BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

UAEK İran konusunda uzlaşmaya çalışıyor

Nükleer programı konusunda İran'la yeniden görüşmelere başlamaya hazırlanan dünyanın altı önemli gücü, İran konusunda bir ortak duruş konusunda anlaşmaya çalışıyor.

Abone ol

BM denetçilerinşn Parçin Askerî Üssü'ne girmelerine izin verilmedi

Nükleer programı konusunda İran'la yeniden görüşmelere başlamaya hazırlanan dünyanın altı önemli gücü, İran konusunda bir ortak duruş konusunda anlaşmaya çalışıyor.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun dün başlayan toplantısı, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin yetkililerine daha ayrıntılı görüşme fırsatı vermek üzere bir gün ertelenmişti.

Altı ülke, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran konusunda ne kadar sert bir tutum alması gerektiği konusunda bir uzlaşmaya varamamıştı.

Batılı ülkeler, uluslararası denetçilerle işbirliği yapmayan Tahran yönetiminin sert şekilde eleştirilmesi gerektiği görüşünü savunuyor. Ancak Rusya ve Çin, taraflar arasında başlayacak görüşmelere sıcak bir ortam hazırlamak amacıyla daha yumuşak bir tutum izlenmesi gerektiği görüşünde.

Öte yandan Viyana'da biraraya gelen diplomatlar, İran'ın Parçin Askerî Üssü'ndeki bazı faaliyetlerden rahatsızlık duyduklarını açıkladılar. Yetkililer, İran'ın Parçin'de olası bir 'temizlik' girişimine başladığını gösteren istihbarat bulunduğunu belirtiyorlar.

Birleşmiş Milletler'e bağlı denetçiler, İranlı yetkililerden Parçin Askerî Üssü'ne giriş izni istemiş, ancak Tahran yönetimi bu talebi reddetmişti.

İranlı yetkililer, gelecekte Parçin'e giriş izni verilebileceğini söylediler.