Cumhurbaşkanı Yanukoviç ve muhalefet liderleri krize son verebilecek bir anlaşmayı imzaladılar. Yıl sonuna kadar cumhurbaşkanının yetkilerini sınırlayacak anayasa değişiklikleri, milli birlik hükümeti ve erken seçim öngörülüyor.
Abone olUkrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve muhalefet liderleri ülkedeki krize son vermeye yönelik anlaşmayı imzaladılar.
Hükümet ile protestocular arasında arabuluculuk yürüten AB heyetindeki Almanya'nın Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan anlaşma üç temel madde içeriyor.
2004 anayasası 48 saat içinde yeniden geçerlilik kazanacak ve 10 gün işinde bir milli birlik hükümeti kurulacak.
Cumhurbaşkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini dengeleyen bir anayasa reformu için hemen çalışma başlatılacak ve Eylül'e kadar tamamlanacak.
Yeni anayasanın kabulünden sonra en geç Aralık ayına kadar cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.
BBC Dinleme Servisi'nin aktardığına göre Ukrayna parlamentosu bu anlaşmanın ilk adımını attı ve 2004 anayasasına geri dönülmesini çoğunlukla onayladı.
2004 anayasasına geri dönüş
2004 anayasasına geri dönüş, cumhurbaşkanının yetkilerinin son haline göre epey sınırlanması anlamına geliyor. Ama bu anayasa reformu yapılana kadar geçerli olacak bir durum.
Almanya ve Polonya dışişleri bakanları muhalefetin anlaşmayı desteklediğini açıklamadan önce Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda göstericilerle biraraya geldiler ve meydanda göstericilerin oluşturduğu konseyde yapılan oylamada anlaşmaya onay verildiği bildirildi.
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski twitter mesajında hasım tarafların anlaşmayı imzalamak üzere olduklarını yazdı ve bunun "Ukrayna için reform ve Avrupa yolunu açan iyi bir uzlaşma" olduğunu kaydetti.
Uluslarası düzeyde anlaşma memnuniyetle karşılanırken, bazı göstericiler, hükümetin yeterince taviz vermediğini söylüyor.
BBC World TV'ye konuşan bazı göstericiler, meclisteki muhalefet liderlerinin, halkın tamamını ve Kiev'de göstericilerin yerleştiği Bağımsızlık Meydanı'nın iradesini temsil etmediğini söylediler.
Bugünün erken saatlerinde muhtemel anlaşmanın detayları gelirken dahi Bağımsızlık Meydanı'ndan silah sesi duyulması durumun ne kadar hassas ve kırılgan olduğunun bir işaretiydi.
Seçim ve reform sözü
Ukrayna'da onlarca kişinin yaşamını yitirdiği olaylı haftadan sonra Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, AB arabuluculuğundaki yoğun görüşmelerden sonra anlaşmaya varıldığını ve erken seçime gidileceğini bu sabah açıkladı.
Daha erken saatlerde henüz anlaşmanın ayrıntıları açıklanmadan, kriz görüşmelerine arabuluculuk yapan üç AB bakanından, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, temkinli olunmasını tavsiye ederek, anlaşmanın kesin olmadığını, Yanukoviç'in açıklamasını henüz muhalefetin doğrulamadığını söylemişti.
Protestocuların Bağımsızlık Meydanı da denilen Meydan'da sabahın erken saatlerinde yeniden barikatlar kurdukları görüldü.
Onlarca kişinin öldüğü çatışmalardan sonra Kiev'de protestocular ile polis arasında daha öğle saatlerine kadar gergin bir bekleyiş vardı.
Bazı resmi binalar protestocuların işgali altında.
Protestolar ilk olarak Kasım ayında Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in AB ile yapılacak bir ticaret anlaşmasından Rusya'yla ilişkiler lehine vazgeçmesiyle patlak vermişti.
Dün çatışmaların en kanlı günüydü.
Kiev'in merkezindeki protesto kampını boşaltmak için harekete geçen polis göstericilerin direniş göstermesi üzerine ateş açmıştı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Salı gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 77 kişi öldü, 577 kişi yaralandı.
Fakat muhalifler ölü ve yaralı sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar.