BIST 9.948
DOLAR 35,20
EURO 36,71
ALTIN 2.974,02
HABER /  GÜNCEL

Üçüncü köprü için teklifler toplanıyor!

Ulaştırma Bakanı Soluk, üçüncü köprü için tekliflerin toplanacağını açıkladı

Abone ol
Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün demiryolu da ihtiva edeceğini anımsatarak, tekliflerin 23 Ağustos'ta alınacağını söyledi. Manisa-İzmir arasındaki Sabuncubeli yokuşu içinde tünel yapılacağını söyleyen Soluk, Ankara'daki metro maliyetinin 3 milyarı aşacağını açıkladı.

Basın mensuplarıyla Telekomevi'nde yemekte bir araya gelen Soluk, gazetecilerin sektöre yönelik sorularını yanıtladı.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ihalesine ilişkin gelişmelerin sorulması üzerine Soluk, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin toplam 414 kilometre uzunluğunda olduğunu ve projede yer alan köprüden karayolunun yanı sıra demiryolu da geçeceğini hatırlattı. Soluk, şöyle konuştu:

''Üçüncü köprü demiryolunu da ihtiva edecek. Ancak demiryolu, karayolu ile aynı platformu mu paylaşacak yoksa askı köprü şeklinde mi olacak, bunu 23 Ağustos'ta teklifleri aldığımızda göreceğiz. Köprüye giriş çıkışları doğu-batı olarak düşünürsek 2x4 karayolu, 2x1 demiryolu olacak. Şu anda 6'sı yabancı, 6'sı yerli olmak üzere 12 firma şartname satın almış. Şartname satın alan firmalar, Rus, Fransız, İtalyan, İspanyol, Avusturya firmalarıdır. Daha da şartname satılacağını düşünüyoruz. Orası da en az İstanbul-İzmir otoyolu kadar maliyeti olan, büyüklüğü olan bir projemiz. 

Yine bu kapsamda Manisa-İzmir arasında herkesin baş belası haline gelmiş bir tepe varmış, ben şahsen bilmiyorum. Sabuncubeli denilen bir yer. Sabuncubeli'ye 2,8 kilometre tünel uzunluğu, bağlantı yolları ile 4 kilometre uzunluğunda projeyi yap-işlet-devret olarak çıktık. Oraya yabancı firmaların iştiraki yok ancak yerli firmalardan 14-15 firma şartname aldı.''
  
ANKARA'DA METRO MALİYETİ 3 MİLYAR 171 MİLYON LİRA

Ulaştırma Bakanı Soluk, Ankara ve İstanbul'da yarım kalan metroların inşaatlarına Ulaştırma Bakanlığının ne zaman başlayacağına yönelik soru üzerine, bu konuda son aşamaya geldiklerini söyledi.

İzmir'in 3 Aralık 2010'da yaptığı başvurunun değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü ifade eden Soluk, ''Bu yıl Adana'nın talebi oldu, değerlendiriliyor'' dedi.
Yarım kalan metrolara yönelik belediyelerin ilgili şirketlerle olan sözleşme yükümlülüklerinin sonlandırılması ve yeni bir iş şeklinde kendilerine teslimini beklediklerini anlatan Soluk, şunları kaydetti:

''Ankara Gar Projesi'ni yaptırırken DPT ile bir sıkıntımız oldu. Belediyenin Ankara Gar'ın devamında Tandoğan'dı, DPT'nin önerisi ise Maltepe'ye kadar uzamasıydı. Henüz bir netlik kazanmış değil. Devralacağımız yerler Keçiören-Gar ve Kızılay-Ümitköy metroları. Bu metrolarla ilgili son aşamaya geldik. Hatta biz Bakanlık olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi ile aramızdaki devir protokolünü de netleştirdik. DPT'ye yatırıma alınmasıyla ilgili müracaatımızı yaptık. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu kararı çıktığında metroların ihale ilanına hemen çıkabilecek durumdayız.''

''TURKCELL ÜZERİNDE TAKİBİMİZ SÖZ KONUSU''

Başka bir gazetecinin sorusu üzerine de Soluk, Bursa-Bilecik Hızlı Tren Projesi yeterlilik ihalesinde teklif veren 8 firmadan 7'sinin ön yeterlilik aldığını, bir firmanın ise alamadığını belirtti.

Bu firmanın Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itiraz edince sürecin uzadığını ifade eden Soluk, KİK'in bu firmanın ön yeterliliğe dahil edilmesine yönelik düzeltme kararı verdiğini bildirerek, ''Projenin zaman olarak biraz gecikmesine neden oldu. Önümüzdeki hafta öyle tahmin ediyorum ki yapım ihalesiyle ilgili bu 8 firmaya tekliflerini vermeleri için kanun gereği 40 günlük süreçle birlikte ihale ilanına çıkacağız'' diye konuştu.