Adana'da, art arda kalp krizi geçiren 3 kardeşten 2'sinin öldüğü bildirildi.
Abone olAdana'da, art arda kalp krizi geçiren 3 kardeşten 2'sinin öldüğü, onların rahatsızlığını duyunca fenalaşarak hastaneye kaldırılan kızkardeşlerinin sağlık durumunun ise iyi olduğu bildirildi.
Gürselpaşa Mahallesi 20 Sokak'ta oturan ve 5 ay önce anjio olduğu öğrenilen Hasan Bütün'ün (59) rahatsızlanması üzerine aynı evde kalan ve kalp rahatsızlığı nedeniyle 9 ay önce bypass ameliyatı geçirdiği belirtilen ağabeyi Ahmet (66) de heyecanlanarak fenalık geçirdi.
Kardeşler, yakınlarının çağırdığı ambulansla Adana Numune Hastanesi Seyhan Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne kaldırılmalarına rağmen kurtarılamayarak art arda öldü.
Erkek kardeşlerinin kalp krizi geçirdiğini öğrenince heyecan ve strese bağlı olarak rahatsızlanan ve emniyet güçleri tarafından kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtilen kızkardeşleri Sultan Özbe'nin (64) ise sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.
Sultan Özbe'nin kalp rahatsızlığı dikkate alınarak kardeşlerinin öldüğünün bildirilmediği belirtildi.
Bu arda, genetik nedenlere bağlı kalp hastası olan ve art arda ölen evli ve 8 çocuk babası Ahmet Bütün ile bekar olduğu belirtilen kardeşi Hasan Bütün'ün cenazeleri Adana Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsinin ardından, aileleri tarafından alınarak, Adana Asri Mezarlığında toprağa verildi.
Kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden kardeşlerden Ahmet Bütün'ün eniştesi Ahmet Demir, olayın Bütün kardeşlerin yemek yemeye hazırlandığı sırada meydana geldiğini belirterek, ''Önce Hasan, ardından onu görüp heyecan ve strese giren Ahmet rahatsızlandı. Onlar çağırdığımız ambulansla hastaneye götürülürken, yakınlarında oturan ve kalp hastası olan kızkardeşleri Sultan Özbe de rahatsızlandı. Şimdi onun durumu iyi, ancak kardeşlerinin öldüğünü söyleyemiyoruz'' dedi.
Ahmet Demir, Bütün kardeşlerin Yılmaz Güney'in akrabaları olduğunu belirtti.
-STRES, HEYECAN VE KALP KRİZİ-
Adana Kardiyoloji Merkezi uzmanı Dr. Farşid Farşidfar ise dünyada ve Türkiye'de hızla yaygınlaşan kalp hastaları için stres ve heyecanın ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyledi.
Bir ailede birden fazla kişinin kalp hastası olmasının genetik faktörlerin etkili olduğunu düşündürdüğünü anlatan Farşidfar, bu nedenle ailesinde kalp hastalısı olanların diğer bireylere göre bu konuda daha dikkatli olmalarını önerdi.
Ant arda ölen iki kardeşten birinin bypass ameliyatı geçirdiğine dikkati çeken Farşidfar, şöyle devam etti:
''Bypass ameliyatı bir kişinin hayatı boyunca geçirebileceği en kritik ameliyat olarak bilinir. Bu ameliyat sonrası hastanın uzun bir süre enfeksiyona maruz kalmaması gerekiyor. Bunun kadar önemli bir başka unsur ise stres ve heyecan. Ancak, hastaların büyük bir bölümü bypass ameliyatı geçirdikleri için artık kalpla ilgili hiçbir sorunlarının kalmadığını düşünerek sağlıklarına özen göstermeyebiliyor. Oysa, bu hastalar kendilerini ömür boyu hasta kabul ederek sağlıklarına diğer bireylerden daha fazla özen göstermeleri gerekir. Bunun en önemlisi stres ve heyecan. Bunları tamamen bastırmak elbette güç olabilir, ancak en azından azaltmak mümkündür. Hastaların yakınları da onların heyecan ve stresine neden olacak davranışlardan kaçınmalı.''