Üniversite öğrencileri otostopla 40 günde 18 ülke gezdiler
ÜNİVERSİTE öğrencileri 24 yaşındaki Defne Sinem Sarı ile yaşıtı Muhammed Yalan, otostopla 40 günde 18 ülkeyi gezdi.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Gaziantepli Defne Sinem Sarı ile Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Ağrılı Muhammed Yalan; seyahat etmek, yeni yerler görmek ve insanlarla tanışmak amacıyla ceplerinde 100'er Euro (Yaklaşık 450 TL) ile yurt dışına çıktı.
Türkiye'den ilk olarak Bulgaristan'a geçen öğrenciler, otostopla İtalya, Monako, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Macaristan, Slovakya, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Karadağ ve Makedonya'ya seyahat etti.
BİLEKLİK SATTILAR
Yolda sokak müziği yapıp, kolye ve bileklik satarak 600 Euro da kazandıklarını anlatan Sarı, şöyle konuştu: "Aslında Türkiye içinde otostopla seyahat ediyorduk. yurt dışına gitmeyi çok istiyorduk. ama parasızlık, maddi durumlar bursla geçinme olayı olunca nasıl yapacağımızı bilemedik. Düşündük ve 'parasızlık bize engel olamaz. yolda neden kazanmayalım? 'kazanarak neden yolculuk etmeyelim' dedik. Birkaç arkadaşımızdan aldığımız cesaret aldık, sonra devletin bize verdiği 400 lira burs ile sadece cebimizde bu parayla gezebiliriz' diye düşündük. 2 kişi yolculuğa çıktık ve ikimizin de cebimizde 100'er Euro para vardı, yaklaşık 600 Euro civarında da yolda kazandık. 40 gün boyunca cebimizdeki 800 Euro bize fazla fazla yetti.
"TREN İSTASYONLARINDA UYUDUK"
Yeri geldi kamp yaptık, yeri geldi gezginlerin gezginleri ağırladığı uygulamayı kullanarak, tren istasyonlarında uyuyarak gezimizi tamamladık. Gerçekten çok güzel insanlar tanıdık. Farklı din, dilde, ırkta insanlar tanıdık. Ön yargılarımız vardı, bazı milletlere karşı ve bu ön yargılarımızı kırdık"
'ÖN YARGILARIMIZ TAMAMIYLA YIKILDI'
Türkiye'den de 75 şehri otostopla gezdiklerini kaydeden Muhammed Yalan ise, birçok önyargılarının geziyle yıkıldığını anlatarak şunları söyledi: "Hayallimiz vardı, paramız yoktu bu bizim için bir kıstas olamamalıydı, hayallerimizi bir köşeye koymamalıydık. Türkiye'de birçok insanın hayali yok ama parası var. Bunu fark ettiğimizde ne kadar zengin olduğumuzun farkına vardık ve yola çıkmaya karar verdik. Müzisyen değilim ama müzik yaptık, takı işinden anlamayız ama takı tasarladık ama hayallerimiz için bu işleri yaptık. İnsanları tanımak, farklı kültürler tanımak bizim için mükemmel haz verici tecrübelerdi. Biz bunu yoldayken eğitim olarak görüyoruz, farklı insanlar ile tanışıp, farklı hikayeler dinleyip, hayatımıza hikayeler katıyoruz.
"DİLİMİZ YOK"
Bazı insanlar 'Nasıl güveniyorsun?' diye sorabilir. Bir süre sonra karşındaki insanın bir bakışıyla, bir hareketi ile o insanı tanıyabilecek kıvama geliyorsun. Otostopta ilk etapta aracına bindiğin insana güvenilir olduğunu inandırman gerekiyor ve iletişimimiz bu şekilde başlıyor. Ondan sonra ne iş yapıyorsunuz, evli misiniz gibi sorulara verilen cevaplar karşındaki insan hakkında fikir oluşturmaya başlıyor. Avrupa'da sadece Türkçe müzik yaptık, çünkü dilimiz yok. Kendi kültürümüzden Uzun İnce Bir Yoldayım gibi kültürümüzü yansıtan türküleri okuduk ve çok olumlu tepkiler aldık.
"HAYALLERİMİZİN PEŞİNDEN GİDİYORUZ"
Sadece hayal ettik ve hayallerimiz için yoldayız şuana kadar Avrupa'da; 18 ülke 45 şehir gezdik ayrıca Türkiye'de 75 tane il gezdik. Hayallerimizin peşinden gidiyoruz bu bizi besleyen ve ileriki dönemlere hazırlayan bir olay. İlerleyen yıllarda mesleğimizi yaparken eminim bu yaşadığımız tecrübeleri kullanacağız. Biz yollarda çok şey kazandık ve buradan insanlara şu mesajı vermek istiyorum, yola çıkın eğer paranız yoksa bu sizin için bir kıstas olmasın, hayallerinizi öteleyecek bir engel olmasın. Önemli olan hayal etmek ve cesaretli olmaktır."