Kiev yönetimi ülkenin doğusunda çatışmalar devam ederken bölgeyi terk etmek isteyen siviller için güvenlik koridoru oluşturulmasına karar verdi. Rusya kararı memnuniyetle karşılasa da 'asıl öncelik ateşkes olmalı' diyor.
Abone olUkrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı militanlar ve Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar devam ederken hükümet, bölgeyi terk etmek isteyen siviller için güvenlik koridoru oluşturulmasına karar verdi.
Ülkenin yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, oluşturulacak koridorlarla hem bölgeye insani yardım götürüleceğini hem de sivillerin tahliye edilebileceğini belirtti.
Son dönemde ülkenin doğusunda yaşanan çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetmişti.
Şu ana kadar bölgedeki çatışmalar nedeniyle binlerce kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Kiev yönetiminin aldığı güvenlik koridoru kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Ancak Lavrov, asıl önemli olanın bölgede acilen ateşkes ilan edilmesi olduğunun da altını çizdi.
Kiev yönetimi, Moskova'nın Rusya yanlısı ayrılıkçı militanları silahlandırdığını iddia ediyor. Moskova ise bu suçlamaları reddediyor.
Doğu'da gerginlik sürüyor
Yeni Cumhurbaşkanı Poroşenko, yemin töreni sırasında 'Rus militanlara' ülkeyi güvenle terk edebileceklerini söylemişti.
Cumhurbaşkanlığı ofisinden bugün yapılan açıklamada ise, "Anti terör operasyonlarının yeni kurbanlar yaratmaması için Cumhurbaşkanı ilgili tüm bakanlıkların sivillerin güvenle tahliye edilebilmesi için çalışmasını istedi" denildi.
Ancak Poroşenko, Moskova'nın Doğu Ukrayna'ya yardım götürme teklifini hâlâ kabul etmiş değil.
Kiev, Rusya'nın insani yardım adı altında bölgeye silah ve mühimmat taşıyabileceğini iddia ediyor.
Doğu Ukrayna için güvenlik koridoru kararı alınsa da, bölgedeki çatışmalar Donetsk ve Luhansk'ta yoğunlaşarak devam ediyor.
Mayıs ayında, düzenlenen referandumlarla hem Donetsk hem de Luhansk Ukrayna'dan ayrıldığını ilan etmiş ve Rusya'ya bağlanmak istediğini duyurmuştu.
Referandumlar Kiev yönetimi ve Batılı güçler tarafından 'demokrasi parodisi' olarak tanımlanmış ve tanınmamıştı.
Doğalgaz görüşmeleri
Doğu Ukrayna'da yaşananlar, Kiev ve Moskova arasındaki doğalgaz anlaşmalarının üzerinde de belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
Taraflar Avrupa Birliği'nin (AB) aracılığıyla Brüksel'de masaya oturarak Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğalgaz borcunu görüşmeye başladı.
Ancak Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenyuk, doğalgaz tarifesinde anlaşma sağlanana kadar borçların geri ödenmeyeceğini söyledi.
Yatsenyuk, yaptığı resmi açıklamada, "Rusların kurduğu tuzakları görüyoruz. İndirimli doğalgaz tarifesi Moskova tarafından getirildi ve şimdi yine Moskova bunu kaldırmaya çalışıyor. Doğalgazı siyasi bir silah olarak kullanıyorlar" dedi.
Kiev yönetimi, iki ülke arasındaki doğalgaz anlaşmasının revize edilmesini ve tekrar indirimli tarifeye dönülmesini talep ediyor.
Rusya ise, kontrat detaylarının görüşülmesi için önce Ukrayna'nın borçlarını ödemesi gerektiğini, aksi takdirde doğalgaz akışının durdurulabileceğini ifade ediyor.
Avrupa'ya ulaşan Rus doğalgazı Ukrayna üzerinden taşındığı için, Rusya'nın akışı kesmesi, Avrupa ülkelerinde de doğalgaz sıkıntısı yaşanması anlamına geliyor.