Ukrayna'nın yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki çatışmalara son vermek için yeni bir plan açıkladı. Poroşenko'nun bu planıyla, Rus savaşçıları ülkesine dönmeleri konusunda ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.
Abone olUkrayna’da cumhurbaşkanı seçilen Petro Poroşenko, yemin töreni sırasında Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalara son vermek için bir plan açıkladı.
Ukrayna'da çikolata kralı olarak bilinen işadamı Petro Poroşenko'nu 25 Mayıs’taki seçimlerde cumhurbaşkanı olarak seçilmişti.
Poroşenko törende Ukrayna’daki ayrılıkçılara silahlarını bırakma çağrısında bulundu. Yeni Cumhurbaşkanı eline kan bulaşmamış olan kişilere karşı cezai kovuşturma açılmayacağının garantisini verdi.
Fakat Poroşenko, katiller ve çetecilerle görüşmeyeceklerinin altını çizdi.
BBC’nin Kiev’deki muhabiri David Stern, Poroşenko’nun konuşmasının bir bölümünü Rusça yapmasının Ukrayna’daki Rus savaşçıların ülkelerine dönmesi için bir çaba olarak yorumlandığını aktarıyor.
Stern buna karşın Ukrayna’nın Kırım politikasında değişiklik olmadığını ve yeni liderin ülkesinin AB’ye girmesini istediğini vurgu yaptığını belirtiyor.
Poroşenko'nun parlamentodaki yemin töreninde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden olmak üzere birçok yabancı gözlemci hazır bulundu.
Rusya ile ilk üst düzey görüşme
Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko dün Fransa’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Poroşenko, Putin’e Kırım’ın Rusya tarafından ilhak edilmesine karşın Ukrayna toprağı olarak kalacağını söylediğini belirtti.
Kremlin sözcülerinden Dmitri Peskov ise Putin ve Poroşenko'nun Ukrayna'nın doğusunda akan kanın durması için tarafların derhal askeri eylemlerine son vermesi konusunda aynı fikirde olduğunu söyledi.
Fransız bir yetkili ise, "Görüşmede krizi dindirmek için olası önlemler ele alındı" diyerek, bunlara Moskova'nın Poroşenko'yu tanımasının dahil olduğunu dile getirdi.
Yetkilinin aktardığına göre, olası bir ateşkesin ayrıntıları önümüzdeki günlerde belli olacak.
Ukrayna'da geçen yılsonunda AB ile yapılması öngörülen anlaşmanın iptal olmasıyla başlayan sokak gösterileri şiddetlenince Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç Rusya'ya sığınmak zorunda kalmıştı.
Rusya'nın Şubat ayında Rusça konuşan halkın çoğunlukta olduğu Kırım'ı ilhak etmesi Moskova ile Kiev arasındaki köprülerin atılmasına sebep olurken, Ukrayna'nın doğu kentlerinde de ayrılıkçı hareketler yayıldı.
Rusya, bunlar olup biterken yapılan ve Poroşenko'ya Devlet Başkanlığı yolunu açan seçimleri tanımamıştı.
Obama ile de görüştü
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Obama ile Putin'in yaklaşık 10-15 dakikalın "gayrıresmi bir toplantı" gerçekleştirdiği belirtildi.
ABD, Kırım'ın ilhak edilmesinin ardından AB ülkeleriyle birlikte Rusya'ya bir takım yaptırımları yürürlüğe koymuştu.
Ancak Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri, Rusya'ya yönelik bu yaptırımların genişletilmesinden kaygılı.
Nitekim, Almanya Başbakanı Angela Merkel bu hafta G7 zirvesinde, ancak "herhangi bir ilerleme" olmaması halinde yeni yaptırımların gündeme gelebileceğinitıklayın söyledi.
Fransa'da bu görüşmeler olurken, Ukrayna ordusu, dün Rusya yanlısı ayrılıkçıların güçlü olduğu Sloviansk kentine tank harekatı başlattı.
Ukrayna hükümet yetkilileri harekatı, haftalar boyunca isyancı militanların elinde olan kente karşı "terör operasyonunun aktif aşaması" olarak tanımlıyor.
Kent yakınlarına kadar giden BBC muhabiri Steve Rosenberg, Ukrayna ordusunun Sloviansk'ı tamamen kuşattığını ve silah yığınağı yaptığını kaydetti.