BIST 10.094
DOLAR 35,34
EURO 36,69
ALTIN 2.993,71
HABER /  EKONOMİ

Unakıtanlar'a nazar mı değdi?

Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın şirketi A.B Gıda'da işlerin iyi gitmediği konuşuluyor.

Abone ol

Baba Kemal Unakıtan siyasetteyken rüzgâr gibi esen Unakıtanlar ticarette zor bir dönemeçten geçiyor. Unakıtanlar'ın şirketi A.B Gıda'nın satışlarının düştüğü, iş yaptığı firmalara ödeme yapmakta zorlandığı ve çalışanlarına da maaşlarının ancak bir bölümünü ödeyebildiği iddia ediliyor.

Radikal yazarı Sefer Levent'in bugünkü köşesinde verdiği bilgiye göre, Abdullah Unakıtan'ın annesi Ahsen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Unakıtan Basutçu ve Fatma Unakıtan ortaklığında kurduğu şirketin ilk faaliyet alanı kabuklu yumurtaydı.

2003'te düşük gümrük tarifesi ile mısır ithal edince bir anda yıldızı parlayan A.B Gıda, buradan haksız kazanç sağladığı iddialarıyla gündemi epey meşgul etmişti. A.B Gıda'yı bir kez daha gündeme taşıyan ise pastörize yumurta olmuştu. Kuş gribinin en etkili dönemi olan 2006'da pastörize yumurtanın KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmiş, eleştiri okları ise dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a yönelmişti.

RAKAMLAR İYİYDİ

Unakıtanlar ticaretteki bu başarısı rakamlarla da tescillenmişti. 2006 yılında İSO ikinci 500 listesine 38.6 milyon liralık satışla 437. sıradan giren A.B Gıda 2008 yılında üretimden satışlarını 124 milyon liraya çıkarmayı başarmış ve İSO birinci 500 listesine terfi etmişti.
2009 yılı ise Unakıtanlar için siyasette ve ticarette önemli bir yol ayrımıydı. Kemal Unakıtan kalp ameliyatı geçirdi.

RABBİM CLEVELAND DEDİ

Eşi Ahsen Unakıtan'ın ameliyatın nerede yapılacağına ilişkin sorulara verdiği "Rabbim, 'Cleveland' dedi" cevabı kamuoyunda hayli tartışılmıştı. Kemal Unakıtan ameliyat sonrasında yıllardır sürdürdüğü Maliye Bakanlığı görevinden ayrıldı. Kemal Bey ayrılığın kendi talebiyle değil Başbakan Erdoğan'ın isteğiyle olduğunu ima etmişti. Unakıtan son yapılan genel seçimde de aday olmadı. Böylece bakanlık sonrası milletvekilliği de sona ermiş oldu. Kemal Unakıtan'ın siyaset sahnesinden çekilmesiyle birlikte A.B Gıda'nın başarılı kariyeri de sekteye uğradı. 2008'de 124 milyon TL olan üretimden satışlar 2009'da 116 milyon liraya geriledi. 2010 yılında ise satışlar 99 milyon liraya düşmekle kalmadı, A.B Gıda bir anda kendisini yeniden İSO ikinci 500 liginde buldu.

LİKİT YUMURTA TUTMADI

Kemal Unakıtan geçen yıl Radikal'e yaptığı açıklamada ticarette zor bir dönemeçten geçtiklerini şu sözlerle dile getirmişti:

"Likit yumurta market raflarında tutmadı. Tüketiciden yeterli ilgiyi görmedi. Bu nedenle market satışlarına son verildi. Ancak üretim sürüyor, müşteriler pastaneler ve bisküvi fabrikaları."

Unakıtan ayrıca santral kurmak istedikleri arazinin mera çıkması üzerine izin verilmediğini, bölgede büyük potansiyeli bulunan rüzgar santralı için de geç kaldıklarını söylemişti. Radikal'in Ahsen Unakıtan'ın sözlerine atıf yapan manşetindeki başlığı ise "Rabbim 'dur' dedi" olmuştu.

Unakıtanlar'ın satışlarının gerilemesinin en önemli nedeni olarak "likit yumurta işine Baba Unakıtan'ın bakanlıktan ayrılmasından sonra farklı oyuncuların girmesi ve ithalata da vize çıkması" gösteriliyor.

3 TESİSLERİ VARDI

Unakıtanlar Bandırma-Aksakal-Manyas üçgeninde çok kısa sürede üç ayrı tesis inşa etmişti. Bölgede son dönemde Unakıtanlar'ın zor durumda olduğuna yönelik söylentiler oldukça artmış durumda. Buna ilave olarak her ayın 5'inde çalışanlara yapılan maaş ödemelerinin ayın 15 ile 20'si arasına çekildiği son olarak da her çalışana maaşının sadece 600 TL'lik bölümünün ödendiği iddia ediliyor. Maaş ödemelerinin sekteye uğraması üzerine işten ayrılmaların arttığı, yeni kadrolu çalışan bulmakta güçlük çeken A.B Gıda'nın günlük yevmiye ile işçi çalıştırmaya başladığı öne sürülüyor. Yevmiye ile çalışanların da son iki aydır ücretlerini alamadıkları belirtiliyor.

Önceki gün tüm bu iddiaları bizzat sormak için A.B Gıda yetkililerine ulaşmaya çalıştık. Ancak bugüne kadar olduğu gibi yine kendilerine ulaşamadık. İddialar böyle. Unakıtanlar herhangi bir açıklaması olursa her zaman bu sütunlarda yayımlamaya hazırız.