BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  DÜNYA

Ukraynada seçim heyecanı

Yuşçenko, pazar günü yapılacak genel seçimlerin, geçmişle gelecek arasında bir tercih olacağını belirtti

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, pazar günü yapılacak genel seçimlerin, geçmişle gelecek arasında bir tercih olacağını belirterek, halktan demokratik güçlere oy vermesini istedi.

Viktor Yuşçenko, seçimler öncesinde televizyonda yayınlanan konuşmasında, pazar günü ülkenin bugüne kadarki en demokratik seçiminin yapılacağı sözünü verdi.

Seçimde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle düzenlenen kitlesel muhalefet gösterilerinin ardından kendisini iktidara taşıyan ''Turuncu Devrimi''ne yol açan 2004 yılı devlet başkanlığı seçiminden tamamıyla farklı bir seçim yapacaklarını belirten Yuşçenko, ''Toplum bugün çok basit bir tercihle karşı karşıya, bu da geçmişle gelecek arasında bir tercih'' dedi.

Yuşçenko, Ukrayna tarihinde ilk kez halkın büyük bir çoğunluğunun seçim sonuçlarının kendi oylarıyla belirleneceğine inandığını bildirdi.
Bu arada devlet başkanlığı seçimleri sırasında Batı yanlısı olarak nitelenen Yuşçenko'nun karşısında Rusya yanlısı olarak tanımlanan şu anki muhalefet lideri Viktor Yanukoviç, devlet başkanını, 2004'teki gösteriler sırasında iktidarı ele geçirmek için halkı kandırmakla suçladı.
Yanukoviç, başkent Kiev'de düzenlediği seçim mitinginde yaptığı konuşmada, iktidara el konulması olarak nitelediği Turuncu Devrim'in halka sıkıntıdan başka birşey kazandırmadığını savundu.

Kamuoyu yoklamalarında Yanukoviç'in partisinin, Yuşçenko'nun partisinin önünde olduğu ve oyların çoğunu almasının beklendiği kaydediliyor. Ancak Yanukoviç'in partisinin, 450 sandalyeli parlamentoda çoğunluğe ele geçireceğinin tahmin edilmediği ve böylece eski Sovyet cumhuriyeti olan bu ülkede ilk kez koalisyon hükümeti kurulabileceği belirtiliyor.