Ukrayna'nın eski cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, 2000 yılında işlenen bir gazeteci cinayetinde rolü olduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusu yapıldığını söyledi.
Abone olUkrayna'nın eski cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, 2000 yılında işlenen bir gazeteci cinayetinde rolü olduğu gerekçesiyle mahkemeye çıkarılacak.
Ülkenin ünlü gazetecilerinden Georgiy Gongadze'nin 2000 yılındaki ölümü ardından başlayan olaylar, iktidar değişikliğine yol açan 'Turuncu Devrim' ile sonuçlanmıştı.
Ukraynalı savcılar 11 yıldır devam eden soruşturmada, dün ve bugün suikastte roü olabileceği gerekçesiyle Lenoid Kuçma'yı sorguladı.
72 yaşındaki Kuçma, savcılıktan ayrılırken gazetecilere hakkında suç duyurusu yapıldığını söyledi. Ancak iddiaları reddetmeyi sürdürdü.
Savcılar ise konu hakkında bilgi vermedi.
Ülkeyi sarsan cinayet
Gongadze, 2000 yılında, Kuçma iktidardayken kaçırılmış; aylar sonra başı kesilmiş halde bulunmuştu.
Yapılan otopside hükümette yolsuzluk iddialarını araştıran 31 yaşındaki muhalif gazetecinin dövüldüğü ve boğulduğu da anlaşıldı.
Başsavcılık Kuçma'nın altlarına Gongadze'nin susturulması için talimat verdiğinden ve ölümüne yol açan olaylar zincirini başlattığından şüpheleniyor.
Başsavcılık 'ölüm emrini' ise dönemin içişleri bakanının verdiği sonucuna varmıştı. Eski İçişleri Bakanı Yuri Kravçenko, 2005 yılında cinayet davası ile ilgili olarak mahkemede ifade vermeden iki saat önce ölü bulunmuştu.
Georgiy Gongadze, internet üzerinden yayımlanan Ukrayna Gerçeği (Ukrainskaya Pravda) gazetesinin kurucularındandı ve Ukrayna'da yaşanan üst düzey yolsuzluklar hakkında yaptığı haberlerle tanınıyor, sık sık televizyonlarda programlara konuk oluyordu.
Gongadze'nin ölümünden hemen sonra muhalefet lideri tarafından kamuyla paylaşılan bantlarda eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma'ya ait olduğu düşünülen bir ses Gongadze için, "Gürcistan'a geri gitmeli," "onu Çeçenlere vermek lazım" ve "susturulmalı" derken duyuluyor.
Kuçma ise kasetlerin en tartışmalı yerlerinin montaj olduğunu iddia etmiş ve Gongadze'nin gazeteciliğinden rahatsız olsa da, hiçbir zaman öldürülmesini istemeyeceğini belirtmişti.
Leonid Kuçma Ukrayna'yı 1994-2005 yılları arasında yönetti.
Gongadze'nin ölümünden sonra düzenlenen kitlesel protesto eylemleri ise iktidarında bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Polis ve protestocular arasında çatışmalara dönüşen eylemler Kuçma'ya desteğin ciddi oranda zarar görmesine yol açtı.
Kuçma'nın iktidarı 2005 yılındaki 'Turuncu Devrim' olarak adlandırılan hükümet aleyhtarı eylemler ardından son buldu.