Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarında 400 baz puanlık artış kararının sektörde deprem etkisi yarattı.
Abone olMerkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarda 400 baz puanlık beklenmedik artışıyla şok olan bankacılar önümüzdeki haftadan itibaren kredi faizlerini yıllık 50 ila 100 baz puan arasında artırmaya hazırlanıyor.
Bankacılık sektörü munzam depremiyle sarsılıyor. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarında 400 baz puanlık artış kararının sektörde deprem etkisi yarattı. Bu etki başta kredi kullananlar olmak üzere bankacılık sektörünün bir çok alanını etkilemesi bekleniyor.
Pek çok bankacı Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın açıklamaları sonrasında bu kararı beklemediklerini kaydetti.
"Şok olduk" diyen bankacılar munzamdaki son artışın dayanılmaz olduğunu ifade ettiler. Kararın ardından bankalarda üst düzey yöneticiler acil toplantı yaptı. cnbc-e'ye konuşan bankacılar, munzam karşılıklardaki artışı önümüzdeki haftadan itibaren kredi faizlerine yansıtmaya hazırlanıyor. Bazı bankalar yıllık bazda 50-60, bazıları 100 baz puan artışa gitmeyi planlıyor.
Merkez Bankası Eylül ayından itibaren munzam karşılıklarda 440 baz puan artışa gitti, piyasadan bu yöntemle 22.2 milyar liranın üstünde para çekildi. Kredi faizleri ise toplamda yıllık 60-70 baz puan arttı.
Merkez Bankası'nın son yaptığı 400 baz puanlık artış ise 15 Nisan'da devreye girecek ve piyasadan 19.1 milyar TL para daha çıkacak. Bankacılar bu para çıktığında mevduat ve kredi faizlerinde bir artış daha bekliyor. Sektör yıl içinde munzam karşılıklarda artışın süreceğini öngörüyor.
BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN DE TEPKİ
Merkez Bankası'nın TL zorunlu karşılık oranlarını artırmasına Bankalar Birliği'nden tepki geldi. Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, zorunlu karşılık oranlarının düzeyi ve uygulama biçiminin bankaların öz kaynakları üzerinden alınan yüksek oranlı bir vergiye dönüştüğünü savundu.
Keskin, kararın sektörün öz kaynak büyümesini sınırlandıracak bir karar olduğuna dikkati çekerek, özellikle Mart ayındaki gelişmelerin bankacılık sisteminde kredilerle ilgili eskiye oranla bir yavaşlama gösterdiğini söyledi. Keskin, "İstikrarın sağlanması sürecinde, umarım ekonominin zayıf halkasını güçlendirelim derken güçlü halkasını zayıflatmayız'' açıklamasını yaptı.