Ucuz havayolu şirketi Ryanair, dünyanın en karlı havayolu şirketi konumunda.
Abone olBaşarının sırrı değişmiyor: Düşük maaşlar, kamu parasını küçük havaalanlarına yatırmak ve her türlü hizmeti para karşılığında yapmak.
Mayıs ayında şirketin 2011 rakamlarını açıklayan CEO Michael O'Leary, Ryanair'in İrlanda ekonomisinden daha iyi durumda olduğunu söyledi.
Dünya gazetesinden Diden Eryar Ünlü'nün haberine göre; tam 18 yıldır Avrupa'da diğer tüm havayolu şirketlerine zor günler yaşatan Ryanair borsa kapitalizasyonu 6 milyar euroya ulaşıyor. Bu Air France-KLM'in altı katı. Şirketin 2011 karı 503 milyon euro olarak gerçekleşti. Bu rakam EasyJet'in karının iki katına denk geliyor. Yılda 75.8 milyon yolcu taşıyan şirket'in 2011 cirosu ise 4.3 milyar euro oldu. Bu oran, geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 19'luk artışa denk geliyor.
Dünyanın en ucuz havayolu şirketi olan Ryanair, aynı zamanda dünyanın en karlı havayolu şirketi.
Ryanair'de ortalama bilet fiyatı vergiler hariç 45 euro iken, EasyJet'in ortalama bilet fiyatı 71 euro; Air France-KLM'in ise 250 euro.
Şirkette yüzde 3.7 payı olan ve 2011 yılı sonunda 18 milyon euro kazanç sağlayan Micheal O'Leary ise, Fransız Capital'e yaptığı açıklamada, "Parayı ne yapacağımızı bilmiyoruz!" diyor.
BAŞARININ SIRRI İKİ İSİMDE
O'Leary bu başarısını aslında iki isme borçlu. Birincisi, Ryanair'in kurucusu Tony Ryan. İrlandalı Ryan, O'Leary'yi 30 yaşında şirketin Yönetim Kurulu'na aldı ve 1994 yılında şirketin yönetimini ona devretti.
İkinci isim ise ABD'li Herb Kellerher. South West Airlines ile 1971 yılında ucuz havayolu kavramını yaratan Kellerher, genç O'Leary'ye kendi yöntemini öğretti.
Bu yöntemin temel unsurlarından birisi, bağlantısız, direk ve kısa mesafe uçuşlar. Bu sayede uçağın doluluğu garantilenmiş oluyor. Ryanair bugün Avrupa'da bin 500 destinasyona uçuyor.
İkinci önemli unsur tek tip uçak kullanmak ve bu sayede yer operasyonlarında standartlaşma sağlamak. Ryanair genellikle 300 Boeing 737 kullanmayı tercih ediyor.
Ve üçüncü önemli unsur, diğer havayollarındaki standart uygulamalara son vermek: business class ve koltuk rezervasyonu uygulamasını kaldırmak; yiyecek-içecek servisini ücretli hale getirmek. Uçakların temizlik işini azaltmak için, koltukların sırtlarında yer alan cepler bile kaldırılmış durumda.
Her adımda ek ücret
Ryanair'in biletleri sadece internetten satın alınıyor. Kayıt için 6 euro ödeniyor. Ödemenin kredi kartı ile yapılması 6 euroya daha maloluyor. Aynı zamanda, iptal vergisi olarak 2 euro ödeniyor.
Sonuç olarak 21 euro olarak belirtilen Paris-Roma uçuşu, 36 euroya çıkmış oluyor. Bu ek fiyatlar işlem başına değil, bilet başına uygulanıyor. Yani her koltuk için ekstradan 12 euro ödemeniz gerekiyor.
Ek ücretler bununla da sınırlı kalmıyor. Herkesten önce uçağa binmek ve en iyi yeri kapmak isteyenler 5 euro fazladan veriyor.
Yolcular 15-25 kilo ağırlığındaki bavullarını bagaja veriyorlar. Fakat Ryanair'de kabine alınabilecek çanta boyutu, diğer havayolu şirketlerine oranla 10 santim daha küçük. Bunun sonucunda, kabine almak için çok büyük olan bagajlara fazladan 60 euro ödeniyor.
2011 yılında tüm bu ek gelirler, hotel rezervasyonları ve kiralık otomobillerden alınan primler şirket gelirinin yüzde 21'ini temsil etti. Yani tam 900 milyon euroyu.
Maksimum verimlilik
Şirketin önemli kurallarından birisi maksimum verimlilik. Pilotların yıllık çalışma süresi 850 saat. Yasal olarak en fazla çalışma sınırı 900 saat olarak belirlenmiş durumda. British Airways'de ise pilotların yıllık çalışma saati saati sadece 350.
Pilotların maaşları da sektör geneline kıyasla en düşük seviyede. İşe ilk giren 4 bin euro maaş alırken, daha deneyimliler ayda 7 bin ile 10 bin euro arasında gelire sahip. Ryanair'de çalışanlara ödenen para, şirketin genel gelirinin yüzde 9.6'sını temsil ediyor. Bu, diğer havayolu şirketlerine kıyasla en düşük seviye. Bu arada şirket için çalışan 8 bin 500 kişinin, büyük bir bölümü maaşını buradan almıyor. Ryanair'de pilotların yüzde 72'si, hosteslerin yüzde 61'i Crewlink ve Brookfield Aviation gibi aracı kurumlarda çalışıyorlar. Uçuş saati üzerinden ücretlendirilen bu kişiler, düzenli bir gelirleri de olmuyor. Bu personele, uçuş iptal edildiğinde hiçbir ödeme yapılmıyor. Pilotlar ise "öngörülen uçuş saati doğrultusunda" ücretlendiriliyorlar. Ryanair uçuşlarında rötar olmamasının başlıca nedeni de bu.