BIST 10.125
DOLAR 34,95
EURO 36,72
ALTIN 2.975,32
HABER /  GÜNCEL

Unakıtanın tasarruf tüyoları

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan vatandaşa nasıl geçinmesi gerektiğini anlatırken kendinden örnek verdi.

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL


ANKARA- Küresel kriz nedeniyle sürekli tasarruf mesajları veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Ben tasarruf yapıyorum. Sadece 2-3 kredi kartım var ve kazandığımdan daha fazlasını harcamıyorum. Eğer gelirimden fazla bir harcama noktasına ulaşırsam, yeni harcama yapmıyorum. Herkes ayağını yorganına göre uzatmalı. Vatandaşlarımız harcamalarına dikkat etsin” dedi.

LİMİTİM DOLDUYSA HARCAMAM
Meclis kulisinde gazetecilere tasarruf yapmayı öğütleyen ve “Kredi kartını kullanan kazandığından fazla harcıyorsa, ürettiğinden fazla tüketirse duvara toslar. O yüzden herkes dikkat edecek” diyen Unakıtan kendi harcamaları ile ilgili olarak da, “ Kaynağım varsa harcıyorum, yoksa yapmıyorum. Vatandaş da, aile de , şirket de böyle, memleket de böyle. Ben zaten kredi kartım var. Kredi kartımla harcama mecburiyetim varsa, gidip hemen yatırıyorum. 2-3 tane var ama, birisini kullanıyorum. Hayatım boyunca bunu yaptım. Bırakın krizi, kriz olmadığı zamanlarda bile böyle davranıyorum” diye konuştu.

TASARRUF EKSİKLİĞİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in, kredi alıp harcama yapılması yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Faruk bey parayı bulsun harcasın o zaman” diyen Unakıtan şunları söyledi:

“Türkiye’nin en büyük sorunu bu tasarruf konusudur. Çin’e bakıyorsunuz tasarruf oranı yüzde 50, Hindistan’ta yüzde 35, diğer ülkelerde yüzde 30. Bizim ülkemizde ise bu oran yüzde 16- 14 civarında. Bu ülke olarak tasarrufumuz arttıramazsak sıkıntı var.”

Maliye Bakanı Unakıtan, son dönemde kamuda mali disiplin uygulandığını ve bunun sonucu olarak tasarruf oranın yükseldiğini de belirtti ve şunları söyledi:

KAMU TAMAM ÖZEL SEKTÖR SIKINTILI
“Bütçe açığı yüzde 11’lerden 1’lere indi. Borçlanma da 70’lerdeydi. Özelleştirme yaptık. Kamu kaynaklarını harekete geçirdik. Toplanan vergi arttı. Bundan dolayı 5-6 sene gibi kısa zamanda kamu kendini topladı. Özel sektöre bakıyorsunuz smermaye rasyoları düşük. En ufak krizde, bir küçük rüzgar esse yıkılacak firmalar var. Özel sektörün kendisini toplaması lazım. Şirket de, vatandaş da bunu yapacak. Ne kadar gelir elde ediyorsa harcıyacak. Kaynağı varsa harcayacak, yoksa harcamayacak. Gelirine göre harcama çok yüksek tutarsan bir gün birisinden, ertesi gün diğerinden borç alacaksın. Sonra tekrar isteyeceksin. O da ne borcu kardeşim daha geçen verdim diyecektir. Kendin çalışacaksın, standardını yükselteceksin. Devlet ne yapsın?”