BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Üniversite giriş sınavında yeni dönem!

YÖK'ün düzenlediği ön raporu hazırlandı: Üniversiteye girişte, yıl içinde birden fazla sınav yapılsın

Abone ol

YÖK'ün düzenlediği Yükseköğretim Strateji Belgesi Çalıştayı'nda hazırlanan ön raporda, üniversiteye giriş sınavlarının yerleştirme sınavı değil skor sınavı olarak kurgulanması ve yıl içinde birden fazla sınav yapılarak öğrencinin en yüksek puanı kabul edilmesi gerektiği bildirildi.

YÖK'ün geçtiğimiz hafta sonu yaptığı çalıştayda; kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve basın temsilcileri Yükseköğretim Strateji Belgesi'nin hazırlanmasına katkı sağlamak için toplandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın da katıldığı toplantıda yükseköğretimin yönetimi, araştırma ve lisansüstü, akademik kariye alanı, yükseköğretimin uluslararasılaşması, eğitim-öğretim, üniversite toplum/iş dünyası ilişkisi, yükseköğretime erişim ve giriş sistemi, yükseköğretimin finansmanı ve kalite konuları ele alındı.

Oluşturulan masalarda her konu tek tek görüşüldü. Toplantının bitiminde sorunların belirlenmesine yönelik ön rapor hazırlandı.

Buna göre, yükseköğretimin yönetimi konusunda akademisyenlerin bilimsel yayın, konferans, tebliğ üzerinden ödüllendirilmesi istendi. Rektörlerin ve dekanların yetkilerinde kısıtlamaya gidilmesi talep edilen raporda, üniversitelerin bilimsel ve mali yönden özerk olması gerektiği fikri desteklendi.

Araştırma ve lisansüstü konularında üniversitelerde teknoloji transfer ofisleri ve sivil toplum üniversite işbirliği ofislerinin kurulabileceği belirtilen raporda, üniversitelerde performans sistemine geçilmesi de istenirken, fen edebiyat fakültelerinin, mezunlarına öğretmenlik hakkı verilerek daha tercih edilebilir haline getirilmeleri gerektiği vurgulandı.

Akademik kariyerle ilgili özellikle Yükseköğretim Kanunu'nun değiştirilerek YÖK'ün danışma ve planlama kurulu haline getirilmesi talep edilen raporda, akademisyenlere bölüm başkanı, dekan ve rektörü seçme hakkı verilmesi, üniversitelerde bilimsel yayınları takip eden etik kurulların oluşturulması, üniversitelerin özerk-demokratik kurumlar haline dönüştürülmesi de diğer talepler arasında yer aldı.

ÜNİVERSİTELERDE ULUSLARARASI ÖĞRENCİ OFİSİ

Üniversitelerin iş dünyasıyla ilişkisine yönelik tüm fakülte ve bölümlerde okuyan öğrenciye zorunlu staj yaptırılması gerektiği vurgulanan raporda, üniversitelerin öğrenci sayısı belirlenirken anket yoluyla sanayicilerin hangi meslek dalında ne kadar elemana ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi gerektiği ifade edilerek, hem akademik hem de idari kadrolara atamada ehliyet ve liyakatin esas alınması gerektiği ifade edildi.

Yükseköğretimin uluslararasılaştırılmasında bütün üniversitelerin paydaş olduğu bir tanıtım ofisinin kurulması istenen raporda, uluslararası öğrencilere Türkiye'de çalışma izni verilmesi istenen raporda, her üniversitenin uluslararası öğrenci ofisi açmasının gerekli olduğu da bildirildi.

Yükseköğretimin finansmanına yönelik, döner sermayenin profesyonel yöneticiler eliyle, piyasa şartlarına uygun faaliyet gösterecek bir yapıya kavuşturulması gerektiğine dikkat çekilen raporda, yükseköğretimin yönetiminde ise YÖK'ün bir koordinasyon kurulu olarak görevlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Raporda, doçentlikte mülakat sisteminin kaldırılması ve dekanların fakültelerde yapılacak seçimlerle göreve gelmeleri gerektiğinin altı çizildi.

YÜKSEKÖĞRETİME GİRİŞ

Raporda, yükseköğretime giriş ve erişim konusunda ise YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın üniversite kontenjanlarını belirlemeye yönelik çalışma yapması istendi. Kontenjanlar belirlenirken ülke ihtiyacı, akademik personel, fiziki altyapının da dikkate alınmasının önemli olduğu kaydedilen raporda, lise eğitiminin basitleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Merkezi sınavların yerleştirme sınavı değil skor sınavı olarak kurgulanması istenen raporda, sınavların bir günde ve tek bir alanda değil, birkaç kez değişik branşlarda yapılarak skorların belgelenmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, birden fazla sınav yapılarak öğrencinin en yüksek puanının kabul edilmesi gelen diğer bir teklif olurken Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencileri ikinci kademeden itibaren meslek ve kariyere yönelik bilgilendirmesi gerektiği kaydedildi.