BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,57
ALTIN 2.959,51
HABER /  GÜNCEL

Üçüncü köprü yine gündemde

İstanbul'da her gün trafiğe 400 yeni araç katılıyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde köprülerdeki trafik her geçen gün daha da artıyor. Çözüm önerisi ise çok bildik...

Abone ol

İstanbulluları hergün çileden çıkaran köprü trafiğinin maliyeti hesaplandı.Sıkışıklık nedeniyle yılda 307 milyon dolarlık akaryakıt fazladan harcanıyor. 427 milyon dolarlık işgücü kaybı da var.

İstanbul'da her gün trafiğe 400 yeni araç katılıyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde köprülerdeki trafik her geçen gün daha da artıyor.

Boğaziçi Köprüsü'nün günlük kapasitesi 120 bin araç. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ise 180 bin. Ancak şu anda iki köprüden günde 300 bin araç geçiyor. Kimi günler bu rakam daha da artıyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü kurucu Vecdi Diker'in adını taşıyan çalışma grubunun son raporuna göre köprü trafiğinin ekonomiye verdiği zarar:

Hergün 15 bin 700 araç, 781 bin kişi köprüdeki tıkanmadan etkileniyor

Trafik nedeniyle araç başına 45 dakikalık zaman kaybı var

Trafikte gereksiz yakıt harcanıyor. Yıllık maliyet 307 milyon dolar
Trafikteki 45 dakikalık gecikme yılda 428 milyon dolarlık işgücü kaybına neden oluyor

Çözüm önerileri

Çoğu eski Karayolları çalışanı olan çalışma grubunun önerileri ise biraz tanıdık. Üyeler İstanbul'a üçüncü bir köprü yapılmasının gerektiğini savunuyor.

Karayolları'nın eski Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu, "İstanbul'da üçüncü bir çevre yoluna ihtiyaç var. Üçüncü köprü de bunun boğaz geçişi olacak" diyor.

Çalışma grubu, üçüncü köprü için yerleşim yerlerine yakınlığını nedeniyle Arnavutköy-Vaniköy güzergahını öneriyor. Grubun projesine göre, çevreyolu boğaza yakın yerleşim yerlerinde tünellerden geçecek ve uzunluğu 62 kilometre olacak. Köprünün üstünden karayoluyla birlikte, hafif yaylı sistem de geçmesi öneriliyor. Böylece Marmaray'ın kuzey yönünden tamamlayıcı bir unsuru olması öngörülüyor.

Oysa birçok uzman üçüncü köprünün İstanbul trafiğine çözüm değil, yeni sorunlar getireceği görüşünde. Ancak çalışma grubu üyeleri bu görüşe karşı çıkıyor.

Çalışma grubu, raporunu Cumhurbaşkanı'ndan milletvekillerine, üniversitelerden medyaya kadar herkese gönderdi. Şimdi tepkiler bekleniyor.

Haber: Yavuz Sinangil
Kaynak: