Maliye Bakanı Kemal Unakıtan bir kenrisine sorulan bir soru üzerine "Yumurtalar çift sarılı olsun" dedi.
Abone olMaliye Bakanı Kemal Unakıtan, girdi maliyetlerinin düşürülmesi için hükümet olarak ellerinden geleni yapacaklarını, bununla ilgili çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü belirterek, ''Meclis'te, sosyal güvenlikle ilgili çalışmalar, bizi biraz meşgul etti. Onlardan sonra çalışmalara tekrar başlayacağız. Ama
yakında bu konuda iyi haberler vereceğiz'' dedi.
Unakıtan, Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'yle Merinos Kültürparkı'nın temel atma töreninde, Merinos'un temelinin atılışı ve açılışının büyük önder Atatürk tarafından gerçekleştirildiğini, sanayinin ''s''sinin olmadığı bir dönemde Türkiye'ye kazandırıldığını, bu nedenle her Türk için son derece önemli olduğunu söyledi.
Merinos'un, kurulduğu dönemde Ortadoğu'da da Balkanlarda da en
modern en iyi sanayi kuruluşu olduğunu vurgulayan Unakıtan, bu kuruluşun kent ve ülke ekonomisine katkılarının yanı sıra Türkiye'ye tekstil öğreten bir ''okul'' niteliğinin bulunduğunu, buradan yetişen usta, teknisyen, mühendis ve girişimcilerin ülkenin dört bir yanında ''çiçek açtığını'' dile getirdi.
Unakıtan, geçmişte kent ve ülke ekonomisine katkısı tartışılmaz olan Merinos'un, kapatılmasının ardından yeniden kentin kullanımına azandırılmasının önemine işaret ederek, Büyükşehir belediyesi ve Bursa TSO'nun bu girişiminin Bursa markasını güçlendireceğini vurguladı.
Bursa'nın çok değerli bir kent olduğuna da değinen Unakıtan, ''Bursa uluslararası bir şehirdir, bir dünya şehridir bunu bilin... İster Almanya'ya gidin ister Amerika'ya, Bursa bir dünya şehridir'' dedi.
Unakıtan, bir dünya şehri için en önemli eksiğin ise kongre merkezi olduğunu belirterek, büyük önder Atatürk'ün ismini taşıyan bu kongre merkezinin boşluğu gidereceğini ifade etti.
-İYİ HABERLER YAKINDA-
Bursa'nın tekstil sektörünün ağırlıkta bulunduğu bir kent olduğunu ve bu sektöre öncülük ettiğini anlatan Unakıtan, sektörde son dönemde yaşanan sorunların kendilerini üzdüğünü, ancak çözüm getirmenin bir borç olduğunu söyledi. Unakıtan, şöyle konuştu:
''Girdi maliyetlerinin düşürülmesi için hükümet olarak biz elimizden geleni yapacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız da hızlı bir şekilde sürüyor. Ama Meclis'te sosyal güvenlikle ilgili çalışmalar, bizi biraz meşgul etti. Onlardan sonra tekrar başlayacağız çalışmalara. Ama yakında bu konuda iyi haberler vereceğiz size. Neden? Türkiye'nin rekabet gücünün sürekli olarak artırılması lazım. Dünyada bütün ülkeler birbiriyle yarış ediyorlar, rekabet ediyorlar, biz daha fazla rekabet edelim, daha fazla satalım, daha fazla yabancı sermayeyi
ülkemize getirelim ve netice olarak ülke insanımızı daha fazla kalkındıralım. Biz de diyoruz ki; (Arkadaş biz de varız) Bu rekabet gücümüzü son zamanlarda giderek artırıyoruz.''
Rekabet konusunda özel sektöre de düşen görevler olduğunu, teknolojik altyapının daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, şunları kaydetti:
''Ülke olarak katma değeri daha yüksek üretimlere geçmek ve verimliliğimizi de artırmak mecburiyetimiz vardır. Yani yapısal olarak hem fikren kendimizi değiştireceğiz hem de altyapı olarak kendimizi değiştirmek mecburiyetimiz vardır. Çünkü dünyada kıyasıya bir rekabet, mücadele var, ama bu millet de bu mücadelede gerekli olan yerini alacaktır ve gerekli olan yolları da biz de kat edeceğiz başka çaremiz de yok. Bunları hep birlikte yapacağız.''
-''YUMURTALAR ÇİFT SARILI OLSUN''-
Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Bursa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez'in, sanayicileri kastederek ''Kümestekilere dikkat edin'' dediğini anımsatırken, ''Sayın vergi dairesi başkanımız Bursa'da beyana dayalı gelir vergisinde artış olduğu konusunda bana bilgi veriyordu. Celal bey de biliyorsunuz (Kümestekilere dikkat edin) dedi. Ben de (Onlara dikkat ediyorum, ama yumurtalar çift sarılı olsun) dedim'' diye konuştu.
Unakıtan, gazetecilerin girdi maliyetleri konusunda yapılacak çalışmaların detaylarını sorması üzerine, şunları söyledi: ''İlgili kuruluşlarımız çalışlarını sürdürüyor, bir an önce tekrar toplanacağız. Fakat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu arada Meclis'te çok yoğun çalışmaları olduğu için o toplantı biraz geckti. Hemen yapacağız bu toplantıyı kanunlar geçtikten sonra. Oradaki ana gayemiz istihdamın üzerindeki vergi yükünün azaltılması. Sadece tekstil için değil, bütün Türkiye sanayicileri için geçerli bir husus
bu.''
-PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ-
Petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişle ilgili bir soru üzerine Unakıtan, şöyle devam etti:
''Bu konuda biliyorsunuz, bizim enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz lazım, bütün dünya da onu yapmış zaten. Son zamanlarda konuşulan, nükleer enerjiye de bu yüzden önem veriyoruz. Türkiye'nin de muhakkak surette nükleer enerjiden istifade etmesi lazım ve bizim sanayiye verdiğimiz enerjinin maliyetini Türkiye olarak orta ve uzun vadede düşürmemiz lazım. Bunu da çok kısa bir sürede yapmak mümkün değil. Ama şimdiden yapacağımız planlamalarla hem bizim kendi kaynaklarımız olan hidroelektrik ve termik santrallerimizi artırmamız hem de nükleer enerjiden istifade etmemiz lazım. İleride bugünkü enerjinin çok daha fazlasını kullanacak Türkiye. Çünkü gelişen ülkelerde her şeyin önünde enerji problemnin halledilmesi yatıyor.
Enerji probleminizi halledemezseniz ülkeyi geliştiremezsiniz. Ülkenin
üretimini artıramazsınız ve burada da ucuz enerjiyi temin edeceksiniz
ki Türkiye'nin rekabet gücünü artırabilesiniz.''