BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Ucuz ıskarta ekmeğe talep arttı

Şekli bozuk ve bayat ekmeklere halkın talebi arttı. Çöpe giden ekmek sayısı azaldı.

Abone ol

Son dönemlerde tasarrufa yönelik önerilerin de etkisiyle Konya'da fırınlarda ekmek satışının ve çöpe giden ekmek sayısının azaldığı bildirildi.

Ekonomik durgunluk nedeniyle son dönemlerde yapılan tasarruf tedbirlerine yönelik önerilerden etkilenen birçok vatandaş, ekmek tüketiminde daha hassas hareket etmeye başladı.

Birçok aile, özellikle bayat ekmekleri değerlendirerek israfı önlemeye çalışıyor. Bayat ekmekler öğütülerek köftede ya da bazı et ürünlerinin kızartılmasında kullanılıyor. Bazı aileler, fırında ısıtarak, yumurtalı ekmek yaparak ve hatta küçük dilimler şeklinde ev pizzası yaparak bayat ekmekleri değerlendirme yoluna gidiyor.

Fırınlardan az ekmek alınması ve bayat ekmeklerin değerlendirilmesi ile çöpe giden ekmek sayısının azaldığı bildirildi. Son ekonomik gelişmeler, ekmek israfını bir ölçüde önlemiş oldu.

Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, ekonomik gelişmelerin her sektör gibi kendilerini de olumsuz etkilediğini, bunun ekmek satışlarına yansıdığını söyledi.

Ailelerin aylık masraflarını düşürmek için en ucuz gıda ürünü olarak bilinen ekmekte bile tasarrufa gittiğini dile getiren Honça, şunları kaydetti:

''Çalışan birçok kişi ve aile, günlük öğün sayısını bile düşürdü. Kahvaltıyı biraz geç yapıyor akşam yemeğini biraz öne alıyor ve günlük öğünü 2'ye indiriyor. Yaşanan gelişmeler sonucu günlük ekmek tüketimi yüzde 25 civarında düşüş gösterdi. Ayrıca 60 kuruş olması gereken 300 gram ekmek 35 kuruşa kadar düştü. Bu düşüşte kriz kadar belediye fırınlarının bakkal ve marketlere düşük fiyattan ekmek satması da çok etkili. Ekmekte fiyat düştükçe ne yazık ki kalite de azalıyor. Fırıncı esnafı, maliyeti düşürme adına kaliteden ödün vermek zorunda kalıyor.''

Honça, son dönemlerde ''ıskarta ekmeğe'' olan talebin de arttığını belirterek, ''Şekli bozuk olan, tavaya yapışan ya da bayat ekmekleri ıskarta olarak tanımlıyoruz. Gün içinde taze olan ıskarta ekmekler ise ertesi güne kalan bayatları 20 kuruştan satıyoruz. Iskarta ekmeklere dar gelirli ailelerin ilgisi yoğun oluyor'' dedi.

Fırıncı esnafının ekmek satışının azalması, fiyatların düşmesi ve belediye fırınlarıyla rekabet etmesi nedeniyle zor günler geçirdiğini dile getiren Honça, belediye fırınlarının bakkal ve marketlere ekmek vermemesi, sadece büfelerde satış yapması gerektiğini bildirdi.

BİR ÇUVAL UN KARŞILIĞINDA EKMEK 

Konya'da kurulu bir ekmek fabrikasının sahibi Mazlum Mutluer ise son aylarda evlerde ekmek yapımının hızlandığını, memleketinden un getirten birçok ailenin kendi ekmeğini üreterek aylık masrafı azaltmaya çalıştığını anlattı.

Bazı ailelerin ise fırınlarla bir çuval un karşılığında anlaşma yaptığını belirten Mutluer, ''Köyünden getirdiği unu fırına verip 200-220 ekmek arasında anlaşma yapıyor. Ekmek başına 5-7 kuruş gibi ücret ödüyor. Genellikle pide fırınları bu şekilde ekmek üretiyor. Nasıl olsa fırın yanıyor. Arada birkaç aile için günde 100-150 ekmek yapmak zor olmuyor. Bu uygulamadan vatandaş da pide fırınları da mutlu'' şeklinde konuştu.

Mutluer, ekmeğin fiyatının bazı fırınlarda 30 kuruşa kadar indiğini ancak buna rağmen 20 kuruşluk ıskarta ekmeğe talebin kesilmediğini sözlerine ekledi.