BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Ukraynaya yakınlaş uyarısı

AB Dış Politika Temsilcisi Javier, Ukrayna'dan AB ve Rusya ile ilişkilerini güçlendirmesi istedi.

Abone ol

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ukrayna'dan AB ve Rusya ile ilişkilerini güçlendirmesi istedi.

Solana, bir günlük ziyaret için bugün geldiği Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki dostluk ilişkilerinin Avrupa'nın istikrarı açısından önemli olduğunu belirtti.

Ukrayna'nın kendileri ve Avrupa'nın geleceği için çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Solana, Ukrayna'nın Avrupa'ya daha da yaklaşmasını istediklerini, ancak aynı zamanda Kiev'in, AB ile Moskova arasındaki istikrar için Rusya ile de iyi ilişkilerinin olmasını istediklerini ifade etti. Yanukoviç de yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın da, AB ve Rusya ile istikrarlı ve şeffaf ilişkilerinin olmasını istediğini bildirdi.

Ortak yükümlülüklerini adım adım yerine getirdikleri takdirde başarılı olunabileceğini belirten Yakunoviç, Ukrayna'nın AB üyesi olmasının stratejik hedef olduğunu kaydetti. Rusya ile Ukrayna arasında doğal gaz fiyatları yüzünden çıkan anlaşmazlık, Rusya'nın dev doğal gaz şirketi Gazprom'un geçen ocakta Ukrayna'ya verdiği gazı kesmesine neden olmuştu. Bu kesinti Avrupa'yı da etkilemişti.