CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Ülkeler arası ilişkiler ciddi iştir, bunların hafife alınması Türkiye’nin itibarına zarar verir”...
Abone olCHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, “Ülkeler arası ilişkiler ciddi iştir, bunların hafife alınması Türkiye’nin itibarına zarar verir” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Kadına Şiddete Hayır Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bu konuda kat edilmesi gereken çok uzun mesafeler olduğunu söyleyen Faruk Loğoğlu, kadına yönelik şiddetin yok olmasını istediğini belirtti.
TÜRKİYE’NİN MISIR POLİTİKALARI
Mısır ile ilgili gelinen noktanın çok üzücü olduğunu belirten Faruk Loğoğlu, bununla ilgili sorumluluğun büyük bir kısmının Türk hükümetine düştüğünün altını çizdi. Başbakan Erdoğan’ın Mısır’daki yargıya ilişkin değerlendirmelerinin de sorunun bu noktaya gelmesinde etkisi olduğunu söyleyen Loğoğlu, “Sanki bizim ülkemizde yargı bağımsız, tıkır tıkır işliyor da gidiyor Mısır’ın yargısını eleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Mısır’daki büyükelçinin çok yetenekli birisi olduğunu söyleyen Loğoğlu, “Mısır hükümeti gerekçe olarak oradaki büyükelçinin icraatlarını değil, Türkiye’nin izlediği müdahaleci politikayı gerekçe olarak göstermiştir. Türkiye’nin bugün Suriye’de, İsrail’de, birkaç gün sonra da Mısır’da büyükelçisi olmayacaktır. Türkiye’nin bölge ülkelerin önemli bir kısmında diplomatik temsilcisi yoktur” diye konuştu.
AK Parti hükümetinin bölgedeki gerginliklerin ve Türkiye’nin yalnızlığını pekiştiren adımları peş peşe attığını belirten Loğoğlu, “Ülkeler arası ilişkiler ciddi iştir, bunların hafife alınması Türkiye’nin itibarına zarar verir. Bizim temennimiz hükümetin Mısır konusundaki tutumuna yeni bir ayar vererek bu ülkenin iç işlerine karışmamasıdır. Biz Türkiye’nin Mısır ile düzgün ilişkiler içinde olmasını bölge istikrarı, güvenliği ve bölgenin huzura kavuşması bakımından çok önemli bir ilişki olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
SURİYE POLİTİKALARI
Suriye konusunu da yakından takip ettiklerini ve Cenevre 2 toplantısının yapılmasını desteklediklerini söyleyen Loğoğlu, İran ile nükleer konusunda varılan anlaşmanın İran’ın Suriye konusunda yapacağı katkının önünü açacağını düşündüklerini belirtti. Bakan Davutoğlu’nun açıklamalarına atfen eleştirilerde bulunan Loğoğlu, İran konusunda varılan mutabakatta Türkiye’nin isminin bulunmadığını, Türkiye’nin İran konusunda da marjinalleştiğini söyledi.
KILIÇDAROĞLU’NUN AMERİKA ZİYARETİ
Kılıçdaroğlu’nun Amerika programında bir çok hususun netleştiğini belirten Loğoğlu, Temsilciler Meclisi ile görüşmelerinin olacağını, senato ile ilgili görüşmeler için temasların sürdüğünü, Beyaz Saray ve Dışişleri ile temasların olacağını, Temsilciler Meclisi’nde önemli bir yetkili ile görüşmeler yapılacağını, Yahudi kuruluşları ile bir araya geleceklerini, Türk iş çevreleri ile görüşmeler yapacaklarını ifade etti.
TÜRKİYE’NİN İSRAİL VE FİLİSTİN İLİŞKİLERİ
“Dikkat ederseniz İsrail ile ilişkilerimizin aşağı doğru gitmesi ile birlikte Türkiye Ortadoğu sürecinin dışında kaldı” diyen Loğoğlu, “Başbakan bir dönem Arap ülkelerinde muazzam mitinglerle karşılanıyordu, bütün bunlar maalesef boşa harcandı. Başbakan Türkiye adına çok önemli bir fırsat yakalamıştı, Arap ülkelerinde sokaktaki geçici olan sevgiyi iyi kullanabilseydi Filistin halkına büyük bir iyilik yapmış olurdu. Biz CHP olarak Filistin devleti kurulmasını destekliyoruz, bu bağlamda ABD’nin son girişimi ile başlatılan ve hala süren İsrail-Filistin görüşmelerini destekliyoruz” açıklamasını yaptı.
ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU
Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sona ermesiyle ilgili sorulara cevap veren Loğoğlu, “AK Parti’nin başkanlık sistemindeki ısrarı, bundan vazgeçmiş olsalardı Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları hızlı bir şekilde devam edebilirdi. Sayın Çiçek’e saygı duyarım, fakat Meclis Başkanı’nın görevi sonuna kadar başında bulunduğu bu komisyonun çalışmalarını sürdürmeye çalışmak olmalıdır. Pes etmemelidir, vazgeçmesi ancak iktidar partisinin görüşleri doğrultusunda hareket etiği izlenimi verir. Bu Türkiye’ye yapılan bir iyilik değildir. AK Parti dışında hiçbir parti bu uzlaşma komisyonu çalışmalarından vazgeçmemektedir. Ümit ederim ki, Meclis Başkanı’nın bu görüşünü değiştirip, komisyonun çalışmalarını sürdürmesini sağlamalıdır. Anayasa Mahkemesi Başkanı uzlaşma komisyonunun başkanı değildir. Bu açıklamalar Anayasa oluşturma sürecine katkı yapmayacaktır. Anayasa Mahkemesi Başkanı bu alışkanlığını sürdürüyor, bu tip açıklamalar yapması anayasa oluşturulması şansının önüne bir başka engel oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
(İHA)