Uludere'de hava operasyonunda ölen 34 kişinin aileleri olayın faillerinin bulunup cezalandırılmaması nedeniyle verilen tazminatı kabul etmedi
Abone olŞırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırındaki hava operasyonunda ölen 34 kişinin ailelerine verilecek olan toplam 4 milyon 198 bin lira tazminatı almak için bugüne kadar başvuruda bulunan olmadı.
Tazminatı almak için yasal 2 aylık sürenin dolmasına 2 gün kaldığını belirten yetkililer, köylülerin bazı çevrelerin etkisinde kalarak tazminatı almak istemediklerini öne sürdü. Köylülerin, 2 güne kadar başvurmamaları halinde bu haktan yasal olarak yoksun kalacakları belirtildi.
Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırına 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 köylünün yaşamını yitirdiği olayın ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ölenlerin ailelerine 123'er bin lira tazminat ödeneceğini açıkladı. Ailelere verilecek olan toplam 4 milyon 182 bin lira Şırnak Valiliği hesabına yatırıldı. Ancak, ailelerin büyük bölümü olayın faillerinin bulunup, cezalandırılıncaya kadar tazminatı almayacaklarını belirtti. Aillerin bir kısmı da olayı inceleyen TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyelerine "İçimiz kan ağlarken, çocuklarımızın kan bedeli olan paraya dokunmayacağımızın bilinmesi gerekir" diye yazılı ifade verdi.
SON 2 GÜN
Uludere'de ölenlerin yakınlarından hiç kimse bugüne kadar tazminatları almazken, paraların alınması için yasal süre olan 2 ayın dolmasına son 2 gün kaldığı belirtildi. Yetkililer bazı köylüleren başvuruda bulunduğunu, ancak şimdiye kadar hiç kimsenin parayı almadığını söyledi. Köylülerin, bazı çevrelerin etkisinde kalarak tazminatı almadıklarını öne süren yetkililer, ancak bu tazminatın kendilerinin yasal hakkı olduğunu hatırlattı. Yaşamını yitiren 34 kişinin yakınlarından büyük kısmının ise hiç başvurmadığını ve 2 güne kadar başvurmamaları halinde bu haktan yasal olarak yoksun kalacaklarını belirten yetkililer, köylülerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giderken, tazminatı almanın belgesi olan Sulhnameyi imzalamamak için başvurmadıklarını ileri sürdü.
ŞIRNAK BAROSU BAŞKANI ELÇİ: KARARI KÖYLÜLERE BIRAKTIK
Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, olaydan hemen sonra bölge baroları olarak köye gidip ailelerle görüştüklerini, olayın hukuki anlamda takipçisi olduklarını ve davayı ücretsiz olarak takip etme sözü verdiklerini söyledi. Elçi, köyllüleren tazminatı alıp almamaları konusunda bir yorumda bulanmalarının doğru olmayacağını, bu konuda köylülere de olumlu ya da olumsuz bir telkinde bulunmadıklarını belirtirek, "Biz kendilerine 'almayın' veya 'alın' dersek, sonra doğacak sorumlardan ve sakıntılardan bizi sorumlu tutacaklar. Bu nedenle bu konudaki kararı kendileriene bıraktık" dedi.
'AİHM SÜRECİ İÇİN ALMIYORLAR' İDDİASI
Bazı hukukçular, 34 kişinin ölümü ile ilgili AİHM'e dava açılması durumunda, AİHM'in 'İç hukuk yollarını tüketin' diyerek dosyayı reddedebileceğini, veya dava açılması durumunda da yine Türkiye'yi maddi tazminat ödemeye mahkum edebileceğini söyledi. Bazı hukukçular ise, tazminatın alınıp sulhnamenin imzalanması durumunda AİHM'in, "Bu surunu kendi aranızda çözüp sulhname imzalamışsınız" diyebileceğini, tazminatı almak istemeyen köylülerin bu nedenle tazminat başvurusunda bulunmak istemediklerini öne sürdü.