BIST 9.916
DOLAR 35,02
EURO 36,76
ALTIN 2.968,42
HABER /  GÜNCEL

Umutlandıran iddia...

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Karadeniz’in tabanında metan gazı ol...

Abone ol

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Karadeniz’in tabanında metan gazı olarak bilinen gazhidrat olduğunu, bunun Karadeniz’in tabanında petrol olduğunu gösterdiğini ileri sürdü.
Karadeniz’in tabanında petrol olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Karadeniz’in tabanında metan gazı olarak bilinen gazhidrat var. Bu gazhitratın tek başına varlığı Karadeniz’in tabanında petrol olduğunu gösteriyor. İlk kuyumuzu 1971 yılında açtık. Karadeniz-1 ve İğneada-1 kuyuları açıldı. 2012 yılında da Istıranca kuyusunu açtık fakat açtığımız bu kuyulardan sadece Akçakoca açıklarında gaz bulundu. Karadeniz’in yapısını dikkate aldığımızda, bir tek bulgu yeterli değil çünkü Karadeniz’in potansiyelini biliyoruz. Karadeniz’de gazhidrat var. Romanya ve Ukranya’da şu anda üretilen petrol ve gaz sahaları var. Bu sahaların ve gazhidratın varlığı, Karadeniz’de petrolün olduğunu gösteriyor” dedi.
"Mevcut kuyuların jeolojik bilgisi sismiğe aktarılır ve bütün Karadeniz tekrar değerlendirilirse arzu ettiğimiz başarıyı yakalayabiliriz" diyen Perinçek, “Tek saha yeterliği değil, Karadeniz’in kapasitesinin en az 10 sahayı bize sunacağına inanıyorum. Daha önce Karadeniz’in evrimini dikkate almadan orada sondajlar yaptık. Karadeniz 80 milyon yıl önce daha dar bir havzaydı. Güney yönünde genişledi ve 80 milyon yıldan daha yaşlı kayalar parçalandı. Bizim daha genç kayalara bakmamız lazım. Bu evrim dikkate alınarak çalışılırsa Karadeniz’de başarının yakalanacağına inanıyorum. Bu göreve talibim. Bana imkan verilsin, ülkeme hizmet etmek istiyorum. TPAO’daki arkadaşlardan bir ekip oluşturayım, 3-4 sene çalışayım, bir model ortaya koyalım, eğer başarıyı yakalayamasam diplomamı yakarım” diye konuştu.
Rezerv için herhangi bir tahmininin olmadığını belirten Perinçek şunları söyledi:
“Orada henüz jeolojik problemi çözmedik. Jeolojik problemi çözdükten sonra daha net bir şekilde rezerv için bir şey söyleyebiliriz. Biz şu anda Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 8’ini kendi imkanlarımızla karşılayabiliyorsak yüzde 35-35’ini Karadeniz’den karşılayabiliriz. Karadeniz’in potansiyeli bunu gösteriyor. Orada Güneydoğu’dan daha zengin petrol yataklarımız olabilir.”
(İHA)