12 Eylül mağduru ülkücüler, Bağımsız ülkücüler Platformu'nda birleşti. Sözcü Adnan Baran'a göre Anadolu MHP'ye küstü.
Abone ol12 Eylül referandımunda 'Evet' kampanyası düzenleyen ülkücüler, Bağımsız Ülkücü Harket Platformu adlı altında birleşerek, Anadolu şehirlerinde bir 'taban hareketi' başlattı.
MHP'yi 'statükocu', 'dışlayıcı', 'ulusalcı' 'Beyaz Türkçü' bir siyasi çizgiye sahip olmakla eleştiren platform, özellikle referandumdaki tutumu nedeniyle Genel Başkan Devlet Bahçeli ve ekibine büyük bir tepki olduğu görüşünde.
Taraf'tan Ertan Altan'ın haberine göre Bağımsız Ülücü Platformu geçen ay Ankara'da toplanarak bir yönetim kurulu oluşturdu. İstanbul'dan platformun yönetimine seçilen, ülkücü hareketin tanınmış isimlerinden adnan Baran, Anadolu'daki ülkücü seçmenin yüzde 80'inin MHP yönetiminin "ulusalcı" söyleminden rahatsız olduğunu, bu tepkinin tıpkı referandumda olduğu gibi genel seçimlerde de sandığa yansıyacağını söylüyor. 12 Eylül'deki Ananayas referandumunda MHP'nin kalesi olarak bilinen İç Anadolu şehirlerinden yüksek oranda "Evet" oyları çıkmış, MHP'li bazı ilçe belediye başkanları ile parti teşkilatları genel merkezle ters düşerek istifa etmişti.
Anadolu MHP'ye küstü
Bağımsız Ülkücü Hareketi Platformu referandumda "Evet" çağrısı MHP'nin üst yönetiminde de karşılık bulmuş başta MHP'nin etkili isimlerinden Ramiz Ongun olmak üzere partinin Kurucular Kurulu üyeleri Bahçeli'ye rağmen Anayasa değişikliğine "Evet" diyeceklerini açıklamıştı.
Bağımsız Ülkücü Hareket Platformu olarak referandumun ardından Anadolu şehirlerinde ülkücü seçmenle yakın temas kurduklarını ve istişare toplantıları yaptıklarını söyleyen Adnan Buran'a göre Anadolu şehirlerindeki tepki MHP'yi seçimlerde barajın altında bırakacak. Platform olarak seçimlerde MHP'ye oy verip vermeyeceklerini henüz belirlemediklerini belirten Baran, "Referandumda 'Evet' oyu veren ülkücülerle bizim şahsısızda ağır hakaretler eden Bahçeli seçimde hangi yüzle gelip oy isteyecek" dedi.
Çoğulcu ve kapsayıcı bir ülkücülük
MHP'nin mevcut siyasi çizgisiyle Meclis'e girmesinin bir anlamı olmadığını belirten Baran, Bahçeli yönetimini Türkiye'nin bütkün sorunlarında çözümsüzlüğün tarafı olmakla eleştiriyor.
Baran'a göre MHP soğuk savaş yıllarındaki kapalı milliyetçiliği siyasi jargon olarak kullanıyor ve "töre" adı altında tabandaki farklılıkları tasfiye ediyor. Platform olarak Anadolu'daki farklı kültürleri kapsayan çoğulcu bir ülkücülük anlayışından yana olduklarını belirten Baran, "MHP milletin yerine statükoyu, ülkücülüğün yerine ulusalcılığı geçirdi" diyor.
Ülkücüler barışın dilini konuşacak
Devlet Bahçeli referandum kampanyasında "Evet demek bölücülüğe hizmet eder" demişti. ancak referandum sonuçları bu propafgandanın ülkücüler arasında etkili olmadığını ortaya koytdu. MHP'nin sert direncine karşın, İmralı'yla görüşme, PKK'lılara genel af tartışmaları, Anadolu'daki ülkücülerin referandumdaki oylarını etkilemedi.
MHP'nin uzun yıllar Kürt sorunu konusunda çözümsüzlüğün tarafı olduğunu söyleyen Adnan Baran "Ben 35 yıldır bu hareketin içindeyim MHP'nin Güneydoğu sorununu nasıl çözeceğini bilmiyorum" dedi. Kanı durdurmak, çatışmaları bitirmek için barışın dilini konuşmak gerektiğini söyleyen Baran, "Anadolu ülkücülüğünün barışın dilini konuştuğunu" ifade etti.