BIST 9.660
DOLAR 34,56
EURO 36,35
ALTIN 2.916,76
HABER /  GÜNCEL

Uçak düştü,sırada deprem mi var ?

Astrologlar güneş tutulmalarının kaza ve felaketlere sebep olacağı uyarısında bulunmuştu. Tutulmadan üç gün sonra meydana gelen uçak kazası tartışmaları tekrar başlattı.

Abone ol

Alman hava yolu şirketi GermanWings'e ait 4U 9525 sefer sayılı yolcu uçağı Fransa'nın güneyinde düştü. 150 kişinin ölümüne yol açan kazanın nedeni henüz belirlenemedi.
Uçak kazası akıllara hemen üç gün önce yaşanan güneş tutulmasını getirdi.Uzmanlar ise 'Batıl inançlara inanmayın. Güneş tutulmasının depremle, tsunamiyle bir ilgisi yok' diyor.

ASTROLOGLAR KORKUTTU

Astrologlar kritik bir tarih olan 17 Mart' ta, Mars ve Uranüs gezegenlerinin kavuşumu dünya üzerinde toplu ölümlere ve doğal afetlere neden olabileceğini belirtip ardından yaşanacak güneş tutulmasına dikkat çekmişti. Pek çok astrolog 1999 depreminde böyle bir tutulma yaşandığını belirterek 'felaket' uyarıları yaptı. 

Güneş Tutulması ve deprem arasında ilişki bulunup bulunmadığı da her zaman tartışma konusu oldu.

Ünlü astrologlar birbiri ardına bu konuya dikkat çekerken özellikle bu türden Güneş tutulmalarının kaza ve felaketlere toplu ölümlere neden olabileceğini ve tercih olarak bu dönemde uçak gibi riskli araçlara kendilerinin binmeyeceğinden söz etmişlerdi.
Kazanın ardından, sosyal medyada herkes bu ürküten tesadüfü konuşmaya başladı. Bazı kullanıcalar 'Güneş tutuldu, uçak düştü, sırada deprem mi var?' diye sordu.

UÇAK KAZASI VE DEPREMLER ARASINDA BAĞLANTI VAR MI?

Geçmişte, deprem ve uçak kazalarının birbirini takip ettiği pek çok örnek var. 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden önce de, dünyanın çeşitli bölgelerinde 10 uçak kazası yaşandı. Ancak uzmanlar, bu ilişkiyi gösterecek bilimsel bir kanıt olmadığını söylüyor.

Sonuçta Uçak kazaları ve Depremler sürekli meydana gelen olaylar değil. Bununla birlikte bu iki felaket olayının kesişmesinin tesadüf olasılığı gerçekçi bir ölçümle ne olabilir?

25 Ağustos 2000 tarihinde Bahreyn'de bir yolcu uçağı denize düştü. Kazanın hemen peşinden Yunanistan, Japonya ve Mısır'da büyük depremler meydana geldi.

15 Nisan 2002 de Güney Kore'de yolcu uçağı düştü, 135 kişi yaşamını hayatını kaybetti. Yunanistan'da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

8 Ocak 2003'te ise Diyarbakır'da THY uçağı düştü. Hemen ardından, Diyarbakır 5.6 şiddetinde depremle sallandı.
19 Şubat 2003 tarihinde İran'da bir askeri uçak düştü, 302 kişi hayatını kaybetti. Peşinden Alaska'da deprem meydana geldi.

27 Mayıs 2003 tarihinde İspanyol askerlerini taşıyan uçak Trabzon'da düştü. Aynı gün içinde ise Japonya'da 7.0 şiddetinde deprem meydana geldi.

Elbette kesin olarak bilimsel bir çalışma yapılmadığı sürece Uçak Kazaları ve Depremler arasında bilimsel ilintilerden söz etmek akıllıca olmayacaktır. Güneş tutulması, uçak kazası ve deprem arasında gerçekten alakalı bağlantılar olup olmadığına ancak bilim adamları cevap verebilirler.

BATIL İNANÇLARA İNANMAYIN

Uzmanlar ise güneş tutulması ile depremin bir ilgisinin olmadığını belirtiyor, 'Batıl inançlara inanmayın' diyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan şunları söylemişti: Deprem ve tsunaminin güneş tutulmasıyla ilgisi yok. Nasıl gece ve gündüz oluyorsa güneş batıp doğuyorsa bu da öyle bir şey. Bilim, tutulmanın zamanını hesaplayabiliyor. İnsanlarımız dedikodulara, hurafelere değil bilime inansınlar.

Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun Ay'ın yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir olay olduğunu, ışığın dünyaya biraz daha az geldiğini, insan gözünün de bunu fark edemediğini kaydetti. Manyetik etkilerle kutup ışıklarının meydana geldiğini ancak insanlara etki yapabilecek bir durum olmadığını vurguladı.