BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

Uçak kazasında 7 ihtimal

Bu kaza çok konuşulur. Düşüş nedeni hakkında o kadar çok ihtimal var ki..

Abone ol

Isparta'da 57 kişinin can verdiği uçak kazasında sır perdesi bir türlü aralanamıyor. İhtimaller masaya yatırıldı. Olası düşme senaryoları ortaya çıkarıldı. İşte onlardan en önemli

1-Yetkililer uçaktaki yol gösterici cihazların teknik bir nedenle hassasiyetini kaybetmiş olabileceğini, bunun da pilotun pist haricindeki bir noktaya çekilmesine yol açabileceğini bildirdi.

2-Uçaktaki ana kumanda elemanı olan levyenin kilitlenmiş olabileceğini dile getiriliyor.

3-"Pilotun, uçağın düştüğü mevkinin yakınlarındaki çevresi ışıklandırılmış Burdur Gölü'nü pist zannederek iniş hazırlığı yaptığı" da iddialar arasında.

4-Cep sinyali mi?.. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Genel Sekreteri Aziz Uyanık, daha önce THY uçaklarıyla havalimanına indiğini ve herhangi bir zorlukla karşılaşmadığını da dile getirdi ve havaalanının tüm sinyal ve uyarı sistemlerinin çalıştığını, teknik bir sorun görülmediğini söyledi. Hava şartlarının uygun olmaması durumunda piste ters yönde iniş yapıldığını, ancak hava şartlarının bunu gerektirmediğini belirten Uyanık, cep telefonu sorunu yaşanmış olabileceğini söyledi.

5-Düşürüldü iddiası.. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e "uçak düşürüldü mü?" diye soruldu. Uçakta ölen yolcular arasında bulunan 6 bilim adamının, Türkiye için çok önemli stratejik projelerde çalıştıkları için uçağın düşürülmüş olma ihtimali bulunup bulunmadığına ilişkin olarak, "Şimdiden böyle bir değerlendirme yapmak yanlış olur" dedi.

6-İstanbul-Isparta seferini yaparken düşen Atlasjet’e ait uçağın kaptan pilotu Serhat Özdemir’in İzmir’de yaşayan ablası Nevin Öztan, kardeşinin çok iyi bir pilot olduğunu, uçağın pilot hatasından veya teknik arızadan dolayı düştüğüne inanmadıklarını, olayın sabotaj olabileceğini söyledi.

7-Türbülansa bağlı irtifa kaybı mı?... Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkan Yardımcısı Altay Yıldırım, "Pist görüldü, yaklaşıyoruz, denildikten sonra bu uçağın bir yere vurması anlaşılır gibi değil" dedi. Yıldırım, kazayı şöyle değerlendirdi:

"Uçağın düşüşü bilinmezliklerle dolu. Yani her şey normal, hava durumu güzel. 'Pist görüldü, yaklaşıyoruz' denildikten sonra bu uçağın bir yere vurması, anlaşılır gibi değil. İnişe geçildiği esnada 'hava boşluğu' dediğimiz türbülans olabilir. Belki bundan sonra da irtifa kaybı yaşanmıştır.