap edilmiyor. Geçen yıl 72 ayı tamamlamış olan çocukların kayıt yaptıracağı belirtiliyordu. Aralık ayında 72 ayını tamamlayacak çocukları, 68 aylıkken kayıt yapıyorduk. Ay üzerinden ciddi tartışmalar yapılarak eğitim kurgulanmadığı için 84 aylıklara kadar çocuklar eğitime alınıyordu. 68 ay ile 90 ay arasında çocuklar aynı sınıfa oturtuluyordu. Bu sene sınıf öğretmenleri çok olduğu için 30 kişiyi doldurdukça, bir sınıf açtık, ay farkı olanlar aynı sınıflara gelmedi. Gelecek yıl buna gerek kalmayacak.''

ATAMALARDA ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 17 bine yakını sınıf öğretmeni olmak üzere, 25 bin civarındaki öğretmenin eş durumundan yer değişikliği talebinde bulunduğunu belirterek, "Eş durumundan bu zamana kadar taleplerin yüzde 95'ini karşıladık. Şu anda eş durumundan atama olmadığını iddia eden zannediyorum, bin-bin 500 kişi kalmıştır. Biz de elimizden geleni yaptık" dedi.

OKULA KAYIT YAPTIRAN SAYISI ARTTI

Geçen yıl 1 milyon 285 bin kişi ilkokula başlamışken, bu yıl bu rakamın 1 milyon 758 bine çıktığını belirten Dinçer, ilkokula 66 ile 72 ay arasında yaklaşık 550 bin, 60-66 ay arasında da 120 bin öğrencinin kayıt olduğunu bildirdi.

EN ÇOK HANGİ DERS SEÇİLDİ

Bakan Dinçer, seçmeli derslere ilişkin olarak da 593 bin öğrencinin matematik uygulamalarını, 495 bin öğrencinin yabancı dil ve 479 bin öğrencinin de Kuran-ı Kerim derslerini seçtiğini bildirdi.