Türkiye'nin dünyaya açılan kapılarından biri olan Ülker'in Davutpaşa'daki tesisini ziyaret eden Borsagündem'den Orhan Pala, Murat Ülker'e merak edilenleri sordu.
Abone olTadıyla insanı kendisine bağımlı yapmayı iyi bilen, kokusuyla da sizi alıp başka dünyalara götüren Ülker'in Davutpaşa’daki fabrikasını ziyaret eden Borsagündem'den Orhan Pala, Ülker'in başarılarla dolu hikayesine yakından tanık oldu ve Murat Ülker'e merak edilenleri sordu.
İşte Türkiye'nin parlayan yıldızı Ülker'in üretim tesisi ve Orhan Pala'nın notları...
TOPKAPI’DA SADECE ÇİKOLATA ÜRETİLİYOR
Bisküvi bölümü Gebze’ye taşındığı için Topkapı’da sadece çikolata üretimi yapılıyor. Fabrika 3 bölümden oluşuyor. İşler büyüdükçe yeni üretim bantlarıyla fabrika da büyütülmüş. Üç bölüm de kendi içerisinde birbirine bağlanıyor. Her şey otomatik; devasa tanklardan gelen eritilmiş kakao el değmeden çikolataya dönüşüyor ve ambalajlanıyor.
“TOPKAPI’DAKİ FABRİKAYI TAŞIMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”
Murat Ülker, kakao çekirdeklerinin Afrika’dan getirildiğini ve burada likit hale dönüştürüldüğünü söylüyor. Ülker, “Her çikolata üreticisinin kendisine özel formüller vardır. Bu yüzden çikolata tatları farklılık gösterir” diyor. Fabrika gezisinde, “Murat Bey, bu bölgede lüks konutlar, devasa gökdelenler yapılıyor. Siz de fabrikayı şehir dışına taşıyıp burayı gayrimenkul yatırımı olarak değerlemeyi düşünmüyor musunuz?” diye sorulduğunda çok net bir yanıt veriyor;
“Hiç düşünmedik. Burada sınır yok, istediğimiz kadar kat çıkabiliriz. Akasya Alışveriş Merkezi’ni yapıp sattık. Bir daha benzer bir iş yapmayı düşünmüyoruz. Bu fabrikada bin 82 kişi çalışıyor ve onların fabrikaya kolay ulaşabiliyor olması bizim için önemli. Gebze’deki fabrikamıza çalışacak eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bizim için insan, çalışanların mutluluğu daha önemli. Avrupa’daki gelişmiş şehirlere bakın sanayi ve konutlar halka halka şehri çevrelemektedir.”
YARIM ASIRLIK BİR FABRİKA
Ülker çikolata üretimine 1972 yılında başlıyor. 1974 yılında da Topkapı’daki bisküvi fabrikasının yanına modern çikolata fabrikası kuruluyor. Türk tüketicisinin damak tadını en iyi bilen üretici olarak Ülker, çikolatayı Türkiye coğrafyasında yaygınlaştıran ilk yerli üretici olarak tanınıyor. Çikolata üretimi Topkapı’nın yanı sıra Silivri fabrikasında da yapılıyor. Bizim gezdiğimiz Topkapı fabrikasında üretilen ürünler şöyle: Ülker markalı Çikolatalı Gofret, Albeni, Metro, Çokonat, Dido, Napoliten, Çokokrem, Cocostar, Ülker Çikolata. Silivri fabrikasında ise Alpella, Godiva Pearls, Mc Vities Nibbles ve diğer ihracat ürünleri üretiliyor.
YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR
Bin 82 kişinin çalıştığı Topkapı fabrikasında 106 bin ton, 565 kişinin istihdam edildiği Silivri fabrikasında ise 15 bin ton üretim yapılıyor. Yatırımların devam ettiğini söyleyen Murat Ülker, şu ayrıntıları veriyor: “Ülker çikolata fabrikalarına 2016 yılının 11 ayında 39.1 milyon TL yatırım yapıldı. Godiva üretimleri için son 1 yılda 1.6 milyon TL yatırım yapıldı. Hem Topkapı hem de Silivri’de Godiva markasıyla yurtdışı pazarlara üretim başladı. McVities Nibbles üretimleri için 2.7 milyon TL yatırım yapıldı ve Silivri fabrikasında İngiltere pazarı için üretimler başladı.”
TÜRK DAMAK TADINA UYGUN ÜRÜNLER
Ürünler hammadde kontrolünden başlayarak tüm üretim sürecinde 626 ayrı aşamada kalite kontrolünden geçiriliyor.
Çikolata tüketiminin Ülker ile lüks tüketim ürünü olmaktan çıkıp toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştığını belirten Ülker, “Bu başarının altında Türk damak tadına uygun ürünler üretmek ve kakao çekirdeğinden başlayarak çikolata üretiminin her aşamasında kaliteyi kontrol altında tutmak yatıyor. Hammaddeden paketlemeye kadar üretiminin her aşamasında entegrasyonu sağlamış durumdayız. Bu üretim entegrasyonu, bize hijyen, lezzet ve kalitesinden emin olunan ürünler üretme avantajı getiriyor” diyor.
Toplam çikolata pazar büyüklüğüne bakıldığında ise 2016 sonu itibariyle toplam 303 bin ton olması ve çikolatada cironun 6.3 milyar lira olarak kaydedilmesi bekleniyor.
FINDIK GİRESUN’DAN, FISTIK GAZİANTEP’TEN
Sadece Türkiye’nin değil dünyanın en kaliteli fındığının yetiştiği Giresun’dan yıllık 12 bin ton fındık alan Ülker, bu bölgeye de önemli bir katkı sağlıyor. “Antep fıstığını Gaziantep bölgesinden satın alıyoruz. Yıllık 1.500 ton Antep fıstığı satın alıyoruz” diyen Murat Ülker, “Yılda 34 bin ton kakao çekirdeği alıyoruz. Kakao üretiminin sürdürülebilir kaynaklardan sağlanması konusundaki çalışmalara katkı sağlamak için Dünya Kakao Vakfı’na (World Cocoa Foundation - WCF) üye olduk. Ayrıca PACTS (Kakao İzlenirliği ve Sürdürülebilirliği için Üretici Birliği - Processors Alliance for Cocoa Traceability and Sustainability) programına sponsor olduk. WCF ve PACTS, dünyada kakao tarımını geliştirmeye ve arzı artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor” diye konuşuyor.
ÜLKER PAZARIN LİDERİ
Çikolata kaplama kategorisinde Ekim ayında yüzde 50.1 tonaj payı ile lider durumda olduklarını söyleyen Murat Ülker’in üretimdeki gurur tablosu şöyle: “Solid Çikolata kategorisinde Ekim ayında yüzde 31.6 tonaj payı ile lider durumdayız. Krem Çikolata kategorisinde Eylül-Ekim 2016 dönemi pazar payımız yüzde 36.2. En yakın rakibimizin 1.5 katı tonaj payına sahibiz. İkramlık kategorisinde 2016 bayram dönemi pazar payımız +1.6 puan arttı ve yüzde 29'a ulaştı. Bu kategoride de açık ara lider durumdayız. Bu rakam son 10 yılda ulaştığımız en yüksek tonaj payı. Solid çikolata kategorisinde 2016 yılında ekiplerimizin yaptığı başarılı lansmanlar, iletişim çalışmaları ve saha aktivasyonları ile hem pazarı en çok büyüten firma olduk hem de tüketicilerimize farklı okazyonlara hizmet eden yeni ürünler sunulmuş oldu. Fındık Rüyası tüketicilerimizin her an her yerde çikolata tüketmesine imkan sağlayan formatı, bütün fındıklı ve fındık kremalı lezzeti ile tüketicilerin beğenisini topladı. Böylesine rekabetçi bir pazarda tek başına yüzde 1.2 tonaj payına ulaştı. Ülker, 2016 ilk 10 ayda toplam solid çikolata pazarı büyümesine artı 1.6 puan katkıda bulundu.