BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

'Üniversite hastaneleri bakanlığa verilsin'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, üniversite hastanelerinin işletmesinin Sağlık Bakanlığı'na verilmesi yönündeki teklifi ile ilgili neler söyledi?

Abone ol

Akdağ, ''Bu konu hem YÖK hem de üniversiteler ayağında biraz daha tartışılacak. Eğer, teklifim gerçekleşmeyecekse bile mutlaka üniversite hastanelerimizin bir mali kontrole tabi tutulması lazım'' dedi.

Akdağ, yaptığı açıklamada, üniversite hastanelerinin işletmelerinin Sağlık Bakanlığı'na verilmesine ilişkin YÖK'e ve üniversitelere yönelik teklifi ile ilgili olarak gelinen nokta hakkında bilgi verdi.

Bir süre önce açıkladığı ''Üniversite hastanelerinin işletmesinin Sağlık Bakanlığı'na, eğitim ve araştırma hizmetlerinin ise üniversitelere bırakılsın'' şeklindeki sözlerinin ardından konuyu YÖK Yürütme Kurulu ile geniş olarak görüştüğünü belirten Akdağ, söz konusu uygulamanın bazı üniversitelerde yapıldığını anımsattı.

Uygulamanın Rize, Sakarya, Erzincan'daki üniversitelerin tıp fakülteleri ve Marmara Üniversitesi''nde yapıldığını ifade eden Akdağ, Türkiye'nin köklü bir üniversitesi olan Marmara Üniversitesi'nin uygulamanın hayata geçirilmesiyle birlikte çok rahatladığını söyledi. Akdağ, ''Şimdi para ve pulla bir sıkıntıları yok'' dedi.

''Üniversite hastanelerinin işinin, eğitim ve araştırma yapmak ve yaptırmak olduğunu'' vurgulayan Akdağ, şöyle devam etti:

''Borç patağı içinde yüzen bir üniversite hastanesinin yöneticisi, rektörü, dekanı bütün dikkatini buna vermek zorunda kalıyor. Biz, istiyoruz ki batılı ülkelerde yani ABD'de ve Avrupa'da olduğu gibi işin işletmecilik tarafı, girdisi, çıktısı, alımı, satımını Sağlık Bakanlığı; eğitim ve araştırma kısmını ise üniversiteler yapsın. Herkes asli işini yapsın.

Ben diyorum ki 'böyle bir yeni düzenleme, yapılanma olsa eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı'nın 60'ın üstünde eğitim ve araştırma hastanesinin yetkilerini ve uygulamasını da YÖK'e ve üniversitelere devredelim.' İlla, 'Aman bu hastaneler Sağlık Bakanlığı'nın olsun' diye birşey yok. Zaten, Sağlık Bakanlığı, 830'un üstünde hastaneyi yönetiyor. Benim, 'üniversite hastaneleri illa Bakanlığa gelsin' diye bir arzum yok. Geçmişe dönersek, sigorta hastanelerinin durumu ortada. Üniversiteler ve YÖK, teklife sıcak bakıp da 'tamam' deseler, iki yıl içinde bu hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerinin konumuna yükselir.''