Ukraynalı güvenlik yetkilileri ülkenin doğusunda düşen Malezya Havayollarına bağlı uçağın bir füzenin şarapneli nedeniyle patlayıcı basınç kaybına maruz kaldığını ileri sürdü.
Abone olUkraynalı güvenlik yetkilileri ülkenin doğusunda düşen Malezya Havayollarına bağlı uçağın bir füzenin şarapneli nedeniyle patlayıcı basınç kaybına maruz kaldığını ileri sürdü.
Bu bilginin İngiliz uzmanlar tarafından incelenmeye alınan karakutudan elde edildiğini söylüyorlar.
Ancak füzenin ordu tarafından mı yoksa ayrılıkçı milisler tarafından mı ateşlendiği hala belirsiz.
'Savaş suçu olabilir'
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, Malezya Havayolları'na ait uçağın Ukrayna'nın doğusunda düşürülmesinin savaş suçu olabileceğini söyledi.
Pillay, 298 kişinin öldüğü olayı, "dehşet verici saldırı" olarak tanımladı.
Pillay, uçağın vurulmasında uluslararası hukukun ihlâl edildiğinin açık olduğunu ifade etti ve "Kim olursa olsun uluslararası hukuku ihlâl eden herkesin yargı önünde hesap vermesi için gereken her şey yapılacak" diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta Kızılhaç resmen Ukrayna'nın 'iç savaşta' olduğunu söylemişti.
Bir ülkenin iç savaşta olduğunun uluslararası çevrelerce kabul edilmesi tarafların savaş suçu işlemeleri durumunda yargılanmalarının da önünü açıyor.
Karşılıklı suçlamalar
Uçağın düşürülmesi konusunda Kiev yönetimi ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar birbirlerini suçlamaya devam ediyor.
Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlar ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalarda bugüne kadar en az 1100 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin 500 kişi de yaralandı.
Avrupa Birliği (AB) ve ABD ise, Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinin ardından Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlara hazırlanıyor.
Avrupa Birliği'nin bu hafta içinde toplanarak Rusya'ya karşı yeni yaptırımları açıklaması bekleniyor.
'Kısasa kısas yapmayız'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, AB ve ABD'nin ülkesine karşı yeni yaptırımlar açıklamasını hoş karşılamayacaklarını belirtse de, "Ancak çılgınca bir harekette bulunup kısasa kısas anlayışıyla yaptırımlara karşılık vermeyiz" dedi.
Lavrov konuşmasında, "Kendimizi gelebilecek olan yaptırımlara aynı şekilde karşı verecek şekilde hazırlamıyoruz. Bir histeri krizine kapılarak hareket etmeyeceğiz. Bu tür davranışlar büyük ülkelere yakışmaz" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı, düşürülen uçağın uluslararası gözlemciler tarafından tarafsızca incelenememesinin asıl nedeninin ise Kiev yönetimi olduğunu iddia etti.
Lavrov, "Ukrayna tankları bölgede dolaşıyor. Elbette gözlemciler işlerini yapamaz" dedi.
Uçağın ekazını incelemek üzere bölgeye ulaşmaya çalışan bir uluslararası polis ekibi ise yaşanan yoğun çatışmalar nedeniyle görevi yarıda bırakmak zorunda kaldıklarını duyurdu.