BIST 9.916
DOLAR 35,15
EURO 36,61
ALTIN 2.959,71
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ulaşım Ana Planı muhtarlar ve meclis üyelerine anlatıldı

Büyükşehir Belediyesi, Antalya ulaşımının geleceğine yön verecek ‘Antalya Ulaşım Ana Planı’ (Ant-UAP) çalışmasını STK’ların ardından, muhtarlar ve meclis üyeleri ile paylaştı.

Abone ol

2040 yılının hedef alındığı Ant-UAP’de özellikle yaya, otomobil, bisiklet, raylı sistem ve toplu ulaşımda yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler verildi.

Büyükşehir Belediyesi Antalya’nın 2040'a kadar ulaşım altyapısının planlandığı "Antalya Ulaşım Ana Planı"nı kamuoyunun görüşüne sunmaya devam ediyor. İlk olarak geçtiğimiz haftalarda sivil toplum kuruluşlarına anlatılan Ant-UAP, bugün sabah muhtarlara öğleden sonra da meclis üyeleriyle paylaşıldı. Yapılan çalışmayla ilgili bilgilerin sunulduğu toplantıda muhtarlar ve meclis üyelerinin planla ilgili görüş ve önerileri dinlendi. 

TÜRKİYE’NİN 3. BÜYÜK ŞEHRİ OLACAK

Muhtarlarla yapılan toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Antalya'nın bir dünya kenti olduğunu belirterek “Kentimizin son 25 yılda yaşadığı hızlı gelişmeyi ve büyümeyi göz önüne alırsak önümüzdeki 50-100 yılda Antalya, Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olmaya adaydır. Dünya kenti Antalya’nın gelecek 25 yılını iyi planlamalıyız. Yolları, toplu taşımayı ve trafiği planlamak için bu çalışmayı yaptık” dedi. 

ANTALYA’NIN HIZINA YETİŞMELİYİZ

Ulaşım Ana Planı Çalışma Grubu adına söz alan Boğaziçi Proje Genel Müdür Yardımcısı Yücel Erdem Dişli de Ant-UAP’nin detaylarını katılımcılarla paylaştı. Antalya’nın 2040 yılında 3.2 milyon nüfusa sahip bir şehir olacağını söyleyen Dişli, “Antalya hızla gelişiyor, otomobil artıyor nüfusumuz artıyor. Eğer bir planlama yapılmazsa büyük bir risk ile karşı karşıya kalabiliriz. Bizlerin bu hızlı gelişime hazırlık yapması gerekiyor” diye konuştu. 

Dişli şunları söyledi: “Ulaşım Master Planı kısa, orta ve uzun vadede kentin nüfusunun gelişimine göre ulaşım için neler planlanabilir asıl bunu amaçlar. Antalya çok çabuk gelişen bir kent o yüzden ilerleyen yıllarda bu hıza ayak uydurursak, ulaşımda sıkıntı yaşamayız. Bu planlama da toplu taşıma, otopark, karayolları, imar, bisiklet yolları, raylı sistem ve otobüs hatlarını hepsini bir bütün olarak ele alıyoruz. Bütün kurumlardan bilgi ve görüşlerini talep ettik, 18 bin haneyi birebir ziyaret ettik, 40 bin kişiye ulaştık. Yayalar, bisiklet kullanıcılar, toplu taşıma kullanıcıları ile birebir görüşmelerde bulunduk.” 

ÇÖZÜM TOPLU TAŞIMADA 

Antalya’nın Türkiye’de kişi başına düşen araç sayısı en çok otomobile sahip olan kent olduğuna dikkat çeken Yücel Erdem Dişli, şöyle konuştu: “Antalya’da otomobil kullanıcı sayısı her geçen yıl büyük artış gösteriyor. Nüfusumuzun beşte birinin otomobili var. Bir evde artık iki araç var. Antalya’da bin kişiye 203 otomobil düşüyor. Yani nüfusuna göre en çok araç Antalya’da var. Son 5 yılda Antalya’nın nüfusu yüzde 15, otomobil sayısı da yüzde 45 arttı. Hafta içi bir çalışma ve okul gününde 2 milyon yolculuk yapılıyor. Antalya’da insanların yüzde 32’si özel araçları, yüzde 28.4’ü yaya-bisiklet kullanarak, yüzde 24.6’sı toplu taşıma ile ve yüzde 14’ü servis ile ulaşımını sağlıyor. Toplu taşımayı hızlandırırsak, kentin içindeki sokaklardaki otomobillerin bu baskısını yönetebiliriz. İşe ve okula gidişlerde temiz, hızlı ve konforlu toplu taşımayı tercih ettirmemiz gerekiyor. Toplu taşımayı hızlandırmamız, kapasitesini ve konforunu arttırmamız lazım.” 

2040’A HAZIR OLMALIYIZ 

Antalya’nın 2040 yılında daha büyüyeceğine rakamlarla örnek vererek konuşmasına devam eden Dişli, “Antalya’nın bugün nüfusu 1.4 milyon, 2040 yılında ise 3.2 milyon olacak. Bizlerin bu artışa oranla hazırlık yapmamız gerekiyor. Şu anda bin kişiye 203 otomobil düşerken 2040 yılında 339 otomobil düşecek. Şu anda 2 milyon yolcumuz var 2040 yılında 4.8 milyon olacak. Antalya hızla gelişiyor otomobil artıyor nüfusumuz artıyor. Eğer bir planlama yapılmazsa büyük bir risk ile karşı karşıyayız. Otomobil kullanımındaki durumu azaltmak için arayışlar içerisindeyiz. Bunu nasıl yönetebiliriz bunu çözmeyi amaçlıyoruz. Bu rakamları nasıl dengeleyebiliriz, özel araç artışını nasıl engelleyebiliriz ve toplu taşımayı nasıl arttırabiliriz bunun üzerine çalıştık “dedi.  

YOLLARI GENİŞLETMEKLE ÇÖZEMEYİZ

Yücel Erdem Dişli, Antalya Ulaşım Ana Planı çalışması çerçevesinde belirledikleri, ulaşımla ilgili yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: “İnsanları özel otomobil kullanımından toplu taşımaya nasıl geçirebiliriz, kent içerisindeki baskıyı nasıl azaltabiliriz bunları araştırdık. Toplu taşımayı kentin gelişecek yerlerine götürmeliyiz, yüksek kapasiteli, hızlı ana toplu taşıma omurgalarını oluşturulması, uzun mesafeli yolcukların transfer merkezi ile verimli hale getirilmesi ve kent merkezindeki otopark politikalarının belirlenmesi gibi temel stratejilerimiz var. Antalya Ana Ulaşım Planı, insan öncelikli bir planlama. Çevreci olmamız, sürdürülebilir olmamız da öncelikli değerlerimiz. Fiziksel mekânları daha verimli kullanıp yaya, otomobil ve toplu taşıma kullanıcılarına eşit alanlar sunmalıyız. Bütün yolları taşıtlara veremeyiz. Yolları istediğimiz kadar genişletelim yetmeyecek ve genişletecek yerimiz de kalmayacak. Sadece toplu taşıma değil, motorsuz ulaşım da öncelikli hedefimiz. İnsanları yaya veya bisiklet kullanmaya teşvik etmeli ya da toplu taşıma entegrasyonunu arttırıcı hedefler koymalıyız.”
Otopark önerilerini de anlatan Dişli, “Kaleiçi için özel otopark politikaları geliştirildi. Kaleiçi için otopark önerimiz de; Kaleiçi kullanıcılarının taksi, toplu taşıma durak ve otopark erişimi ulaşımı tarihi dokuya zarar vermeyecek olan Kaleiçi Ring Hatları ile olmalıdır ” dedi.