BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,15
ALTIN 2.974,20
HABER /  EKONOMİ

Ülker üretimi durdurdu

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Yıldız Holding'in Mısır'daki üretimini durdurduğunu açıkladı.

Abone ol

Yıldız Holding, olağanüstü hal nedeniyle Mısır'daki mevcut üretimini durdurduğunu açıkladı. Murat Ülker "Çaresiziz" dedi.

Mısır'da dün ilan edilen olağanüstü hal durumunun ardından bu ülkedeki üretimi durdurma kararı aldıklarını belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Mısır'daki sokağa çıkma yasağına uymak, çalışanlarımızı korumak için üretime ara verdik. Ama hadisenin akıl almaz boyutu karşısında çaresiziz" dedi.

Yıldız Holding, Mısır'da Hi Food bisküvi fabrikası ile Ortadoğu, Kuzey ve Batı Afrika ülkelerine yönelik bisküvi üretimi yapıyor. Fabrikanın dört bisküvi hattı ile yıllık üretim kapasitesi 30 bin ton seviyesinde bulunuyor.

Türk tekstilcisinin Mısır'daki siparişleri düştü

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, Mısır'daki Türk yatırımcıların yurt dışından sipariş alma konusunda sıkıntı yaşamaya başladığını belirterek, "Böyle bir ortamda hiçbir firma 3 ay sonra malının gelip gelmeyeceğini bilmeden sipariş vermez. Avrupa ve ABD'den sipariş alma noktasında son bir aydır azalma var" dedi ve ekledi:

"İhracat amaçlı üretim yapanlar açısından sipariş alınamazsa üretim zorunlu olarak askıya alınıp, fabrikalarda 1-2 aylık tatiller görülebilir. Bundan sonrası için böyle bir tehlike söz konusu. Mısır pazarı için üretim yapan firmalar için ise iç talepteki düşüş olumsuz bir unsur olarak duruyor."

Tanrıverdi, İHKİB'in Mısır'daki laboratuarı Ekoteks'i de, geçen yıl Mısır'da olayların ilk başladığı zamanda kapattıklarını söyledi. Tanrıverdi, "Ekoteks'i ya yatırım yapıp büyütecektik, ya da kapatacaktık; olayların daha ilk başlangıcıyla kapatma yoluna gittik" dedi.

Mısır'daki Türk yatırımcılar arasında Yıldız Holding, Hayat Kimya, Evyap, Akkök Grubu, Kipaş Holding, Eroğlu Holding, LCW ve BİM gibi şirketler bulunuyor.

BİM: Gelişmeleri dikkatle izliyoruz

BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç ise, Reuters'a yaptığı değerlendirmede, gelişmelerin talebe nasıl bir yansıması olduğu konusunda bir açıklama yapmak için bir süre daha beklenmesi gerektiğini söyledi.

Aykaç, "Mısır'daki gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Olağanüstü hal nedeniyle uygulanan saat kısıtlaması dışında şu anda bir olumsuzluk hissetmiyoruz. Kontrollü de olsa, lojistiğimizi yapabiliyoruz. Talep tarafında herhangi bir olumsuzluk yaşayıp yaşamadığımız konusunda bir yorum yapmak için henüz erken. Şu an için, yıl sonu için koymuş olduğumuz 50 mağaza hedefini koruyoruz."

Mısır pazarına Nisan ayında giren ve şu anda 25 mağaza ile faaliyet gösteren BİM; yıl sonu için koyduğu 30 mağaza hedefini kısa bir süre önce 50 mağazaya revize etmişti.

Mısır'da turizm sekteye uğrarsa nakit akışı durur

Mısır'da olağanüstü hal ilan edilmesinin ortamı biraz sakinleştirebileceğini belirten DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, "Mısır ekonomisinin can damarı turizm. Turizmin sekteye uğrayıp nakit akışının durması piyasaları da allak bullak eder. O zaman da gözardı edilemeyecek zararlar ortaya çıkabilir... Ancak şu anda üretimler devam ediyor. Bazı yatırımcıların üretimi durdurma noktasında kişisel kararları olabilir. Şu anda bu yönde bize gelen bir bilgi bulunmuyor" dedi.

Mısır'da kısa vadede sipariş ve üretim anlamında bazı olumsuzluklar yaşanabileceğini; ancak Mısır'ın taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları ve sunduğu potansiyel ile yatırımcılar açısından gözardı edilemeyecek bir pazar olduğunu vurgulayan Mansfield, şöyle konuştu:

"Türk firmaların yatırımlarının bulunduğu bölge, olayların yaşandığı bölgenin uzağında kalıyor. Ancak Mısır'da yaşanan gelişmeler nedeniyle teslimatta gecikme olabileceği endişesiyle Türk firmalara AB ve ABD'den gelen siparişlerde bazı iptaller yaşanabilir. Ancak bizim yatırımcılarımız dünya oyuncusu; Avrupalı ve ABD'li müşterileriyle konuşup onları ikna edeceklerdir." Mısır, düşük üretim maliyetlerinin yanı sıra; nitelikli sanayi bölgeleri yoluyla ABD'ye, AB'ye, Arap ülkelerine ve Afrika piyasasına gümrüksüz mal satışı imkanı sunması nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih ediliyor. Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacmi 2012 yılında 5 milyar doların biraz üzerine çıkarken; Türkiye'nin ihracatı ise 3.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. TÜİK'in açıkladığı geçici verilere göre, bu yılın ilk altı ayında ise, Türkiye'nin Mısır'a ihracatı yüzde 12 gerileyerek 1.68 milyar dolar oldu.