BIST 9.916
DOLAR 35,06
EURO 36,50
ALTIN 2.946,07
HABER /  GÜNCEL

Twitter'dan 'rejim değişikliği çağrısına' 11 yıl hapis

Kuveyt'te bir mahkeme, gönderdiği Twitter mesajlarıyla Emir Şeyh Sabah el-Sabah'a hakaret ettiği ve ülkede rejim değişikliği çağrısı yaptığı gerekçesiyle bir kadını 11 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Abone ol

Kuveyt'te bir mahkeme, gönderdiği Twitter mesajlarıyla Emir Şeyh Sabah el-Sabah'a hakaret ettiği ve ülkede rejim değişikliği çağrısı yaptığı gerekçesiyle bir kadını 11 yıl hapis cezasına çarptırdı.

37 yaşındaki öğretmen Hüda el-Acmi, cep telefonunu 'kötüye kullanmakla' da suçlandı.

El-Acmi'nin mahkeme kararına itiraz etme hakkı bulunuyor.

Hüda el-Acmi'nin mahkûmiyetine üç Twitter mesajının neden olduğu belirtiliyor. El-Acmi, bu mesajların gönderildiği Twitter hesabıyla bir ilgisi olmadığını söylese de savcılar el-Acmi'nin mesajları sahte bir isim kullanarak gönderdiğini savunuyorlar.

Kuveyt, anayasada 'muaf ve dokunulmaz' olarak tanımlanan Emir Şeyh Sabah el-Sabah'a hakaret ettikleri gerekçesiyle bazı Twitter kullanıcılarını daha önce de cezalandırmıştı ancak insan hakları savunucuları el-Acmi'ye verilen cezanın bugüne kadarki en ağır mahkeme kararı olduğunu belirtiyorlar.

Muhalefete de ceza

Mayıs ayında bir temyiz mahkemesi, ülkenin önde gelen muhaliflerinden Mussallam el-Barrak'a verilen beş yıllık hapis cezasını bozdu.

Emir'in iktidarını yok saymakla suçlanan eski milletvekili el-Barrak, geçen yıl Ekim ayındaki bir mitingde, Emir'den 'otoriter yönetime son vermesini isteyen' sözleri nedeniyle tutuklanmıştı.

Cezası Nisan ayında açıklanan el-Barrak, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı.

Mussallam el-Barrak'ın yargılandığı dava, taraftarları ve insan hakları savunucularının öfkeli protestolarına neden olmuş, polisle çatışmalar yaşanmıştı.

Kuveyt'te son dönemde, Emir'e ve ülkedeki yönetime karşı sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden kampanyalar yürüten insan hakları grupları ve siyasetçilere karşı bir sindirme operasyonu başlatıldı.

Kuveyt, diğer Arap ülkelerindeki gibi demokrasi yanlısı direnişe ve ayaklanmalara sahne olmadıysa da muhalif milletvekilleri ve el-Sabah ailesinin kontrolü altındaki hükümet arasında artan bir gerginlik yaşanıyor.