Genç ve tecrübesiz işçi adaylarına, sıfırdan başlayarak istediği yere gelenlerden yararlı öneriler.
Abone olDünya'nın her yerinde problem aynı: Tecrübem olmadan nasıl iş bulacağım? Hayalimdeki işe giden yol nedir? İş hayatında başarılı olmak için almam gereken riskler nelerdir?
Bu soruna sizin için çözüm olabilecek bir kaç öneriyi BBC haber, dünyanın farklı yerlerinden tecrübeli çalışanlardan öğrenerek derlemiş.
BRUNO MENZAN, 30, İNSAN HAKLARI DANIŞMANI, SENEGAL
Yaptığım iş başvurularından 10 tanesiyle mülakata gittim. Ama çoğu geri dönmeyince insanın şevki kırılıyor ve kendi yeteneklerinden şüphe etmeye başlıyor.
Benim yüzleşmem gereken başka problemler de vardı. Yaşadığım ülkede iç savaş yaşanıyordu. Bazen internet üzerinden, dışarıda patlayan bomba sesleri eşliğinde canlı iş görüşmeleri yapıyordum. Önceliğim kızım ve ona bakmama yetecek bir iş bulmaktı. Benim için olay artık yaşam mücadelesine dönmüştü.
İş ararken sadece maaş çekinize bakmayın - profesyonel bir ortama girip, bilgi edinme amaçlı olarak gönüllü ya da stajyer olarak çalışın. CV'nizde güzel görüneceğini düşündüğünüz, işinize yarayabilecek, yeteneğinizi yansıtacak işleri tercih edin ki geleceğe yatırım yapın.
Başarısızlıklarınız yüzünden cesaretinizi kaybetmeyin, denemeye devam edin. Başarısız tecrübelerinizden bir şeyler öğrenmeyi bilin.
ANNA CLAESSON, 26, GAZETECİ, İSVEÇ
Ayaklarınızın üzerinde durmayı öğrenin, kendinize güvenmeyi bilin. Sabırlı olun ve unutmayın ki kimse en tepeden başlamaz.
ANTHONY KOGİ, 23, TEKNİK DESTEK GÖREVLİSİ, KENYA
Üniversiteden sonra yaşadığım şehrin her yerinde iş yerlerine başvuru formu bıraktım, internetten bir sürü başvuru yaptım. Kenya'da işsizlik oranı çok fazla olmasına rağmen ben pes etmeyi düşünmedim.
Bir gün yolda eski patronuma rastladım ve belki elemana ihtiyacı vardır diye CV'mi verdim. Ertesi gün beni aradı. İlk olarak araştırma asistanı olarak işe girdim, şu an teknik destek görevlisi olarak çalışıyorum.
Çalıştığım firma küçük ama bana ihtiyacım olan tecrübeyi veriyor.
Söyleyebileceğim tek şey denemeye devam edin, ve küçük bir stajyerlik işi bile olsa tecrübe edinmek için girin ve çalışın.
EMILIE PRATTICO, 29, TİCARET DANIŞMANI, FRANSA
Felsefe ve eğitim alanında uzun yıllar süren yüksek lisans eğitimimin ardından tamamen yolumu değiştirdim ve Fransa Ticaret Okulu'nda bir yıllık bir eğitim programına katıldım.
Çok radikal bir değişim yaptığımı yeni anladım, şu an araştırma ve strateji danışmanlığı yapan bir firmada çalışıyorum.
İstediğim işte çalışan bir sürü insanla tanıştım, arkadaşlarımın arkadaşlarına danıştım, katıldığım üniversitelerden bilir kişilerle konuştum. Bu geçirdiğim süreç bu işe girmemi gerektirecek cesareti ve şevki verdi.
Benim iş arayanlara önerim şu; kendinizi ve yeteneklerinizi ön plana çıkartacak bir strateji belirleyin ve bunu kullanın.
FARAH SYAHIRAH, 26, EKONOMİ ANALİSTİ, MALEZYA
İngiltere'de eğitim aldıktan sonra, uluslararası ilişkiler ve diplomasiyle ilgili bir işte çalışmak istedim. Fakat Malezya'da bunu nasıl yapabileceğimi bulamadım.
Hala bu işi yapmak istiyorum ama şunu da biliyorum ki üniversiteden mezun olur olmaz herkes hayalindeki işe girip, kariyerini oluşturamaz. Şu anda yaptığım iş ekonomiyle ilgili verileri işleyerek analiz etmemi gerektiriyor. Ve ben şu an yaptığım işin gelecekte istediğim kariyere yardımcı olacağını düşünüyorum.
Benim önerim gençler şunu unutmasın, bazen durulup bulduğunuz bir işte çalışarak tecrübe edinmeniz gerekebilir, ama hayalinizdeki işi de unutun demiyorum.
Belki sahip olduğunuz iş, sizi gelecekteki işinize götürecek adımlardan biridir, belki en temelidir. böylesine büyük bir hayal sizi her sabah uyanıp işe gitmeye cesaretlendirir.
KRISTIN CORNETT, 23, SOSYAL MEDYA UZMANI, AMERIKA
Üniversiteden sonra tam 9 ay boyunca garson olarak çalıştım, ta ki bir arkadaş aracılığıyla yarım zamanlı bir staj işi bulana kadar.
Bir çok değişik şehirde firmalara başvurdum ve gerekirse taşınmaya hazır olduğumu belirttim. Bir çok firma telefon ve mail yoluyla takip etmeme rağmen geri bile dönmediler.
Şu an küçük bir firmada sosyal medya uzmanı olarak çalışıyorum. Benim önerim inatçı olun, kararlı olun ve açık olun. Yapabileceğinizi düşündüğünüz bütün pozisyonlara başvurun.
Genç beyinler olarak sahip olduğunuz yoğun potansiyelin, başarısızlıkla kaybolmasına izin vermeyin.