BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

'Uçuşa kapalı hava sahası askeri saldırı demek değil'

BBC'ye demeç veren İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, Libya hava sahasının uçuşa kapatılmasının askeri müdahale anlamına gelmediğini söyledi, alternatiflerin olduğunu vurguladı.

Abone ol

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, uçuşa kapalı hava sahası yaptırımının uygulanması için tek yolun askeri müdahale olmadığını söyledi.

Fox, Irak örneğini hatırlattı ve alternatifler var dedi

Daha önce de ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya hava sahasının uçuşa kapatılması durumunda, Muammer Kaddafi'nin uçaklarının indirilmesi için saldırı düzenlenmesi gerekeceği uyarısını yapmıştı.

Ancak Fox, BBC'ye yaptığı açıklamada "alternatiflerin" olduğunu söyledi.

Böyle bir yaptırımın, ülkeye askeri saldırı gerçekleştirilmesi anlamına gelip gelmeyeceği sorusunu, Fox, "Irak hava sahası uçuşa kapatıldığında böyle bir şey olmamıştı. Alternatifler mevcut." diye cevapladı.

Fox, Libya hava kuvvetlerini önleyici bir saldırıyla "devre dışı bırakmak" yerine, Nato uçaklarından birinin radarında düşman uçağının görülmesinin, Nato liderleri tarafından "düşmanca bir eylem sayılabileceği ve müdahale edilebileceğini" söyledi.

Uluslararası destek arayışı

Savunma bakanı Liam Fox sözlerine, "Bu askeri seçeneklerden biri ancak geçmişte kullandığımız başka askeri seçenekler de var" diye devam etti.

Fox ayrıca, herhangi bir müdahalenin uluslararası ve bölgesel destek gerektireceğini, ancak Kaddafi'nin şiddet kullanmasının "çok endişe verici" olduğunu vurguladı.

Liam Fox, Nato üyesi ülkelerin savunma bakanlarıyla yapacağı toplantıda da, İngiltere ve Fransa'nın üzerinde çalıştığı Libya hava sahasının uçuşa kapatılması üzerine taslak BM kararını konuşacak.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Avrupa Birliği'ne Libya'ya yaptırım uygulanması çağrısını yaptı.

Hague ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Avrupa Birliği'ni, Libya'ya uygulanan ambargonun artırılmasının yollarını bulmaya çağırdı.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Catherine Ashton'a yazdıkları mektupta, iki dışişleri bakanı, "ülkede gerçek bir demokratik dönüşüm yaşanabilmesi için Kaddafi'nin çekilmesi gerektiğini" belirttiler.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na bağlı kaynaklar, bunun Libya ile resmi, diplomatik bağlarını kesilmesi anlamına gelmediğini; ancak Kaddafi'yi "tecrit" etmenin yollarını düşündüklerini belirtiyor.