BIST 9.913
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.961,88
HABER /  GÜNCEL

Ülkücüler Bakü'de ne yapıyor?

Ülkü Ocakları Genel Başkanı Atilla Kaya'nın Bakü'de yaralandığı haberi, tüm gözleri Azerbaycan'a yöneltti.

Abone ol

Azerbaycan'da yapılan seçimler, Türkiye'nin de gündemine oturdu. İlham Aliyev'in ezici çoğunlukla kazandığı seçimlerin ilk sonuçları, muhalefetin tepkisini çekti.

Muhalfet liderleri, "sonuçları tanımadığını" açıkladı. Ancak bunlardan daha ilginç olan bir gelişme daha vardı. Gecenin ilerleyen saatlerinde gelen bir haber, gözleri Bakü'ye çevirdi. Habere göre, seçimlere "gözlemci" olarak giden Ülkü Ocakları Genel Başkanı Atilla Kaya, "nereden geldiği belli olmayan bir kurşunla" yaralanmıştı.

Bu haber, sadece TGRT'de yer aldı. Diğer kanallar ise, Kaya'nın gözaltına alındığını sonraki bültenlerinde duyurdu. Peki, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Atilla Kaya, Bakü'ye niçin gitmişti?

Kaya, bu sorunun cevabını seçimlerden birgün önce, röportaj yaptığı İsa kamber'in gazetesi Yeni Müsavat'a verdi. İşte o röportaj:

“İsa KAMBER'E MANEVİ DESTEK VERMEK İÇİN BURADAYIZ"

Atilla Kaya: “Seçimlerin demokratik prensiplere uyğun, halkın gerçek iradesini aksettiren formada keçirilmesini isteyirik”

Azerbaycanda bu gün keçirilecek prezident seçkileri Türkiye milliyyetçilerinin de diqqetindedir. Milliyyetçi Herekat Partiyası İdare Heyetinin üzvleri - Ülkü Ocaqları başkanı Atilla Kaya, Suat Başaran ve ülküçü herekatın tanınmış simalarından olan Yusuf Arpacık seçimleri yakından izlemek üçün Bakıya gelibler. Dünen onlardan ikisi - Atilla Kaya ve Suat Başaran redaksiyamıza teşrif buyurmuşdular. Fürset tapıb, Ülkü Ocakları başkanından gelişlerinin sebebi, MHP-nin bu günlerde keçirilen qurultayı ve Azerbaycandakı seçkilerle bağlı suallarımıza cavab ala bildik.

- MHP-nin qurultayı uzun müddet Türkiye metbuatında müzakire edildi ve nehayet, gerçekleşdi. Nece keçdi qurultayınız?

- Milliyyetçi Herekat Partiyası 3 Kazım seçkilerinden sonra başkanımızın ifade etdiyi kimi, bir fövqelade kurultay merhelesi yaşadı. Bu proses ictimaiyyet terefinden yakından izlendi. Bizimle bir günde Türkiyede iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partiyasının da qurultayı keçirilirdi. Amma ictimaiyyetin böyük hissesinin dikkati MHP-nin kurultayına yönelmişdi. MHP-nin kurultayında başkanlığa 4 aday vardı. Güzel, demokratik bir yarış oldu ve bu yarışdan da Devlet Bahçelı qalib çıkdı. Ülküçülere, Türk milliyyetçilerine yaraşan böyüklük ve demokratik atmosferde bir qurultay keçirdik.

- Bu seçim partiyada, diger namizedlerde her hansı narazılığa sebeb olmadı ki?

- Bu, demokratik bir seçimdir. Her kes neticeye, ülküçü iradesine sayğı ile yanaşmak mecburiyyetindedir ve her kes de bu neticeye “hayırlı olsun” dedi.

- Bildiyimiz qeder, Siz de partiyanın rehberliyine seçilmisiniz...

- Doğrudur, biz Devlet Bahçeli'nin siyahısı ile İdare Heyetine seçildik.

- Bu, sadece, bir seçim kurultayı idimi, yoksa cemiyyete yeni beyanlarınız, çağırışlarınız oldumu?

- Türkiyede mevcud iktidara alternativ yegane partiya MHP-dir. Onun üçün de ictimaiyyet MHP-nin bu kurultayını yakından izledi. Bizim inancımıza göre, hazırkı iktidar Türkiyenin milli menafelerinin korunması meselesinde zeifdir, hem Kıbrıs, hem Irak meselesinde teslimiyyetçi mövqeden çıxış edir. MHP bu istiqametde şahsiyyetli bir siyaset aparılmasını teleb edir. MHP qarşıdakı dövrde mövcud iqtidarın yanlışlarına qarşı türk toplumunu güclendirmek xetti tutacaq.

- Bir az da Bakıya gelişinizden danışaq. Bir ilden artıqdır Azerbaycana gelmirsiniz. Bu gelişin sebebi nedir?

- Son defe Azerbaycana 2002-ci ilde Devlet Bahçeli'nin resmi ziyareti çerçivesinde gelmişdik. Türkiyedeki kurultayımızdan sonra partiyamızın İdare Heyetinin üzvü Suat Başaranla beraber Bakü'ye geldik. Buradakı seçkileri izleyeceyik. Hem de buradakı könüldaşlarımıza menevi destek vermek üçün gelmişik. İsa Qembere, Müsavata menevi destek olduğumuzu bildirmek üçün buradayıq.

- Seçkini Türkiyeden gelen müşahideçi olaraq izleyeceksiniz?

- Yox. Sadece, bir Azerbaycan sevdalısı olarak buradayız.

- Azerbaycanı seçim öncesi nece gördünüz?

- Qenaetlerden danışarken ilk növbede taksi sürücülerinin fikirlerini qeyd etmek isteyirem. Çünki onların mövqeyi çox önemlidir. Onlar geniş ictimaiyyetin mövqelerini eks etdire bilirler. Mindiyimiz taksilerde söhbetleşdiyimiz bütün sürücülerin mövcud iktidara etiraz etdiyini, tepki gösterdiyini, yenileşme isteyini gördük. Ve bu söhbetlerde en öne çıkan insanın da İsa Kamber olduğunu müşahide etdik. Seçkilerin demokratik prinsiplere uyğun şekilde keçirilmesi en böyük arzumuzdur.

- Bu arzunuzdur, bes gözlentileriniz necedir?

- Bunu sabah (bu gün - K.Ş) göreceyik. Biz isteyirik, millet kimi isteyirse, o başa gelsin. Elbette ki, könlümüzden İsa beyin prezident olması keçir. Azerbaycan halqının da könlünden bu keçir. Buna sabah (bu gün - K.Ş) Azerbaycan halqı karar verecek. Bizim temennamız seçkilerin demokratik prinsiplere uyğun şekilde gerçekleşdirilmesidir.

- Seçkilere növbeti defe hiyle qatılacağı teqdirde Türkiyenin mövqeyinin nece olacağını düşünürsünüz?

- Bu mövzuda men bir söz deye bilmerem. Amma dünyanın bu gün gelmiş olduğu nöqtede, demokratiyanın, insan haqlarının mühüm bir deyer kimi qebul edildiyi dönemde milletin iradesine qarşı çıkmaq, halqın seçimine karşı mövqe tutmak hem Türkiye, hem dünya terefinden kabul edile bilmez. Ona göre de biz seçkilerin demokratik prinsiplere uyğun şekilde, halqın gerçek iradesini eks etdiren formada keçirilmesini isteyirik.


Gönül ŞAMİLKIZI