BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Unakıtan umut saçtı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin geleceğinin reel sektör ve yatırımda olduğunu bildirdi.

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin geleceğinin reel sektör ve yatırımda olduğunu bildirdi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kentte en fazla ihracat yapan ve en çok istihdam sağlayan şirketlere ödül verilmesi için düzenlenen törende konuşan Unakıtan, Burdur'da günde 700 ton süt üretildiğini ancak sütü işleyecek fabrika bulunmadığını söyledi.

Burdur'da parası olan ve yatırım yapabilecek çok sayıda kişi bulunduğunu bildiğini dile getiren Unakıtan, şöyle konuştu:
''Burdurlular niye yatırıma fazla yönelmiyor? Bir gün yabancılar gelecek, burada yatırım yapacaklar. Sonra da siz (Eyvah biz niye yapmadık) diyeceksiniz. Günde 700 ton süt ne demek. Bunu ben iyi bilirim. Günde 700 ton süt işleyen bir fabrikada binlerce adam çalıştırılır. Sütünüzü Sütaş'a, Pınar'a satıyorsunuz. Tamam. Ama böyle bir yatırımı niye siz yapmıyorsunuz?
Birlikte olup, burada, bu yatırımı yapın. Türkiye'de bundan sonra reel sektör kazanacak. Rantiye yok artık. Türkiye'de rantiye olmayacak bundan sonra... Bundan böyle yatırım yapan kazanacak. Yatırım yapan da öyle eskisi gibi çok kazanmayacak. (Yaptım fabrikayı, bir senede amorti edeyim) demek yok. Karlar daha düşük olacak fakat sürekli ve istikrarlı olacak.
Onun için Türkiye'nin geleceği reel sektördedir, Türkiye'nin geleceği yatırımdadır. Faizler düşecek artık. Faiz geliri kalkıyor. Türkiye'nin geleceği yatırımdadır.''

NORMALLEŞME SÜRECİ
Türkiye'deki istikrar ortamı nedeniyle yabancı sermayenin de Türkiye'ye yöneldiğine işaret eden Unakıtan, ''Yabancı sermaye banka satın alıyormuş. Bırakın ne alırsa alsın. Parayı buraya getiriyor ya sen ona bak. Bankayı alıp sırtlayıp götürecek halleri yok ya'' dedi.

Burdur'un daha iyi yerlere gelmeye layık olduğunu belirterek, iş adamlardan yatırımlara ağırlık vermelerini isteyen Unakıtan, katma değeri yüksek yatırımları önerdi. Türkiye'de yüksek enflasyon ve faiz döneminin bittiğini, enflasyon ve faizin daha da düşeceğini belirten Unakıtan, Türkiye'nin artık normalleşme sürecine girdiğini bildirdi.

Türkiye'de kişi başına 5 bin dolara yükselen GSMH'nin, 20 bin dolar seviyesine çıkması gerektiğini ifade eden Unakıtan, ''Yunanistan'da bu rakam 15-20 bin, Fransa ve İngiltere'de 30 bin doların üzerinde. Bizim onlara yetişme mecburiyetimiz var'' diye konuştu.

Unakıtan, Türkiye'nin başkalarına el açmaması için mali disiplini sağladıklarını, bütçe açıklarının GSMH'ye oranının düştüğünü de kaydetti.
Türkiye bütçesinin artık Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Belçika bütçelerinden daha iyi olduğunu ifade eden Unakıtan, bütçe açıklarının geçen yıl yüzde 2'ye kadar indiğini belirtti. Unakıtan, ''Ufak tefek dalgalanmalara bakmayın. Yıl sonu hedeflerinde değişme olmaz. Biz artık bütçenin iki yakasını bir araya getirdik. Türkiye yoluna devam edecek, artık geriye dönüş yok'' diye konuştu.