BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,79
ALTIN 2.961,36
HABER /  GÜNCEL

Twitter yasağı: 'Hükümet kaybedeceği bir savaşa girdi'

Türkiye'de Twitter'a erişime konulan engel tartışılmaya devam ederken, BBC'nin görüş aldığı internet güvenliği uzmanlarına göre "hükümet yasakla kaybedeceği bir savaşa girdi".

Abone ol

İnternet güvenliği uzmanları Türk hükümetinin Twitter'a erişimi engelleyerek "kaybedeceği bir savaşa" girdiğini söylüyor.

Çevrimiçi güvenlik uzmanı Rik Ferguson, Türkiye'deki kullanıcılar sanal özel şebekeleri (VPN), anonim internet tarayıcısı Tor ve kısa mesaj servislerini kullanarak Tweet atmaya devam ettiğini söylüyor.

VPN Hotspot Shield yasağın 24 saat ardından iPhone ve Android yazılımını kullanan akıllı telefonlardaki uygulamalarının indirilme oranlarında yüzde 33 bin artış olduğunu söylüyor.

Twitter yasağı hükümetle ilgili yolsuzluk iddialarının dile getirilmesinden sonra başlatılmış ve iddialarla ilgili içerikler Twitter tarafından kaldırılmamıştı.

Twitter durumla ilgili bir açıklama yapmadı, ancak şirket kısa mesaj yoluyla nasıl Tweet atılabileceğine dair İngilizce ve Türkçe mesajlar yayımladı.

'Tweetler üçe katlandı'

Yasağın ardından Türkiye'den atılan Tweetlerin sayısının üçe katlandığı söyleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı internet sansürünü, "21.yüzyılda kitap yakmak gibi" diye tanımladı.

Bakanlığın resmi internet blogunda yazan Halkla İlişkiler ‘den sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Doug Frantz, "Türkiye'nin fikirlerin serbest dolaşımından ve Twitter'daki eleştirilerden korkacak bir şeyi yok. Vatandaşlarının sosyal medya araçlarına erişiminin engellenmesi girişimi geriye alınmalı" dedi.

Yasak önce alan adı ayarları (DNS) vasıtasıyla uygulandı. Kullanıcılar belli bir internet sitesinin adresini girdiklerinde yasakla ilgili mahkeme kararlarının olduğu sayfaya yönlendirildiler.

Trend Micro şirketinin Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Rik Ferguson'a göre, Twitter kullanıcıları yasağı aşmak için Google'ın DNS hizmetini kullandı. Yani "Twitter.com" yazmak yerine, Twitter'ın IP adresini, yani bir dizi rakam girdiler ve internet servis sağlayıcılarının bazı temel ayarlarını değiştirdiler.

Twitter'ın 'içerik ikilemi'

Ferguson BBC'ye yaptığı açıklamada, "Hangi telefon rehberini kullanacağınızı seçkek gibi bir şey. Fişi tamamen çekmediğiniz sürece internet üzerinden iletişimi engellemek aşağı yukarı imkânsız" dedi.

Ancak şimdi ilgili IP adresleri ve Google'ın DNS hizmeti de bloke edildi. Türkiye'de kullanıcılar giderek artan oranda bulundukları yerleri ifşa etmeden internete girebilmelerini sağlayan VPN ve anonim internet tarayıcısı Tor'u kullanmaya başladı.

Ferguson'a göre bunları yapmak kulağa geldiğinden daha kolay.

Ferguson, "VPN için biraz bilgi ve abonelik için para harcamak lazım. Tor ise zor bir tarayıcı olarak bilinir ama bu çok da doğru değil. Tek gereken tarayıcı paketini indirmek" dedi.

Ama Ferguson en nihayetinde Twitter'ın faaliyet gösterdiği ülkelerin yasalarına uymak zorunda olduğunu da vurguladı.

Ferguson, "Hükümet Twitter'la görüşmelerden umutlu ancak sosyal medya doğası gereği çok akışkan. Bir şey kaldırıldığında yerine başka bir şeyin çıkmayacağını kim söyleyebilir?" dedi.

Rik Ferguson'a göre Twitter harekete geçmeye karar verdiği takdirde, sorunlu içeriği ne yapacağı konusunda bir ikilem yaşıyor.

Ferguson, "Bu içeriğe tamamen mi kaldıracaksınız, yoksa yasadışı olduğu ülkelerde erişime kapatacak mısınız? İçeriği tamamen kaldırırsanız bu yasalara uymaktan çok sansüre girer" şeklinde konuştu.