BIST 9.962
DOLAR 35,19
EURO 36,69
ALTIN 2.973,33
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Eski liderler göstericilere destek çıktı

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği sonrası cumhurbaşkanlığı yapan üç ismi, hükümet karşıtı göstericilere destek çıktı. Eski cumhurbaşkanları, tarafların diyalog halinde olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Abone ol

Ukrayna’nın Sovyetler Birliği sonrası cumhurbaşkanlığı yapan üç ismi, hükümet karşıtı göstericilere destek çıktı.

Leonid, Kravçuk, Leonid Kuçma ve Viktor Yuşçenko ortak yazılı açıklamalarında barışçıl göstericilerle “dayanışma” içinde olduklarını belirtti.

Açıklamada, “Barışçıl vatandaş eylemleri düzenleyen yüzbinlerce genç Ukraynalı ile dayanışma halinde olduğumuzu ifade ediyoruz” dendi ve “barışçıl göstericilere karşı aşırı güç kullanımı” kınandı.

Eski cumhurbaşkanları, protesto liderlerini ve hükümeti “açık diyalog” kurmaları ve “Ukrayna halkının Avrupalı heveslerini” dikkate almaları konusunda uyardı.

Ukrayna’nın özel polis timi ‘Berkut’, Cumartesi günü Bağımsızlık Meydanı’ndaki protestocuları döven Ukrayna’nın özel polis timi ‘Berkut’ tepki çekmiş, çok sayıda kişi ve kurum timi kınamıştı.

Hükümetin AB ile işbirliği anlaşmasına son anda imza atmaktan vazgeçmesi üzerine sokaklara dökülen AB yanlısı binlerce gösterici Bağımsızlık Meydanı’nda toplanmaya devam ediyor. Kalabalık hükümet binasına girişleri de engelliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Çarşamba günü Bağımsızlık Meydanı’ndaki göstericileri ziyaret etmiş ve “Avrupa Birliği’nin kapılarının hala açık olduğu” mesajını vermişti.

Kiev’in Moskova liderliğindeki Gümrük Birliği’ne katılmasını isteyen Rusya ise, Batı’yı Ukrayna’nın içişlerine karışmaması konusunda uyardı.

Muhalefet, Ukrayna İçişleri Bakanı’nın istifasını ve cezalandırılmasını istiyor.

Polisin göstericilere müdahalesinde aralarında gazetecilerin de bulunduğu onlarca kişi yaralandı. Yaralılardan bazılarının yoğun bakımda olduğu bildiriliyor.

Gösteriler diğer kentlere de sıçradı

Göstericilerden 9’u iki ay süreliğine gözaltına alındı. Ukraynalı milletvekili Roman Ilyk Ukrainska Pravda internet sitesine yaptığı açıklamada gözaltına alınanlardan ikisinin serbest bırakıldığını söyledi.

Arkadaşları, gözaltına alınanların ‘eylemci veya protesto gösterisine önderlik edenlerden olmadıklarını, sıradan vatandaş olduklarını’ söylüyor.

Kiev’deki gösteriler aralarında bat kenti Lviv’in de bulunduğu Ukrayna’nın birçok farklı bölgesine de sıçradı.

Cumhurbaşkanını destekleyen bir grup da ülkenin sanayi merkezi olan ve Rusya ile yakın ilişkileri olan doğu kenti Donetsk’te hükümete destek gösterisi düzenledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın Ukrayna’daki krize karışmaması gerektiğini söyledi.

'Barışçıl yollarla çözülmeli'

Nato Dışişleri Bakanları’nın toplandığı Brüksel’de Çarşamba günü yaptığı açıklamada Lavrov, “Ukraynalı siyaset adamlarının durumu barışçıl yollarla çözmelerini umuyorum” dedi.

Nato, ülkede göstericilere karşı “aşırı güç kullanımını” kınamıştı.

Lavrov’un açıklamaları, Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov’un muhalefete ‘siyasi gerilimi tırmandırmamaları’ yönündeki uyarısının ardından geldi.

Azarov, anayasaya aykırı davranmak ve yasaları çiğnemekle suçlananların cezalandırılacağı uyarısında bulundu.

Muhalefetin hükümet için meclise sunduğu gensoru önergesi reddedilmişti.

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ise resmi temaslarda bulunmak için gittiği Çin’de iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor.

Ukraynalı bir başka heyet de Moskova’da Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev’le bir araya geliyor.

Ukrayna Başbakanı Azarov hafta başında yaptığı açıklamada AB anlaşmasıyla ilgili müzakerelere yeniden başlanması için Brüksel’e temsilci gönderebileceğini söylemişti.

Göstericiler Azarov ve Yanukoviç’in istifalarını istiyor.

Ukrayna eski cumhurbaşkanları da yazılı açıklamalarında göstericilerin hükümete karşı “duydukları güvensizliğin derinleştiği” uyarısında bulunmuşlardı.