BIST 9.450
DOLAR 34,42
EURO 36,41
ALTIN 2.839,43
HABER /  GÜNCEL

Ulus esnafı yaralarını sardı

Anafartalar Çarşısı'nda geçtiğimiz yıl 22 Mayıs'ta yaşanan bombalı saldırının üstünden 1 yıl geçti.

Abone ol Yer Ulus, Anafartalar Çarşısı önü. 22 Mayıs 2007, akşama doğru. Durakta bekleyen insanlar, müşteri bekleyen esnaf... Herkes kendi telaşındaydı. Kanlı emellerine ulaşmak isteyenler de sinsice bekliyordu.

Terörün masum insanları hedef alan korkunç yüzüyle günün bitiminde karşılaştılar, yaşamları bir anda karardı. Terör örgütünce düzenlenen bombalı saldırıda 9 masum insan yaşamını yitirdi, 90 kişi yaralandı.

Bunlardan 28 yaşındaki Muzaffer Savaş, damatlık almak için Ulus'a gelmişti, hayalleri bir anda bitiverdi. Ferhat Kanat, 24 yaşındaydı ve arkasında gözü yaşlı yakınları kaldı.

Selahattin Deniz, 44 yaşındaydı. Çorum'dan binbir umutla Ankara'ya gelmişti. Üç çocuk babası Deniz'in cenazesi, hüzün taşıyan bir ambulansla memleketine gönderildi.

Hülya Develi, 6 yaşındaki oğluna ayakkabı almak için Anafartalar Çarşısı'na gitmişti. Kanlı emellerine ulaşmak isteyenler doğum gününde kendisine hediye alacak annesini bekleyen bir çocuk bıraktı.

Seyyar satıcılık yapıyordu Hamza Arı... Okulların kapanmasının ardından Yozgat'a giden üç çocuk, bir gün babalarının cansız bedeninin bulunduğu cenaze arabasını karşıladılar. Terörün acımasız yüzü bir kez daha
kendini göstermişti.

Geçen yıl 22 Mayıs'ta meydana gelen patlamanın ardından başlatılan kampanyaların sürdürülmesini istiyor.

Anafartalar Çarşısı esnafının yaraları kısa sürede sarıldı, kampanyalar başlatıldı. O masum insanların, geride kalanların yarası ise hep açık... 

SALDIRININ BİRİNCİ YILINDA ÇARŞI 

Anafartalar Çarşısı Derneği Başkanı Yusuf Tanrıverdi, terörün gerçek yüzünün bir kez daha gözler önüne serildiği olayın ardından, yöneticilerin desteğiyle çarşının kısa bir sürede yeniden hizmete açıldığını ifade etti.

Patlamanın müşteriler üzerindeki psikolojik etkisinin 3 ay kadar sürdüğünü anlatan Tanrıverdi, "1966 yılından bu yana bu çarşıdayım. Ekonomik anlamda çarşı esnafı olarak son 40 yılın en buhranlı döneminden geçiyoruz. Esnaf arabasını, dairesini satarak ayakta durmaya çalışıyor. Nereye kadar dayanacağız bilemiyoruz" diye konuştu.

Patlamanın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de öncülük yaptığı kampanyalar düzenlendiğini anımsatan Tanrıverdi, "Düzenlenen kampanyalarda halk çarşımızdan alışveriş yapmaya davet edildi. Böyle kampanyaların sürmesini istiyoruz. Unutulmayalım. Çünkü bu kadar kısa sürede ayağa kalkmak bir tür mucize" dedi.

KENDİ YAĞIMIZLA KAVRULMAYA ÇALIŞIYORUZ

Çarşıda 25 yıldır esnaflık yaptığını belirten ayakkabıcı Abdullah Bakırlı, bugünlerde yeni sezon başladığı için çarşıda hareketlilik yaşandığını söyledi. Müşterilerin uzun süre çarşıya gelmekte çekindiğini anlatan Bakırlı, "Müşterilerde bir korku vardı. Gelmeme nedenlerinden birisi de bu" diye konuştu.

Patlamanın ardından esnafın ekonomik durumunun düzeltilmesi adına bazı kampanyalar düzenlendiğini anımsatan Bakırlı, "Fakat bu kampanyalar da yaraya merhem olmadı. Birkaç gün müşteriler geldi, 'esnafa yardım olsun'
diye arkası gelmedi. Kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. İşler durgun biraz" dedi.

MÜŞTERİ POTANSİYELİNDE AZALMA OLMADI

Saatçi Sabahattin Güneş de, 1967'den beri çarşıda saatçilik yaptığını ifade ederek, "Patlamanın bize bir yan etkisi olmadı. Çok üzüldük o kadar. Bunun haricinde müşteri ürkecek, gelmeyecek diye bir durum yaşanmadı" dedi.

Patlamanın ardından geçen birkaç günde, "müşterinin psikolojisi bozulacak, korkacak eli ayağı çekilecek" diye şeklinde bir korku yaşadıklarını, ancak korktuklarının başlarına gelmediğini anlatan Güneş, "Müşteri potansiyelinde azalma olmadı. Patlamanın ardından işyerini terk eden esnaf da olmadı. Aynı şekilde herkes çalışıyor" diye konuştu.

Güneş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı çarşılarını ziyaret etmeye davet ederek, "Sayın Başbakan kimseyi kırmıyor. Bizi de kırmasın gelsin, bir çayımızı içsin, bizi de dinlesin" dedi.