BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Uluç: Demiröz'e biraz sabır gösterin

Uluç, TRT kanallarının yenilenmekte olduğunu ve kanallardaki son gelişmeleri yazdı.

Abone ol

TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz'ün en büyük destekçilerinden ve savunucularından biri de Hıncal Uluç. Uluç köşesinde TRT Genel Müdürünün projelerini bir bir anlatarak sabır gösterilmesini istedi.

"Seçiminden önce desteklediğin Şenol Demiröz bu mu" diye aldığım e-mailler artıyor..
Biraz sabırlı olmak gerek.. Önce kadrolar oluşturulacak. Sonra planlamalar yapılacak. En son, ekrana yansıma, yani uygulama aşaması gelecek. Bunlar bugünden yarına olacak işler değil.
Şenol Demiröz, kadroyu oluşturma ile planlamayı bir arada yürütüyor.. Önemli kararlar alındı bile..
TRT2, tamamen kültür sanat kanalı haline dönüştürülüyor. Bu kanal reyting savaşının dışında kalacak ve isteyenlere, başka hiçbir kanalda bulamayacakları alternatif programlar sunacak. Bu TRT'nin aslında anayasal göreviydi. Bir ödenekli televizyon olarak da etik sorumluluğuydu.
TRT3, genç ve dinamik kitlelerin kanalı olacak. Spor yayını yapacak.. Sporun her dalından en ilginç naklen, canlı yayınlarla, yıllardır Olimpiyatlara talip ülkede ilk kez, sporun lokomotifi olacak. Futbolla ilgili cazip planlar da var. Bağımsız spor kanalı bunların hepsine imkan tanıyacak.
TRT3 Meclis ve TRT4 Açık Öğretim Kanalları birleştirilecek.
Orta Asya ülkelerine yayın yapan ama başarı sağlamayan kanal iptal edilecek. Buna karşılık TRT-İnt dünyanın dört bir yanına iş ya da yaşam için gitmiş Türklere, dinamik yayıncılık yapmak için yeniden düzenlenecek. Bu kanal sekizer saatlik üç ayrı saat dilimi içinde çalışacak. Böylece, dünyanın her yerindeki Türkler, sabah kalktıklarında, anavatanlarında ve dünyada olup bitenleri kendi dillerinden izleyecekleri bir kanala sahip olacaklar.
Madrid'de bombalar patladığında Moskova'da idim. Sabahtan gece yarısına kadar biraz da meraktan dünya kanalları arasında dolaştım. Hepsi yayınlarını kesip haberleri anında vermeye başladılar. TRT-İnt tüm bu saatler boyunca hiçbir şey olmamış gibi, Şataraban makamında kaldı.
Ve işte asıl önemlisi..
TRT- World kuruluyor.. CNN İnternational gibi 24 saat ingilizce haber yayını yapacak bu kanal, tüm dünya insanlarına, Türkiye'nin sesini iletecek. Küreselleşen dünyada böyle bir kanalın önemi ve gereğini anlatmak anlamsız.


Kadrolaşma sürecinde (Ben önemli kurumun tüm sorumluluğunu yüklenen kişinin kendi kadrosu ile çalışmak istemesine her zaman saygı duydum. Bunu yıllardır yazarım) Demiröz'e yönelik eleştiriler yapıldı.
En önemlisi.. "Kadınları atıyor, erkekleri getiriyor" denerek bir yobaz tablosu çizilmek istendi.
Yanlış.. Görevden alınan "Kadın"ların çoğunu tanıyorum. Bunlar kadın olduklarından değil, gerçekten sadece dedikodu ürettikleri için yer değiştirdiler.
Kadrolaşma kolay iş değildir. Yanlışlar yapılabilir. Kurunun yanında yaşlar gidebilir.
Demiröz'ün bu konudaki hatası bence Fatih Terim sendromu içinde olması.. Eski TRT hayallerini eski TRT'cilerle gerçekleştireceğini düşünüyor. Eski dostları, güvendikleri, danışman, özel bir program, dizi yapımcısı olarak yanında yer alabilirdi. Ama yönetim kadrolarına mutlak genç, dinamik, hırslarını elek yapıp duvara asmamış, başarıya, zafere aç kişiler getirmeliydi diye düşünüyorum. Gene de Demiröz'e bir sabır payı bırakıyorum. "Bir bildiği olmalı" diyerek. İnşallah vardır.
Bir önemli çalışma özel kanallara yönelik. RTÜK'ün yayın ilkelerini ısrarla ihlal eden kanallara göz yumduğu, böylece devlet kurumu olduğu için her ilkeyi sıkı sıkı uygulayan TRT'ye haksız rekabet yapıldığı düşünülüyor ki.. Ki doğru.. Bir yayın izleme gurubu, yayınları takip edecek ve ihlallerini günü gününe RTÜK'e bildirerek, bu kurumun etkin ve tarafsız çalışması sağlanacak.
Benim en yürekten desteklediğim karar bu oldu. RTÜK, gerçekten tüm ihlallere göz yumarak yayınların yozlaşmasını adeta teşvik ediyor.

Yeni Genel Müdürle ilk çatışmam, söylenenler gerçekse, bu muhteşem logo değiştirilecekse olur.
TRT, dünyanın en güzel, en ileri logolarından birine sahip. Dünyada hiçbir kanalın TRT kadar işlevsel bir logosu yok.. Reklam, tanıtım, program geçişlerinde, sunumlarda bu logonun nasıl değişimlerle kullanıldığına dikkat edin.. Böyle kullanılan bir logo yerli yabancı hangi TV'de var.. Üstelik logo öyle her can istendiğinde değişen şey değildir. Değişirse logo olarak anlamı kalmaz.. Hatırlayın Coca Cola gerçekten çağdışı kalan logosunu hem de nasıl çağdaş bir şekle dönüştürmüş, ama tüm dünyada kıyamet kopunca, eskiye dönmek zorunda kalmıştı.
Her yeni genel müdürle logo değiştirme çirkin ve aptal adetinin artık kalkması gerek.. Genel Müdürler, yönetimler geçici, TRT kalıcıdır. Kalıcı kurumun logosu ile cırt pırt oynanmaz!..