BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,59
ALTIN 2.924,56
HABER /  GÜNCEL

Uluslararası Ceza Mahkemelerini işaret etti

Filistin’in BM’ye üye olduğunu hatırlatan Ekmeleddin İhsanoğlu, Uluslararası Ceza Mahkemelerine gidilmesi gerektiğini dile getirerek, “İsrai...

Abone ol

Filistin’in BM’ye üye olduğunu hatırlatan Ekmeleddin İhsanoğlu, Uluslararası Ceza Mahkemelerine gidilmesi gerektiğini dile getirerek, “İsrail, bugüne kadar işlediği suçlara karşılık kendine bir muhatap bulamamıştır. Ama artık bu fiillerden sorumlu insanlar yargılanabilir" dedi.
Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Kocaeli’de gazetecilerle bir araya geldi. İhsanoğlu, dinle siyasetin karşılaştırılmaması gerektiğini dile getirerek, “Din ile siyaseti bir arya getirmemek lazım. Türkiye’ye Cumhuriyeti getiren CHP ile 40 yılı aşkındır millet hizmet eden MHP bir araya geldi. Bu bir demokrasidir. Bu uzlaşma 2 parti ile başladı, bugün 9 partiye geldi. Bu uzlaşı büyük bir hızla büyüyor” diye konuştu. Türkiye’de değişim yaşanacağını vurgulayan İhsanoğlu, 9 partinin bu amaçla bir araya geldiğini belirterek, “Bu, Türkiye’nin projesi” dedi.

İSRAİL’İN GAZZE’YE YÖNELİK SALDIRISI
Gazze’deki olaylara değinen İhsanoğlu, “Gazze’deki saldırılar ilk defa yapılmıyor, son defa da yapılmayacak. Buna dur diyebilecek tek güç Güvenlik Konseyi’dir. Ama bu meclis kilitli. 5 üyenin vetosu var. Bu 5 ülkeden biri hayır derse o ülkeye barış gücü gönderemiyorsunuz. Ve tahmin edersiniz ki ABD, İsrail’e dokunacak her şeye müdahale ediyor. Hamasi ifadelerden, heyecanlardan kaçınmak lazım" diye konuştu.
Filistin’in Birleşmiş Milletler’e üye olduğunu hatırlatan İhsanoğlu, Filistin Hükümeti’nin Uluslararası Ceza Mahkemeleri’ne gitmesi gerektiğini dile getirerek, “İsrail, bugüne kadar işlediği suçlara karşılık kendine bir muhatap bulamamıştır. Ama artık bu fiillerden sorumlu insanlar yargılanabilir. Çözüm isteyenler, yetkililer bu konunun üzerinde dursun. Halkımız, her zaman Filistin halkının yanında olmuştur. Halkımız Filistin halkına destek olmalı. Bu karmaşanın kökleri çok derine gider. Ancak kısa şekilde ifade etmek gerekirse, bu devletler Osmanlı’dan ayrılan devletler. Bu yapılar suni yapılardı. İki kişi oturdu masa başına ülkeleri ayırdı. Hudut böyle belirlendi. Demokrasiden uzak, faşist, totaliter rejimle devam etti bu ülkeler. Bu da büyük devletlerin işine geldi. 30 yıllık Afrika ülkeleri bile cumhurbaşkanlarını demokrasi ile seçmeye başladılar” ifadelerini kullandı.
(İHA)