Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya yanlılarının devlet binalarındaki işgallerini kaldırmak için başlatılan operasyonun "durmadığını" açıkladı. Çatışmalarda ve Odesa'daki yangında ölenlerin sayısı 50'nin üzerinde.
Abone olUkrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı eylemcilerin devlet binalarını işgaline karşı Cuma şafağında başlatılan operasyonun "aktif safhası" devam ediyor.
Çatışmalarda en az 3 Ukrayna askeri ile 10 eylemcinin öldüğü belirtilirken, Odesa'da çıkan yangındaki can kaybı da 40'ı geçti.
İçişleri Bakanlığı, hâlâ eylemcilerin elindeki Sloviansk şehrinin yaklaşık 15 km. güneyindeki Kramatorsk'taki emniyet binasının geri alındığını duyurdu.
Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Facebook sayfasındaki mesajında, "Durmuyoruz" dedi.
Rusya yanlısı eylemciler ise geçen hafta alıkonan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) görevlileri ile onlara eşlik eden Ukraynalı yetkilileri serbest bıraktı.
Ölü sayısı artıyor
Ukrayna Savunma Bakanlığı, Sloviansk'ın yaklaşık 6 km. batısındaki Andreevka'da yaşanan şiddetli çatışmalarda 2 askerin öldüğünü duyurdu.
Ayrılıkçıların Sloviansk'taki sözcüsü, Andreevka'daki çatışmalarda 10 civarında eylemcinin öldüğünü kaydetti.
Ukrayna kolluk kuvvetlerinin operasyon başlatmasından kısa süre sonra 2 helikopter düşmüş ve pilotlardan biri ölmüştü.
İçişleri Bakanı Ayakov'un açıklamasına göre, Kramatorsk'taki televizyon kulesi ile Ukrayna Emniyet Teşkilatı SBU binaları Rusya yanlısı eylemcilerden geri alındı. Ulusal muhafızların binaları kontrol altına aldığı belirtiliyor.
Kent sakinleriyle konuşan BBC muhabiri Sarah Rainsford, halktan bazı kişilerin zırhlı araçları durdurmaya çalıştığını aktarıyor.
Sloviansk ve bölgesinde halkın yarısından fazlası Rusça konuşuyor. Ukrayna'nın doğusu, Kasım ayındaki eylemlerin şiddetlenmesiyle ülkeyi terk etmek zorunda kalan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in destek üssüydü.
Bu arada, Odesa'daki çatışmalar sırasında çıkan yangında ölenlerin sayısı 42'yi buldu. Sendikalar Evi'ndeki yangının, içeride barikat kuran Rusya yanlılarına müdahale sırasında karşılıklı olarak petrol bombası atılmasıyla çıktığı sanılıyor.
Polis yetkilisi Petro Lutsiuk, Reuters'e yaptığı açıklamada, olaylardan sonra 130'dan fazla kişinin tutuklandığını söyledi.
AGİT görevlileri serbest
Rusya'ya bağlanmayı savunan eylemcilerin liderlerinden Vyaçeslav Ponomaryov, AGİT görevlilerinin serbest bırakıldığını belirterek, "Söz verdiğim gibi dün doğum günümü kutladık ve gittiler. Dediğim gibi, onlar bizim misafirimizdi" dedi.
Alman AGİT gözlemcisi Albay Axel Schneider, koşulların "berbat" olmasına rağmen kendilerine "olabildiğince" iyi davranıldığını söyledi.
AGİT görevlilerinin serbest bırakılması için gönderilen Rusya temsilcisi Vladimir Lukin, eylemcilerin bu "gönüllü davranışının" Kiev hükümeti tarafından olumlu karşılanması çağrısı yaparak, askeri müdahalelerin durdurulmasını istedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov ise eylemcileri durdurmalarının mümkün olmadığını belirterek şöyle dedi: "Artık Rusya bu insanlar üzerindeki etkisini tamamen kaybetmiştir çünkü hayatlarına doğrudan bir tehdit varken onları silah bırakmaya ikna etmek imkansızdır."
Peskov, Ukrayna'da şiddetin tırmanmasından "Kiev ve Batılı destekçilerini" sorumlu tuttu.
Ukrayna hükümeti ise doğu bölgelerindeki işgal hareketlerinin arkasında, Kırım'ı ilhak eden Rusya'nın olduğunu öne sürüyor.