Kiev'de çıkan olaylar, dünyanın da tepkisine neden oldu. Gösterilerde şu ana kadar 21 kişi yaşamını yitirdi.
Abone olUkrayna'da bugün hükümet karşıtı göstericilerle polis arasındaki çatışmalarda 21 kişinin öldüğü olaylarla ilgili uluslararası kamuoyundan art arda tepkiler geliyor.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen gelişmelerden "ciddi endişe" duyduğunu belirterek, tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve parlamenter süreç de dahil olmak üzere acilen diyaloğa yeniden başlamaya davet etti.
ABD de Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'e şiddeti sonlandırması için çağrıda bulundu.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Lucas Magnuson, "Kiev'in merkezindeki şiddet olayları karşısında dehşete düştük. Yanukoviç'e durumu acilen hafifletmesi ve Maidan'daki çatışmaları sonlandırması için çağrıda bulunuyoruz" dedi.
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise Ukrayna'daki yeni tırmanıştan ve ölüm haberlerinden derin endişe duyduğunu belirterek, halkın ya da parti binalarının hedef alınması dahil "tüm şiddet kullanımını" kınadı.
Ashton, yazılı açıklamasında, yönetimden krizin nedenlerini ortadan kaldırmasını isteyerek "Siyasi kararlar parlamentoda alınmalı ve Ukrayna hızla parlamenter sürece geri dönmeli. Siyasi liderler güvenin yeniden inşası ve siyasi krize etkin çözümün şartlarının oluşturulması konusundaki ortak sorumluluğunu yerine getirmelidir" ifadelerine yer verdi. Ashton, Ukrayna'da siyasi krize çözüm bulunması için" kapsayıcı bir yeni hükümetin kurulması, anayasa reformunda ilerlenmesi , şeffaf ve demokratik cumhurbaşkanlığı seçiminin hazırlanması gerektiğini", bu süreçte de AB'nin yardıma hazır olduğunu vurguladı.
GERGİNLİK GİDEREK TIRMANDI
Kiev'de gün boyunca devam eden çatışmalarda göstericiler cephesinde ölü sayısı dokuz olarak açıklanırken, İçişleri Bakanı Valeriy Zaharçenko radikal gruplara sokaklardan çekilmeleri için TSI 19.00’a kadar süre tanıdı. Bakan Zaharçenko bu sürenin bitiminde sokaklarda hala çatışmaların devam etmesi durumunda kapsamlı operasyon başlatılacağı uyarısında bulunmuştu.
Gün boyunca meydana gelen çatışmalarda göstericilerin güvenlik güçlerine karşı ateşli silah kullanmaya başladıklarını ilan eden Bakan Zaharçenko, “Gelişmeler karşısında daha fazla seyirci kalamayız. İki saat içerisinde muhalefetin radikal kanadının sokaklardan çekilmemesi halinde yasalar neyi öngörüyor ise yapılacaktır. İçişleri Bakanlığı personeliyle Güvenlik Servisi kadroları başkentte düzen ve asayişi sağlamak için tam donanımlı operasyon başlatacak” dedi.
Üç muhalefet partisinden en radikal görüşleri savunan Oleg Tyagnibok liderliğindeki “Svoboda” (özgürlük) partisi ise İçişleri Bakanı Zaharçenko’nun ültimatomuna itaat etme niyetinde olmadığını açıkladı.
Ukrayna’da işgal edilen kamu binalarını hafta sonunda boşaltarak hükümetle belli oranda uzlaşan protestocular, bu sabah yeniden yürüyüşe geçmiştti. İşgal ettikleri binaları boşaltan göstericiler tekrar sokakları doldurarak parlamento binası Rada’yı kuşatma altına aldı. Sayıları 200 bini bulan göstericilerle polis arasında yer yer çatışmaların meydana gelirken, direnişin kalesi “Gruşevski” sokağından ise yine kara dumanlar yükseldi.
Olaylarda yüzlerce kişi de yaralandı. Muhalif kaynakların verdiği bilgiye göre yaralılardan 30'unun durumu ağır, bir kişinin ise eli kesilmek zorunda kaldı.
“Vatan “ partisi lideri Arseniy Yeatsenyuk, bugünkü yürüyüşün Maidan hareketinin Yanukoviç yönetimine boyun eğmek niyetinde olmadığını göstermek için düzenlendiğini duyurdu.
Yürüyüşün başında yer alan Yatsenyuk’un yanında diğer iki muhalif lider Vitaliy Kliçko ile Oleg Tyagnibok da bulunuyor. Göstericiler parlamentonun bulunduğu alana yaklaştığında polisin kamyonlardan oluşturduğu barikatlarla karşılaştı. Geçişi engelleyen araçların kaldırılmak istenmesi sırasında göstericilerle polis arasında çatışmalar çıktı.
Birleşik muhalefetin şimdiki ana talebi ise parlamentonun acilen Ukrayna’da anayasal reformları başlatması. Muhalefet Ukrayna’nın bir an önce parlamenter cumhuriyete dönüştürülmesini istiyor.