BIST 9.856
DOLAR 35,08
EURO 36,66
ALTIN 2.953,63
HABER /  GÜNCEL

Üniversite hastaneleri dert küpü!

Sağlık-Sen tarafından düzenlenen Üniversite Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinde Çalışanların Sorunları, Çözüm Önerileri Çalıştayı’ndan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Abone ol

Çalıştay sonucuna göre, hem çalışanlar, hem üniversite hastaneleri dert küpü.

Çalıştayı değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, Yeni Türkiye'de yeni üniversite hastaneleri yapısının oluşturulması gerektiğini söyledi. Toplumda üniversite hastanelerinin devlet hastaneleri gibi bir misyona sahip olduğu yönünde yanlış bir algı bulunduğunu belirten Memiş, üniversite hastanelerinin sağlık hizmeti ile eğitim-araştırma-bilim arasına sıkışıp kaldığını ifade etti

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yeni Türkiye'de yeni üniversite hastaneleri yapısının oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Toplumda üniversite hastanelerinin devlet hastaneleri gibi bir misyona sahip olduğu yönünde yanlış bir algı bulunuyor. Üniversite hastaneleri; sağlık hizmeti ile eğitim-araştırma-bilim arasına sıkışıp kalmıştır” dedi.

Memiş, Sağlık-Sen tarafından yapılan Üniversite Hastaneleri ve Çalışanları Sorunları Çalıştayı’nın sonuçları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de sağlıkta dönüşüm projesiyle gerek Sağlık Bakanlığı bünyesindeki hastanelerin fiziki koşullarında, gerekse vatandaşa hizmet sunumunda önemli atılımlar gerçekleştiğini belirten Metin Memiş, üniversite hastanelerinin, sağlıkta dönüşüm sürecine entegre olamadığını, sürecin üniversite hastanelerinin dışında geliştiğini ifade etti.

Üniversite hastaneleri ve çalışanlarının sorunlarının çözülmesi, mağduriyetlerinin giderilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amacıyla çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Memiş, buradan ortaya çıkan en çarpıcı sorunun ‘üniversite hastanelerinin akademik bir kurum mu, sağlık hizmeti sunan bir hastane mi olduğu konusu’ olduğunu söyledi.

Memiş, toplumda üniversite hastanelerinin devlet hastaneleri gibi bir misyona sahip olduğu yönünde yanlış bir algı bulunduğunu anlattı. Metin Memiş, aslında üniversite hastanelerinin bir hizmet hastanesi değil, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre araştırma ve uygulama merkezi konumunda olduğunu belirtti.

Bu hastanelerin temel amaçlarının da eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti sunmak olduğunu dile getiren Memiş, “Ancak toplumda Sağlık Bakanlığına bağlı diğer hastaneler gibi asli görevinin sağlık hizmeti sunmak olduğu düşünülmekte. Yani, üniversite hastaneleri; sağlık hizmeti ile eğitim-araştırma-bilim arasına sıkışıp kalmıştır. Üniversite hastanelerinin asli görevine dönmesi çok önemlidir” dedi.

Çözüm olarak, YÖK bünyesinde Üniversite Hastanelerinin sorunlarının ele alındığı, tartışıldığı ve izlendiği, çözüm arandığı, ilgili kamu kurumları nezdinde bu hastaneleri temsil eden Üniversite Hastaneleri Birliği sonucunun ortaya çıktığını dile getiren Metin Memiş, “Bu kurula tıp kökenli rektörler, tıp fakültesi dekanları katılabilirler, ama üniversite hastanelerinin işletmeciliğini yapan ve hastaneyle ilgili sorunları en iyi bilip, yaşayan başhekimler, başmüdürler ile uygun görülen diğer yöneticiler ve sendika temsilcisi asıl üye olarak katılmalıdırlar.” dedi.
Üniversite hastanesi çalışanlarının sorunlarının da mali, özlük ve çalışma şartları başlıkları altında değerlendirildiğini kaydeden Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, ek ödemeler, bütçe yetersizliği, genel bütçeden karşılanması gereken ödemelerin döner sermaye üzerinden yapılması ve hastane çalışanlarının mağdur edilmesinin öne çıkan konular olduğunu kaydetti.

Çalıştayda ayrıca afiliasyon uygulamasında yeni bir yapılanmaya gidilmesi, YÖK bünyesinde üniversite hastanelerinin sorunlarının ele alındığı, tartışıldığı ve izlendiği, çözüm arandığı, ilgili kamu kurumları nezdinde bu hastaneleri temsil eden ‘Üniversite Hastaneleri Birliği’ oluşturulması, üniversite hastanelerinin yönetimindeki mevzuat boşluğunun giderilmesi, finansman sorunlarının giderilmesi için parasal karşılığı olmayan uygulamaların SUT’a eklenmesi ve SUT fiyatlarında üniversite hastanelerinin hizmet bedellerini en az yüzde 30 artırımlı olarak faturalandırılmasında görüş birliğine varıldı.