Parlamento, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düşürüldüğü bölgede silahlı ve yabancı bir polis gücü konuşlandırılmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Hollanda, Avustralya ve Rusya'dan uzmanlar da incelemelerde bulunmak üzere Ukrayna'da.
Abone olUkrayna Parlamentosu, iki hafta önce Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düşürüldüğü ve 298 kişinin öldüğü bölgede yabancı bir polis gücü konuşlandırılmasına yönelik yasa tasarısını onayladı.
Oy birliğiyle kabul edilen tasarıda, en fazla 950 Hollandalı ve Avustralyalı silahlı polisin bölgede görev yapması öngörülüyor.
Tasarı ile ordunun ülkenin doğusunda sürdürdüğü askeri operasyonun finansmanının sürmesine de olanak sağlanmış oldu.
Parlamento, Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un istifasını ise kabul etmedi.
Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürüldüğü Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesi Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde.
Bölgede Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar da sürüyor.
Ülkenin doğusundaki Luhansk kentinde bulunan ayrılıkçıların sözcüsü, Kiev yönetimiyle geçici bir ateşkes için anlaştıkları yönündeki haberleri yalanladı.
Ateşkes talebi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon'dan gelmişti.
Ancak Luhansk ve Donetsk kentleri yakınlarında çatışmaların sürdüğü bildirildi.
Uzmanlar enkaz bölgesinde
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ise gözlemcilerinin Hollandalı ve Avustralyalı polisler eşliğinde bir haftadır ilk kez enkazın bulunduğu bölgeye girebildiklerini açıkladı.
Daha önce de Rus havacılık uzmanları incelemelerde bulunmak üzere Ukrayna'ya gitmişti. Rus ekip ise uluslararası uzmanlar ile birlikte uçağın enkazını incelemeyi planlıyor.
Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı Ukrayna'nın doğusunda düşmüştü.
Batılı ülkeler, uçağı Rusya yanlısı ayrılıkçıların Moskova'dan tedarik ettikleri bir füze ile düşürdükleri görüşünde. Ayrılıkçılar ve Rusya ise bu iddiayı reddediyor. Ayrılıkçılar uçağı Ukrayna ordusunun düşürdüğünü savunuyor.
Olayda hayatını kaybedenlerin 193'ü Hollanda vatandaşıydı.
Malezya'dan çağrı
Öte yandan, bugün Lahey'e giden Malezya Başbakanı Necip Rezak Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle görüştü.
Necip Rezak, hayatını kaybedenlerin cenazelerinin tümünün derhal ülkelerine gönderilmelerinin sorunlu olduğunu söyledi.
Rezak, uçağın düştüğü bölgedeki çatışmaların "derhal son bulmasını" ve uluslararası uzmanların incelemelerde bulunmasına izin vermesini istediklerini belirtti.