BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,64
ALTIN 2.956,47
HABER /  GÜNCEL

Twitter yasağı lösemi hastalarını vurdu!

Twtter yasağının beklenmeyen bir sonucu ortaya çıktı. Yasağın sağlıkla ilgili de çok önemli etkisi var: Kan ve trombosit arayan hastaların durumu...

Abone ol

Küçük Melis, Yağız, Talha, oğluna yazdığı mektupla herkesi ağlatan Sevil anne ve başka birçok lösemi hastasının ilik nakli olması için kampanyalar düzenlenmiş, birçok kişi Twitter sayesinde sağlığına kavuşmuştu. Acil kan ve trombosit arayan hastalar, nadir hastalıkları olanlar, ABD'de birçok iç organı değiştirilerek hayata tutunan Refiye için de çok ses getiren paylaşımlar olmuştu. 

"YETER ARTIK BİZ DE YAŞAMAK İSTİYORUZ"

Hürriyet'in haberine göre, bu durum nedeniyle bir çok platform Twitter yasağına tepki göstermeye başladı. Etkin hesaplardan biri olan "Lösemi Dayanışma" isimli hesaptan da duyuru yapılarak olaya tepki gösterildi ve şu sözlere yer verildi, "Twitter'ı kapatmışsınız, o zaman lösemi hastalarına 2 günde 1 lazım olan kırmızı kanı ve trombositi de siz bulun. Benimki AB Rh negatif, biraz zor bulursunuz şimdiden söyleyim. Bu saatten sonra gönüllülerimize Twitter'dan ulaşıp biz de bulamayız artık. Bir sürü hastanın zaten sebebi oluyordunuz, artık hepsinin sebebi oldunuz. Şimdi bunu yazdık diye yine bize saldırıp belki de sayfamızı kapatırlar. Yeter artık. Biz de yaşamak istiyoruz, kan verecek gönüllülerimize ulaşmak istiyoruz, kan anonslarımızı yapmak istiyoruz. Bu hakkımızı elimizden alanları kınıyoruz."



TGC TWİTTER YASAĞININ KALDIRILMASI İÇİN DAVA AÇTI 

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde Twitter’a erişim yasağının kaldırılması, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişimin engellenmesi işleminin iptali için dava açtı. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle 21 Mart 2014 tarihli Twitter yasağının kaldırılması için Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava TGC Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük tarafından yürütmeyi durdurma ve Twitter’a erişim yasağının iptali için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş adına açıldı. 

Dava dilekçesinde “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kamuya yararlı dernekler statüsünde; tüzüğü gereği yasalar ve uluslararası sözleşmelerle gazetecilere tanınan hak ve özgürlükleri korumak amacıyla gerekli tüm girişimlerde bulunmak hak ve yetkisine sahip bir dernek” olduğu vurgulandı. 

Dilekçede Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Twitter” kullanıcısı olup üyeleriyle olan ilişkilerini ve iletişimini sağladıkları, iptal kararı nedeniyle Twitter hesaplarına ulaşamadıkları vurgulandı. Dava dilekçesinde şu noktaya dikkat çekildi. 

“Basın ve İfade Özgürlüğü üç temel ilke üzerinde yükselir. Haberleri Bilmek/ Habere Ulaşmak; Haber ve fikirleri eleştirmek/Yorumlamak ve Haberleri serbestçe yayabilmek hakkı. Bu ilkelerin her olayda ve her seferde aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın/ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. İdare Twitter’ı yasaklayarak -hiçbir nesnel kritere tabi olmadan- kısaca keyfilik içinde basın ve ifade özgürlüğünü açıkça ihlal etmiştir.”