BIST 9.395
DOLAR 34,62
EURO 36,75
ALTIN 2.905,85
HABER /  POLİTİKA

Unakıtandan birlik çağrısı

Kemal Unakıtan, "Huzura sıkılmış kurşunlara karşı hepimizin birlik olması lazım" dedi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrar sürekliliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Huzura sıkılmış kurşunlara karşı hepimizin birlik olması lazım" dedi.

Marmaris Martı Otel'de düzenlenen "Tekstil Sektöründe Derinleşen Kriz ve Çıkış Yolları" seminerinin açılışında konuşan Bakan Unakıtan, huzursuzluğa ve istikrarsızlığa yol açacak hiçbir harekete müsaade etmemek gerektiğini kaydetti. Unakıtan, şöyle konuştu:

"Bütün Türk milleti olarak aynı geminin içindeyiz. Kimsenin bir yerlerden çıkıp da gemiyi delmemesi lazım, çünkü herkes batar. Bunu iyi tespit etmemiz lazım. Kimse bu ülkeyi germeye kalkmasın. Gerilimden de hiçbir fayda gelmez. Nasıl daha önce gerilmişse, daha önce bu filmleri bu millet gördüyse, tekrar aynı filmleri görmeye tahammülü yok. Huzura karşı sıkılmış kurşunlara karşı hepimizin birlik olması lazım. Yoksa lüzumlu lüzumsuz birbirimizi suçlamakla bir yere varamayız."

Unakıtan, Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin son 3-4 yılda önemli gelişmeler kaydettiğini, Türkiye piyasalarının dünyayla tam olarak bütünleştiğini ifade ederek, 3 gün önce Paris, Londra, New York, Tokyo, Rusya ve Brezilya gibi bir çok borsada da benzer dalgalanmalar görüldüğünü, bu hareketlenmenin Türk piyasalarına doğal olarak yansıdığını kaydetti.

Kemal Unakıtan, son 1 ayda doların avro karşısında yüzde 10 oranında değer kaybettiğine işaret ederek, "Bu gelişme karşısında ABD Doları devalüe oldu mu? Ama Türkiye'deki gelişmeler söz konusu olduğunda paniğe kapılınıyor. Madem ki serbest piyasa ekonomisine inandık, piyasalar kendi dengesini bulacaktır" dedi.

ABD'nin son dönemde faiz oranlarını artırdığını ve faiz oranlarının daha da artacağı yönünde beklentilerin oluştuğunu, bunun sonucu olarak da borsalardan ve maldan paraya doğru bir kaçış eğilimi olduğunu ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye nasıl para giriyorsa, Türkiye'den para da çıkacak. Girerken iyiydi de çıkarken kötü mü? Bizde dalgalı kur sistemi var. Dalgalı kur sisteminin manası nedir? Bu iş dalgalanacak arkadaş, artık hesabınızı buna göre yapın. Dalgalı kura devam edeceğiz, bunu böyle bilin. Madem dalgalı kur diyoruz, bu işin dalgası olacak. Dalgalı kura karşı dalga geçerseniz, o zaman ben anlamam. Hesabınızı iyi yapın."

Türkiye'de mali disiplinin önemli ölçüde sağlandığını söyleyen Unakıtan, bütçe açıklarının gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 16,5'i oranından yüzde 2'lere getirildiğini kaydetti. Unakıtan, "Bütçe açıklarını yüzde 2'nin de altına indireceğiz. Mali disiplinden hiç taviz vermeyeceğiz" dedi.

Devlet bankalarının özelleştirilmesine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Unakıtan, şunları söyledi:

"(Devlet bankaları satılıyor) diyorsunuz. Satacağım tabii. Devletin bankası olur mu? Oralarda çok sayıda devlet memuru çalışıyor. Memur kredi vermektense vermemek daha iyi diye düşünüyor. Neden? Çünkü bir sürü inceleme oluyor. Müfettiş geliyor. Banka kar etse de etmese de aynı maaşı aldığını düşünüyor. Onun bankacılığından ne olur. Şimdi (O bankalar kar da ediyor) diyeceksiniz. Evet kar ediyorlar. Devletin paraları oralara gidiyor, oradan başka bir yerlere gidiyor. O kadar kaynak olduktan sonra babam da kar eder. Eskiden bu olanaklara rağmen zarar ediyorlarmış, siz düşünün. Siyasetçilerin eline işletme teslim edilemez."

Unakıtan, küresel dünyayla bütünleşmek isteyen bir devletin ekonomik faaliyetlerinin bulunmaması gerektiğini savunarak, özelleştirmeleri sürdüreceklerini, özelleştirmenin millete yapılan en büyük hizmet olduğuna inandıklarını ifade etti.

Sermayenin yerli ve yabancı diye ayrılamayacağını da kaydeden Unakıtan, kendilerinin sermayenin önüne kesinlikle engel koymayacaklarını bildirdi.