Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldırılmasını istediği ve oldukça fazla tartışma yaratan İnsanlık Anıtı hakkında yeni bir gerçek ortaya çıktı
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldırılmasını istediği ve "ucube" diye nitelendirdiği İnsanlık Anıtı'nın kaçak yapıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, heykelin imar kanununa göre ruhsatsız yapıldığını vurguladı.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, bugün basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Son günlerde Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer alan İnsanlık Anıtı ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Bozkuş, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Heykelin maliyeden izin alınmadan yapıldığını söyleyen Başkan Bozkuş, "Orada imar kanunu ihlal edilmiş, 2863 sayılı yani imar kanununa bakarsanız ruhsatsız bir yapı yapılmış, tescilli bir yapının üzerine heykel yapılmış, maliyeden izin alınmamış. Bu 3 unsur söz konusu olduğunda 3'ü de ihlal edilmiş.
Bu anlam içerisinde oradaki heykelin kalkması Anıtlar Yüksek Kurulu'nun kararına bile gerek kalmadan direkmen belediyenin yetkisindedir imar mevzuatına göre" dedi. Heykelin yapıldığında onaylı projesi olmadığını belirten Bozkuş, "Zaman zaman acaba nasıl kaldırılır? gibi kafalarında sorular oluşmuş. Oradaki heykellerin mevcut durumu itibariyle ağırlığı söz konusu olduğu için, teknik kullanılarak kaldırılması lazım. Bu anlam içerisinde biz meclisten aldığımız karardan sonra tespit davası açtık. Tespit davası açıldıktan sonra hakimin huzurunda bilir kişiler geldi. Mevcut heykellerin tespiti yapıldı. Yapılan tespite göre de projeleri çıkartıldı.
Çıkarılan projeye göre yaklaşık maliyet tayin edildi. Yaklaşık maliyetini tayin edebilmeniz için onaylı projesi olması lazım, heykel yapılırken onaylı projesi yoktu. Ama çok gariptir biz kaldıracağımız heykelin projesini onayladık. Yapılırken yoktu ama yıkılırken kesinlikle proje onaylandı" diye konuştu. Başkan Nevzat Bozkuş, çok zor koşullarda yapılan bir esere saygı duymayanların, kendi yaptıkları esere saygı duyulması gerektiğini beklemesinin yanlış olduğunun altını çizdi. Bozkuş, "Timur Paşa adına tabya yeniden yapılıyor.
Hatta hatta 2'nci Dünya Savaşı'na gireriz anlamında da 1941 yılında makineli tüfek mevzisi olarak yeniden düzenleme yapılmış. Yani oranın her anlamda bir tescilli yapı olduğu ortaya çıkıyor. Şimdi bazen işte ilgili sanatçı şunu söylüyor. 'Benim sanatım var orada eserim var' fakat aşağıda o günün en zor şartlarında, en sıkıntılı şartlarında, en problemli şartlarında öylesine bir yapı yapılmış. Siz ilk önce ona saygı göstereceksiniz. Daha sonra millet sizin yapacağınız esere saygı gösterir. Tabyanın sırtına yapılmış o heykel. Böyle bir kültür varlığını göremezlikten gelip, ben buraya heykel yapıyorum. Ve yaptığım bu heykele de herkes saygı duyacak diye bir fikir ile ortaya çıkarsanız. O zaman adama sorarlar" ifadelerini kullandı.
MEHMET AKSOY İLE KURUM ARASINDA SÖZLEŞME YOK
Heykeltıraş Mehmet Aksoy ile kurum arasında her hangi bir sözleşme olmadığına da dikkat çeken Başkan Bozkuş, özetle şunları söyledi: "Mehmet Aksoy ile kurum arasında hiçbir sözleşme yoktur. İhaleye çıkarken de 'alt yüklenici çalıştırılamaz' diye bir madde var. Bu ihale kanununda da belirtilmiştir. Şimdi o zaman alt yüklenicinin çalıştırılması yasal yönden mümkün değil. İhlal edildiğini düşünün yine ilgili heykeltıraş ile işi alan firma arasında bir sözleşme yapılacak. Kanun gereği o sözleşme gelecek. Belediye onu onaylar kabul eder ise o zaman yapar. Kaldırılması için biz normal ihaleye çıktık. Ve ihale kapsamında yapılması gereken iş şartnamesiyle tarif edildi. Gelecekler o tarif doğrultusunda oradan heykeli kaldıracaklar."