BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna Geçici Başbakanı: Kırım referandumu 'tanınmayacak'

Ukrayna’nın geçici başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Kırım parlamentosunun Rusya’ya katılması konusunda yapacağı referandumu ‘uygar dünyada tek bir kişinin bile tanımayacağı’ uyarısında bulundu.

Abone ol

Ukrayna’nın geçici başbakanı, Kırım parlamentosunun Rusya’ya katılması konusunda yapacağı referandumu ‘uygar dünyada tek bir kişinin bile tanımayacağı’ uyarısında bulundu.

Geçici Başbakan Arseniy Yatsenyuk ve Kiev hükümetinde göreve gelen bazı yetkililer referandumu ‘anayasaya aykırı’ ve ‘gayri meşru’ olarak tanımladı.

Rusya parlamentosu ise referanduma destek çıkıyor.

Parlamento sözcüsü Kırım halkı 16 Mart’ta Rusya’ya dâhil olmaktan yana oy kullanırsa, halkın bu kararına ‘sorgusuz destek olacaklarını’ söyledi.

Kırımlı milletvekillerinin Rusya Federasyonu’na dâhil olma kararı, Rusya birliklerinin Kırım’a konuşlanması üzerine doğan uluslararası gerginliğin üzerine geldi.

Moskova, ABD ve AB’nin Perşembe günü Rusya’ya yaptırım uygulayacağı tehdidi üzerine “yaptırım ve tehdit dilini kabul etmeyeceklerini” söyledi.

Diğer yandan Ukrayna’nın Paralimpik takımı, Soçi Paralimpik Oyunları’na katılacaklarını belirtti.

Takımın kaptanı Valeriy Suşkeviç “Bizi ve bağımsız bir devlet olarak sporcularını gönderen Ukrayna’yı hatırlamaları için katılacağız” diye konuştu.

Suşkeviç, “Eğer önemli bir olay olursa Ukrayna Olimpiyatlar’dan derhal çekilecek” diye ekledi.

Referandum 16 Mart'ta

Geçici Başbakan Yatsenyuk da Ukrayna’nın, askeri birliklerini çektiği ve uluslararası anlaşmalara uyduğu sürece Rusya ile görüşmelere açık olduklarını belirtti.

‘Ayrılıkçıları ve Ukrayna devletine ihanet edenleri’ uyaran Yatsenyuk, “Sizin aldığınız yer türlü karar yasadışı ve anayasaya aykırıdır. Uygar dünyada tek bir kişi bile sözde Kırım yetkililerinin sözde referandum kararını tanımayacaktır” dedi.

Kiev, Kırım’ın Moskova yanlısı yönetimini tanımıyor.

Kırım yönetimi ise Kiev’de Şubat ayı sonunda eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in azeledilmesiyle iktidara gelen geçici hükümeti ‘gayrı meşru’ olarak niteliyor.

Kırım parlamentosu, Perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den ‘Rusya’ya dâhil olmalarına onay vermesini’ istediklerini duyurdu.

Kırım’ın 16 Mart’ta referanduma gitmesi bekleniyor.

Kırımlı milletvekillerinden oluşan bir heyet de bugün Moskova’ya gitti. Rusya parlamentosu sözcüsü Valentina Matviyenko, “Hiç şüphesiz Kırım parlamentosu meşru bir makamdır ve halkının kendi geleceklerini tayin etme hakkı vardır” diye konuştu.

Simferopol’den bildiren BBC muhabiri Mark Lowen, nüfusun çoğunluğunun etnik Ruslardan oluşmasına rağmen Kırım’da referandum sonucu hakkında kesin bir hükme varılmayacağını söylüyor.

BBC’ye konuşan bir Kırım sakini, “Ben Rusum ama Rusya Federasyonu vatandaşı değilim. Yıllar önce oraya gittiğimde farklı insanlar olduğumuzu anladım. Ben Kırımlı gibi hissetmek istiyorum” dedi.

Fakat bu yorumu yapan Kırımlının, 1954’te Rusya’nın Kırım’ı Ukrayna’ya devrettiği dönemi hatırlayan kayınvalidesi ise daha farklı düşünüyor:

“Ben Rusya’ya katılmaya evet oyu verirdim. Kırım her zaman Rus topraklarından sayılmıştır. Kendimizi Ukrayna’dan ayrı hissediyoruz ve bu ülkeye hiçbir duygusal bağım yok. Eğer Kiev’deki hükümet başka olsaydı ben de oyumu başka türlü kullanabilirdim.”